ΚΟΣΜΟΣ

Δεκάδες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ μετά την εφαρμογή του νόμου για την εθνική ασφάλεια

Δεκάδες συλλήψεις στο Χονγκ Κονγκ μετά την εφαρμογή του νόμου για την εθνική ασφάλεια
AP Photo/Vincent Yu

Σε μια νέα πραγματικότητα ξύπνησαν σήμερα οι κάτοικοι του Χονγκ Κονγκ καθώς τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή ο αμφιλεγόμενος νόμος για την εθνική ασφάλεια με την αστυνομία να προχωρεί ήδη σε δεκάδες συλλήψειςστην πρώην βρετανική αποικία.

Οι διαθέσεις της κυβέρνησης για την αυστηρή επιβολή του νόμου έγιναν εμφανείς από την πρώτη μέρα: Καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της πόλης για μια ετήσια συγκέντρωση που σηματοδοτεί την 23η επέτειο της παράδοσης της πρώην βρετανικής αποικίας στην Κίνα, η αστυνομία χρησιμοποίησε σπρέι πιπεριού πριν προχωρήσει σε συλλήψεις, ενώ ένας σταθμός του μετρό έκλεισε.

Σύμφωνα με την αστυνομία, έγιναν τουλάχιστον 70 συλλήψεις, δύο εκ των οποίων κατ' εφαρμογή του νέου νόμου για την εθνική ασφάλεια.

Η αστυνομία, η οποία νωρίτερα είχε απαγορεύσει την πραγματοποίηση της πορείας, επικαλέστηκε για πρώτη φορά τον νόμο αυτόν που θεσπίστηκε από το Πεκίνο για την αντιμετώπιση των διαδηλωτών και διευκρίνισε ότι η πρώτη σύλληψη στην οποία προχώρησε βάσει του νόμου αυτού ήταν ενός άνδρα που κρατούσε σημαία υπέρ της ανεξαρτησίας.

Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από την αστυνομία στο Twitter δείχνουν τη σημαία να είναι πεσμένη στο πεζοδρόμιο μπροστά από άνδρα, που φορά μαύρο μπλουζάκι στο οποίο αναγράφεται το σύνθημα «Ελευθερία στο Χονγκ Κονγκ».

«Επιδεικνύετε σημαίες ή πανό / φωνάζετε συνθήματα / ή συμπεριφέρεστε με τρόπο που δείχνει πρόθεση απόσχισης ή ανατροπής, πράγμα που μπορεί να αποτελέσει αδίκημα βάσει του (...) νόμου περί εθνικής ασφάλειας», έγραφε μοβ πανό που είχε αναπτύξει η αστυνομία.

Η αστυνομία έκανε στη συνέχεια και χρήση αντλιών νερού για να διαλύσει το πλήθος των ακτιβιστών που είχε συγκεντρωθεί και διαμαρτυρόταν.

Ο σαρωτικός νόμος τέθηκε σε εφαρμογή κατά τη διάρκεια της νύχτας και σύμφωνα με τους επικριτές του περιορίζει κατά πολύ τις δυνατότητες διαδηλώσεων στην πρώην βρετανική αποικία, η οποία το 2019 συγκλονίστηκε από πολύμηνες κινητοποιήσεις.

Εξάλλου, ο νέος νόμος ποινικοποιεί αδικήματα όπως η απόσχιση, η ανατροπή εναντίον της κεντρικής κινεζικής κυβέρνησης, η τρομοκρατία και η συνωμοσία με ξένες δυνάμεις.

Φοβούμενοι ότι θα μπορούσαν να στοχοποιηθούν βάσει του νέου νόμου, αρκετές πολιτικές και ακτιβιστικές ομάδες στην πόλη διαλύθηκαν επίσημα πριν από τη θέσπιση του νόμου τη Δευτέρα. Στους δρόμους, τα αποτελέσματα του νέου νόμου είναι εμφανή και αλλού, καθώς καταστηματάρχες καταστρέφουν αφίσες που υποστήριζαν αντικυβερνητικές διαδηλώσεις ενώ πολλοί πολίτες διέγραψαν βιαστικά τις δημοσιεύσεις ή ακόμη και τους λογαριασμούς τους στα κοινωνικά μέσα.

Τι προβλέπει ο νέος νόμος

Το Πεκίνο αποκάλυψε χθες βράδυ λεπτομέρειες του νόμου περί εθνικής ασφαλείας που διαμόρφωσε κατάλληλα για το Χονγκ Κονγκ, υποσχόμενο να τιμωρεί τα εγκλήματα της απόσχισης και της ανατροπής με έως και ισόβια κάθειρξη και αυξάνοντας τις ανησυχίες για μια πιο αυταρχική εποχή για την πιο ελεύθερη πόλη της Κίνας.

