ΚΟΣΜΟΣ

Θερίζει την Αμερική ο κορωνοϊός: Εκατοντάδες νεκροί σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή

Θερίζει την Αμερική ο κορωνοϊός: Εκατοντάδες νεκροί σε ΗΠΑ, Βραζιλία, Μεξικό, Χιλή
AP Photo/Andre Penner

Την ώρα που η Ευρώπη χαλαρώνει σιγά σιγά τα μέτρα περιορισμού καθώς παρουσιάζει αισθητά βελτιωμένη εικόνα, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού ο κορωνοϊός  συνεζίζει την φονική του επέλαση με εκατοντάδες νεκρούς καθημερινά στις ΗΠΑ αλλά και στο νέο επίκεντρο της πανδημίας, τη Λατινική Αμερική

Στις ΗΠΑ άλλοι 743 ασθενείς υπέκυψαν στην ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός μέσα σε 24 ώρες, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκέντρωσε ως τις 20:30 χθες Δευτέρα (τοπική ώρα· στις 03:30 σήμερα Τρίτη ώρα Ελλάδας) το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Ο συνολικός απολογισμός της πανδημίας ανέρχεται σε 105.099 νεκρούς στη χώρα αυτή, όπου έχουν καταγραφεί 1.809.109 κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, δείχνουν οι αριθμοί της σχολής ιατρικής της Βαλτιμόρης, οι οποίοι ανανεώνονται συνεχώς.

Οι ΗΠΑ είναι η χώρα που υφίσταται μακράν το βαρύτερο πλήγμα, σε απόλυτα μεγέθη, από την πανδημία του κορωνοϊού. Παγκοσμίως, οι θάνατοι εξαιτίας της COVID-19 ανέρχονταν σε τουλάχιστον 373.439 ως τις 22:00 χθες Δευτέρα (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση κυβερνητικές ανακοινώσεις.

Σχεδόν όλες οι αμερικανικές πολιτείες έχουν, λιγότερο ως περισσότερο, χαλαρώσει τα μέτρα περιορισμού που επέβαλαν για να αποτραπεί η εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Ωστόσο, δεκάδες αμερικανικές πόλεις επιβάλλουν νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για άλλο λόγο: εξαιτίας των διαδηλώσεων και των ταραχών που εξαπλώθηκαν σε σχεδόν όλη τη χώρα μετά τον θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ, κατά τη διάρκεια της βίαιης προσαγωγής του από λευκούς αστυνομικούς την περασμένη εβδομάδα στη Μινεάπολη (Μινεσότα).

Λατινική Αμερική: Μεγάλη αύξηση κρουσμάτων και νεκρών

Την ίδια στιγμή σε δεκάδες χιλιάδες ανέρχονται οι νεκροί και τα κρούσματα του κορωνοϊού σε τρεις χώρες της Λατινικής Αμερικής με τον ιό να θερίζει το Μεξικό, τη Χιλή και τη Βραζιλία.

Στο κατώφλι των 30.000 νεκρών, το υπουργείο Υγείας της Βραζιλίας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι το τελευταίο 24ωρο κατέγραψε άλλους 623 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 11.598 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2, με τον απολογισμό της πανδημίας του κορωνοϊού να φθάνει έτσι τους 29.937 νεκρούς επί συνόλου 526.447 μολύνσεων.

Μολαταύτα, χθες ο δήμαρχος του Ρίο ντε Τζανέιρο, Μαρσέλου Κριβέλα, παρουσίασε σχέδιο σταδιακής και αντιστρέψιμης επανεκκίνησης της δραστηριότητας από σήμερα Τρίτη, που προβλέπει αρχικά την επαναλειτουργία των εκκλησιών και την επανέναρξη των ναυτικών αθλημάτων, με χρήση μέσων ατομικής προστασίας και τήρηση μέτρων κοινωνικής απόστασης. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο στο σχέδιο έξι φάσεων, με κατάληξη την «επιστροφή στην ομαλότητα» τον Αύγουστο. Τα σχολεία προβλέπεται να ανοίξουν, αλλά για περιορισμένο αριθμό μαθητών, τον Ιούλιο. Οι πολίτες που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνεται να παραμείνουν υπό περιορισμό.

