Βρυξέλλες: Ο Ρούτε σε ρόλο ρυθμιστή - Σε επιφυλακή τα dealing rooms του Λονδίνου
Ανανεώθηκε:
Σε ρυθμιστή στο θρίλερ που εξελίσσεται στις Βρυξέλλες, αναδεικνύεται ο Μαρκ Ρούτε, ο οποίος έβαλε το τραπέζι μία νέα πρόταση αναφορικά με τις χορηγήσεις.
Ο Ολλανδός πρωθυπουργός προτείνει μεγαλύτερο έλεγχο και εποπτεία όσο μεγαλύτερες θα είναι οι επιχορηγήσεις που θέλουν να αντλήσουν οι χώρες μέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση της Ολλανδίας ώστε να ικανοποιηθούν οι χώρες που δεν επιθυμούν έλεγχο στα εσωτερικά τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μαρκ Ρούτε έχει πετύχει ήδη μία νίκη καθώς φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία για την θεσμοθέτηση επιπλέον όρων για τις επιχορηγήσεις και τις τελευταίες ώρες δίνει μάχη για να κερδίσει και το βέτο και θέλει να ασκεί όταν μια χώρα δεν υλοποιεί τις μεταρρυθμίσεις, ώστε αυτομάτως να μπλοκάρονται τα υπό αποδέσμευση κονδύλια.
Εάν ισχύσει αυτό, η Ελλάδα θα έχει το άγχος της πίστης εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων προκειμένου να αποφύγει το «βέτο» της Ολλανδίας. Επίσης οι χώρες που βρίσκονταν στα μνημόνια θα έχουν αυστηρότερη εποπτεία σε σχέση με εκείνες που η οικονομία τους είναι ισχυρή.
Αυτό σημαίνει πως για παράδειγμα η Φινλανδία κάποια στιγμή δεν έχει επιτύχει στο σύνολο του το μεταρρυθμιστικό πλάνο, θα της γίνεται μια απλή υπενθύμιση. Στην περίπτωση όμως που αυτό συμβεί στην Πορτογαλία, αυτομάτως θα «παγώνουν» τα κονδύλια.
Και μένει να αποδειχθεί εάν για μια ακόμη φορά ο Βορράς βγει νικητής από αυτό το μπρα ντε φερ που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες και ο Νότος για μια ακόμη φορά θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.
Ένα ακόμα θέμα που δεν έχει ξεκαθαρίσει είναι ο τρόπος έγκρισης της εκταμίευσης των ευρωπαϊκών κεφαλαίων, με τη Γερμανία να προτείνει διευρυμένη πλειοψηφία και την Ολλανδία να επιμένει στην ομόφωνη απόφαση.
Οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συνεχίζονται για τρίτο εικοσιτετράωρο, ενώ πηγές αναφέρουν ότι είναι πολύ πιθανόν οι συζητήσεις να παραταθούν και αύριο Δευτέρα.
Αυτή την ώρα είναι σε εξέλιξη το δείπνο των ηγετών, οι οποίοι διαπραγματεύονται για τα ποσά του ταμείου ανάκαμψης. Πηγές σημειώνουν ότι ορισμένοι εκ των «φειδωλών», (Ολλανδία, Αυστρία, Σουηδία, Δανία) θέλουν τα 750 δισεκατομμύρια ευρώ να πέσουν στα 700 δισεκατομμύρια και να «σπάσουν» στη μέση, που σημαίνει ότι το 50% να είναι δάνεια και το άλλο 50% να είναι επιχορηγήσεις.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου επέστρεψε στη χώρα του με την πρόθεση να γυρίσει στις Βρυξέλλες αύριο το πρωί.
Παράλληλα, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη, η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι «είναι καλύτερο να υπάρξει συμφωνία σ'αυτό το φιλόδοξο σχέδιο ακόμη κι αν χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος.
Εν μέσω όλων αυτών στα χρηματιστηριακά γραφεία του Λονδίνου έχει σημάνει συναγερμός με τους διαχειριστές να βρίσκονται στα dealing rooms, αναμένοντας το άνοιγμα των ασιατικών αγορών. Τα όσα συμβαίνουν στις Βρυξέλλες είναι αναπόδεικτο να επηρεάσουν τις χρηματαγορές και ένα ενδεχόμενο αδιέξοδο στις συνομιλίες είναι πολύ πιθανό να προκάλεσε τριγμούς στα χρηματιστήρια.