Ο νόμος αυτός εγκρίθηκε παρακάμπτοντας το τοπικό κοινοβούλιο του Χονγκ Κονγκ και θέτει το πλαίσιο για τις πιο ριζοσπαστικές αλλαγές στον τρόπο ζωής στην πρώην βρετανική αποικία που επιστράφηκε στο Πεκίνο πριν από 23 χρόνια.

Ο νόμος καθορίζει τέσσερα αδικήματα: αποσχιστική δραστηριότητα, υπονόμευση του κράτους, τρομοκρατική δραστηριότητα και αθέμιτη σύμπραξη με ξένες δυνάμεις.

Το Πεκίνο δηλώνει ότι η νομοθεσία που επιβάλλει είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της απόσχισης, της ανατροπής, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις, μετά τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που κλιμακώθηκαν πέρυσι τον Ιούνιο και βύθισαν την πόλη στη μεγαλύτερη κρίση της εδώ και δεκαετίες. Παράλληλα, η Κίνα αρνείται ότι παρεμβαίνει στο Χονγκ Κονγκ και κατηγορεί τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι υποκινούν τις ταραχές.

Με βάση τον νέο νόμο:

*Τα αδικήματα της απόσχισης, της υπονόμευσης, της τρομοκρατίας και της συνωμοσίας με ξένες δυνάμεις τιμωρούνται με ποινές που φτάνουν μέχρι τα ισόβια δεσμά.

*Οι εταιρείες ή οι όμιλοι που παραβιάζουν τον νόμο θα τιμωρούνται με πρόστιμο και, ενδεχομένως, με διακοπή της δραστηριότητάς τους.

φθορά ορισμένων οχημάτων και εξοπλισμού μεταφορών θα θεωρείται τρομοκρατική ενέργεια.

*Όποιος καταδικάζεται για παραβίαση του νόμου θα χάνει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι στο Χονγκ Κονγκ.

*Η δράση της νέας υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας και του προσωπικού της στο Χονγκ Κονγκ δεν θα είναι υπό τη δικαιοδοσία της τοπικής κυβέρνησης.

*Οι αρχές μπορούν να παρακολουθούν και να παγιδεύουν τα τηλέφωνα των προσώπων που θεωρούνται ύποπτα για την εθνική ασφάλεια.

*Ο νόμος θα ισχύει τόσο για τους μόνιμους όσο και για τους μη μόνιμους κατοίκους του Χονγκ Κονγκ.

Να σημειωθεί επίσης ότι με βάση τον νόμο αυτόν οι αρχές θα μπορούν να παγώνουν ή και να κατάσχουν περιουσιακά στοιχεία προσώπων που καταδικάζονται για τα προαναφερόμενα αδικήματα.

Αρμόδια τα κινεζικά δικαστήρια

Τα κινεζικά δικαστήρια θα είναι αρμόδια για τα πιο «σοβαρά» εγκλήματα κατά της εθνικής ασφάλειας που διαπράττονται στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον νέο νόμο που τέθηκε σήμερα σε ισχύ.

Ο νόμος προβλέπει επίσης την ίδρυση από το Πεκίνο μιας υπηρεσίας για την εθνική ασφάλεια στο Χονγκ Κονγκ, την ώρα που η αντιπολίτευση στην πρώην βρετανική αποικία εκφράζει φόβους για πρωτοφανή περιορισμό των ελευθεριών στην πόλη.

Στο ίδιο πλαίσιο, η ηπειρωτική Κίνα θα μπορεί να αναλαμβάνει απευθείας υποθέσεις σε τρεις περιπτώσεις: αν πρόκειται για περίπλοκες υποθέσεις ξένης ανάμιξης, αν πρόκειται για κάποια «πολύ σοβαρή» υπόθεση και αν υπάρχουν «σοβαρές και πραγματικές απειλές» για την εθνική ασφάλεια.

Πομπέο: «Θλιβερή μέρα για το Χονγκ Κονγκ» – Απειλεί με αντίποινα την Κίνα

Ταυτοχρόνως, η υπηρεσία εθνικής ασφάλειας και οι αρχές του Χονγκ Κονγκ θα μπορούν να ζητήσουν να παραπεμφθεί κάποια υπόθεση στην ηπειρωτική Κίνα και σε αυτήν την περίπτωση την έρευνα θα αναλαμβάνει η Ανώτατη Λαϊκή Εισαγγελία και η δίκη θα διεξάγεται στο Ανώτατο Δικαστήριο της Κίνας.