ΚΟΣΜΟΣ

Ο ΟΗΕ ζητά παύση των εχθροπραξιών παγκοσμίως για τουλάχιστον 90 ημέρες λόγω κορωνοϊού

Ο ΟΗΕ ζητά παύση των εχθροπραξιών παγκοσμίως για τουλάχιστον 90 ημέρες λόγω κορωνοϊού
AP Photo/Bebeto Matthews

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υιοθέτησε τελικά, μετά από τρεις και πλέον μήνες, την έκκληση που είχε απευθύνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με την οποία ζητούσε να κηρυχθεί παγκόσμια εκεχειρία λόγω της πανδημίας.

Το ψήφισμα, που κατέθεσαν η Γαλλία και η Τυνησία, ζητά από «όλες τις πλευρές σε ένοπλες συρράξεις να δεσμευτούν αμέσως σε μια βιώσιμη ανθρωπιστική παύση (των εχθροπραξιών) για τουλάχιστον 90 συνεχόμενες ημέρες», ώστε να καταστεί δυνατή η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Οι διαπραγματεύσεις για να περάσει το ψήφισμα αυτό προσέκρουαν στην αντιπαράθεση της Κίνας με τις ΗΠΑ και τη διαφωνία τους για το αν θα έπρεπε να περιληφθεί στο κείμενο μια έκκληση για τη στήριξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Η Ουάσινγκτον δεν επιθυμούσε καμία αναφορά στον ΠΟΥ, σε αντίθεση με το Πεκίνο.

Τον Μάιο, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι η χώρα του θα αποχωρήσει από τον ΠΟΥ, κατηγορώντας τον για τους χειρισμούς του στην πανδημία και υποστηρίζοντας ότι είναι υπερβολικά «σινοκεντρικός» και προωθεί την παραπληροφόρηση της Κίνας, κάτι που η υπηρεσία αυτή του ΟΗΕ αρνείται κατηγορηματικά.

Το ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν κάνει αναφορά στον ΠΟΥ αλλά σε μια απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην οποία αναφέρεται ο Οργανισμός. Σύμφωνα με διπλωμάτες, με πρωτοβουλία της Ινδονησίας (μη μόνιμο μέλος του ΣΑ) βρέθηκε τελικά μια συμβιβαστική λύση: προστέθηκε μια παράγραφος στο προοίμιο που υπενθυμίζει την απόφαση που ελήφθη στις 2 Απριλίου από τη Γενική Συνέλευση. Σε αυτό το κείμενο καλούνται οι 193 χώρες μέλη του ΟΗΕ «να παράσχουν κάθε αναγκαία στήριξη και συνεργασία στον ΠΟΥ».

«Είδαμε πραγματικά το όργανο αυτό στα χειρότερά του. Αυτό το Συμβούλιο Ασφαλείας είναι δυσλειτουργικό», σχολίασε ο Ρίτσαρντ Γκάουαν, ο διευθυντής της Ομάδας Διεθνών Κρίσεων του ΟΗΕ.