ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - ΕΕ: Ανησυχία σε Γαλλία και Ισπανία, τοπικά lockdown στην Ιρλανδία

Κορωνοϊός - ΕΕ: Ανησυχία σε Γαλλία και Ισπανία, τοπικά lockdown στην Ιρλανδία
AP Photo / Thibault Camus

Τα κρούσματα του νέου κορωνοϊού συνεχίζουν να αυξάνονται τις τελευταίες ημέρες στη Γαλλία, όπου τις τελευταίες 24 ώρες εντοπίστηκαν 2.288 μολύνσεις, αριθμός που δεν έχει καταγραφεί στη χώρα από τον Μάιο.

Συνολικά, περισσότερα από 9.330 νέα κρούσματα καταγράφηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, εκ των οποίων τα 1.604 την Πέμπτη και 1.695 την Τετάρτη. Από τα τέλη Ιουλίου καθημερινά οι νέες μολύνσεις ξεπερνούν τις 1.000.

«Οι δείκτες επιδεινώνονται, επιβεβαιώνοντας την πιο ενεργή κυκλοφορία του ιού σε όλη τη χώρα, ιδίως μεταξύ των νεαρών ενηλίκων», ανέφερε η Γενική Διεύθυνση Υγείας καλώντας τους πολίτες να είναι «σε εγρήγορση».

Οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά 12, φτάνοντας τους 30.324. Ωστόσο, έχει μειωθεί στους 5.011 ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται και στους 383 εκείνων που βρίσκονται στην εντατική. Στην κορύφωση της πανδημίας, στις 8 Απριλίου, οι νοσηλευόμενοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας έφτασαν τους 7.148.

Ισπανία: Συναγερμός στη Χώρα των Βάσκων, Καταλονία και Αραγονία

Την ίδια στιγμή, η Ισπανία ανακοίνωσε την Παρασκευή 1.895 νέα κρούσματα Covid-19 σε διάστημα 24 ωρών, κυρίως στις κοινότητες της Χώρας των Βάσκων, της Καταλονίας και της Αραγονίας.

Ο αριθμός αυτός συγκρίνεται με τους 1.683 που ανακοινώθηκαν χθες Πέμπτη από το υπουργείο Υγείας.

Η μεγαλύτερη αύξηση μολύνσεων καταγράφηκε στη Χώρα των Βάσκων με 428 κρούσματα, μια αύξηση 26% σε σύγκριση με τη χθεσινή ημέρα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας της χώρας.

Συνολικά, η Ισπανία μετρά 314.362 κρούσματα Covid 19 και 28.503 θανάτους.

Ιρλανδία: Συναγερμός σε τρεις κομητείες

Εν τω μεταξύ, οι Αρχές της Ιρλανδίας ανακοίνωσαν την Παρασκευή ότι επαναφέρουν από απόψε, σε τοπικό επίπεδο, ορισμένους από τους περιορισμούς που είχαν αρθεί, στο πλαίσιο της προσπάθειας που καταβάλλεται για να ελεγχθούν οι συρροές του Covid 19 σε τρεις από τις 26 κομητείες της χώρας, μία εκ των οποίων συνορεύει με το Δουβλίνο.

Τα εστιατόρια, τα καφέ και οι παμπ στο Κιλντέιρ, το Λουίς και το Όφαλι θα επιτρέπεται να σερβίρουν φαγητό μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε μικρές ομάδες πελατών, για τις επόμενες δύο εβδομάδες.

Οι κάτοικοι των τριών κομητειών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στην υπόλοιπη χώρα, παρά μόνο υπό προϋποθέσεις. Στις τρεις όμορες κομητείες έχουν καταγραφεί σχεδόν τα μισά κρούσματα του νέου κορωνοϊού τις δύο τελευταίες εβδομάδες.

«Πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι αυτός ο ιός είναι μια βαθιά και κατεπείγουσα απειλή, είναι ανελέητος και αμείλικτος. Πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί. Δεν μπορούμε να ενεργούμε βλέποντας και κάνοντας», είπε ο Μίχαλ Μάρτιν, στο πρώτο του τηλεοπτικό διάγγελμα ως πρωθυπουργός της χώρας.

Η Ιρλανδία ανακοίνωσε την Παρασκευή 92 νέα κρούσματα, στον υψηλότερο απολογισμό από τις 22 Μαΐου.

Ο επικεφαλής αρχίατρος της χώρας προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες θα καταγραφεί «σημαντικός αριθμός» νέων κρουσμάτων. «Η επιβολή των μέτρων από απόψε δεν θα έχει ως αποτέλεσμα μια αισθητή διαφορά, τουλάχιστον για κάποιες ημέρες», είπε ο Ρόναν Γκλιν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Ό,τι και αν συμβεί την επόμενη εβδομάδα είναι ήδη καθ’ οδόν και κανείς μας δεν μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να επηρεάσουμε και να περιορίσουμε τον αριθμό των κρουσμάτων από τη μεθεπόμενη εβδομάδα», πρόσθεσε.

Εκτός λίστας Ε.Ε. το Μαρόκο

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αφαίρεσε το Μαρόκο από τη λίστα των χωρών που εξαιρούνται από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, επειδή αυξήθηκαν τα κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα αυτή, όπως ανακοίνωσαν την Παρασκευή οι Βρυξέλλες.

Με την απόφαση αυτή, στη λίστα απομένουν πλέον μόνο 10 χώρες, αφού την περασμένη εβδομάδα αφαιρέθηκε και η Αλγερία. Οι «ασφαλείς» χώρες που θεωρείται ότι έχουν θέσει την πανδημία υπό έλεγχο είναι η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Γεωργία, η Ιαπωνία, η Νέα Ζηλανδία, η Ρουάντα, η Νότια Κορέα, η Ταϊλάνδη, η Τυνησία και η Ουρουγουάη.

Η Κίνα έχει εξαιρεθεί επίσης από τους ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όμως τα ταξίδια προς τη χώρα αυτή θα ξαναρχίσουν μόνο όταν οι κινεζικές αρχές άρουν τους περιορισμούς για τους Ευρωπαίους πολίτες.

Την περασμένη εβδομάδα το Μαρόκο κατέγραψε 6.385 νέα κρούσματα του κορονοϊού. Συνολικά, οι άνθρωποι που μολύνθηκαν ανέρχονται σε 29.644 και από αυτούς οι 499 πέθαναν.