Η πολιτεία Ρίο ντε Ζανέιρο αποτελεί τη δεύτερη σημαντικότερη εστία της πανδημίας στη γιγαντιαία χώρα της Λατινικής Αμερικής, με 5.462 θανάτους και 54.530 κρούσματα μόλυνσης ως το βράδυ χθες Δευτέρα. Σύμφωνα με τον δήμο της ομώνυμης πρωτεύουσας της πολιτείας, πλέον το 87% των κλινών στις μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) είναι κατειλημμένο και το σύστημα υγείας έχει φθάσει τα όρια του κορεσμού του.

Στη Χιλή ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 έφθασε χθες τα 105.159, ενώ τα θύματα της COVID-19 αυξήθηκαν σε 1.113, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας.

Το εικοσιτετράωρο ως χθες στις 21:00 (τοπική ώρα) από την ίδια ώρα της Κυριακής καταγράφηκαν 5.471 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και υπέκυψαν άλλοι 59 ασθενείς, διευκρίνισε το υπουργείο.

Τα μέτρα περιορισμού στο Σαντιάγο και τη μητροπολιτική περιοχή της πρωτεύουσας της Χιλής, που αποτελεί το επίκεντρο της πανδημίας, παρατάθηκαν ως την 5η Ιουνίου. Ωστόσο ο υπουργός Υγείας Χάιμε Μάνιαλιτς επισήμανε χθες ότι τα αποτελέσματα των μέτρων δεν φαίνονται «άμεσα» και πολλά θα εξαρτηθούν από το «πώς θα αντιδράσουν οι πολίτες», δηλαδή αν και κατά πόσο θα εφαρμόσουν τις συστάσεις.

Μεξικό: Ξεπέρασαν τους 10.000 νεκρούς

Ο απολογισμός της πανδημίας του κορωνοϊού στο Μεξικό ξεπέρασε χθες Δευτέρα το όριο των 10.000 νεκρών, την ημέρα της έναρξης της διαδικασίας σταδιακής επανεκκίνησης της οικονομικής δραστηριότητας.
Το μεξικανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε 237 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 και 2.771 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 σε 24 ώρες, με τον απολογισμό της πανδημίας να ανέρχεται πλέον σε 10.167 νεκρούς επί συνόλου 93.435 ανθρώπων που έχουν προσβληθεί. Το Μεξικό είναι χώρα με τον δεύτερο βαρύτερο απολογισμό στη Λατινική Αμερική, πίσω μόνο από τη Βραζιλία (29.937 θάνατοι).

Στελέχη της μεξικανικής κυβέρνησης τονίζουν ότι ο πραγματικός αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί χωρίς αυτό να έχει διαγνωστεί είναι πολλαπλάσιος των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Χθες Δευτέρα, ωστόσο, δεκάδες χιλιάδες εργάτες μπήκαν στις ουρές για να επιστρέψουν στα εργοστάσια αυτοκινητοβιομηχανιών στα σύνορα με τις ΗΠΑ, που προστέθηκαν στον κατάλογο των εταιρειών η λειτουργία των οποίων θεωρείται «απολύτως απαραίτητη» κι έτσι μπόρεσαν να ανοίξουν ξανά.

Στο εργοστάσιο της Flex Ltd στη Σιουδάδ Χουάρες, που προμηθεύει ανταλλακτικά στη Ford Motor Co και στη Fiat Chrysler, προσωπικό έπαιρνε τη θερμοκρασία των εργατών. Ένα πανό έγραφε «Καλωσορίσατε! Εργαστήκαμε κατά τη διάρκεια της καραντίνας για να σας περιμένει ένα ασφαλές και καθαρό εργοστάσιο».

Ο δήμαρχος της Χουάρες Αρμάντο Καβάδα υπολόγισε ότι περί το 30% των εργαζόμενων στην αυτοκινητοβιομηχανία (300.000 συνολικά) επέστρεψε στη δουλειά.