ΚΟΣΜΟΣ

Λαβρόφ: Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για να βρεθεί λύση στη Λιβύη

Λαβρόφ: Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία για να βρεθεί λύση στη Λιβύη
Russian Foreign Ministry Press Service via AP

«Η Ρωσία βρίσκεται σε επαφή με την Τουρκία και προσπαθεί να πείσει τις αντιμαχόμενες πλευρές στην Λιβύη να αρχίσουν μεταξύ τους συνομιλίες», δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μετά το τέλος των συνομιλιών που είχε με τον Ιρανό ομόλογό του Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

Ο Λαβρόφ επισήμανε επίσης ότι στα αρχικά στάδια της διένεξης στην Λιβύη, οι «έξωθεν παράγοντες επιχείρησαν να προωθήσουν τα συμφέροντα μόνο της μίας πλευράς σε βάρος των θέσεων της άλλης, γεγονός που οδήγησε στην αθέτηση όλων των συμφωνιών».

«Ελπίζω ότι η εμπειρία αυτή θα ληφθεί υπόψιν από τους συμμετέχοντες στην Διάσκεψη του Βερολίνου για την διευθέτηση της κρίσης στην Λιβύη, η οποία διαμόρφωσε ούτως ή άλλως προσεγγίσεις, τις οποίες υιοθέτησαν όλοι οι έξωθεν παράγοντες», δήλωσε ο Λαβρόφ και προσέθεσε ότι «απόμεινε το ελάχιστο, να πείσουμε τις λιβυκές πλευρές, για το ότι πρέπει να καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών και να αρχίσουν να καταλήγουν σε συμφωνίες».

«Με αυτό ακριβώς το ζήτημα ασχολούμαστε τώρα, βρισκόμαστε μάλιστα και σε επαφή με τους Τούρκους συναδέλφους μας, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα».

Υπενθυμίζεται ότι η Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή 12 κρατών, του ΟΗΕ, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Αφρικανικής Ένωσης και του Αραβικού Συνδέσμου, χωρίς την παρουσία του πρωθυπουργού της Λιβύης Φαγιέζ αλ-Σάρατζ και του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ. Οι συμμετέχοντες δεσμεύτηκαν να απέχουν από οποιαδήποτε μέτρα και περαιτέρω στρατιωτική υποστήριξη στα κόμματα που τυχόν θα θέσουν σε κίνδυνο την εκεχειρία.

Η Τουρκία και η Ρωσία, οι ηγέτες των οποίων έχουν έρθει κοντά τα τελευταία χρόνια, υποστηρίζουν αντίπαλα μέρη στη Λιβύη, που έχει βυθιστεί στο χάος μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011.

Η Τουρκία -όπως και το Κατάρ- υποστηρίζουν την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του Φαγιέζ αλ Σαράτζ, που αναγνωρίζεται από τον ΟΗΕ, απέναντι στις αντίπαλες δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης που υποστηρίζεται κυρίως από τη Ρωσία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη συμφώνησαν στις αρχές Ιουνίου να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες για εκεχειρία, μετά από εβδομάδες σφοδρών συγκρούσεων κοντά στη λιβυκή πρωτεύουσα, Τρίπολη. Μέχρι στιγμής φέτος έχουν ανακοινωθεί δύο εκεχειρίες, αν και τις δύο φορές οι συγκρούσεις συνεχίστηκαν.

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη Γασάν Σαλαμέ παραιτήθηκε τον Μάρτιο και το Συμβούλιο Ασφαλείας ακόμη δεν έχει συμφωνήσει στον αντικαταστάτη του, γεγονός που περιπλέκει ακόμη περισσότερο τις ειρηνευτικές προσπάθειες.