Κορωνοϊός - Τραμπ: «Εμβόλιο ή όχι, επιστρέφουμε» - Παρατείνεται το lockdown στη Νέα Υόρκη
Aισιόδοξος σχετικά με το ενδεχόμενο ενόςεμβολίου εναντίον του νέου κορωνοϊού εμφανίστηκε σήμερα o πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, λέγοντας πως ελπίζει ότι θα υπάρξει ένα έως τα τέλη του έτους, «ίσως νωρίτερα».
«Πιστεύουμε ότι θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα πολύ σύντομα» δήλωσε ο Τραμπ, από τους κήπους του Λευκού Οίκου. «Ελπίζουμε ότι θα έχουμε (ένα εμβόλιο) έως τα τέλη του έτους, ίσως πριν. Καταγράφουμε θεαματική άνοδο» συμπλήρωσε.
«Υπάρχει πολύ καλή διάθεση» σημείωσε ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, αναφερόμενος στη διεθνή συνεργασία στο θέμα.
Επιπλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ είπε ότι η αμερικανική κυβέρνηση θα επενδύσει σε όλους τους κορυφαίους υποψηφίους για την παρασκευή εμβολίου τονίζοντας ότι η σχετική λίστα περιορίστηκε σε 14 πολλά υποσχόμενες πιθανότητες και σχεδιάζεται να μικρύνει περαιτέρω.
Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Κήπο των Ρόδων στον Λευκό Οίκο, όπου πολλοί αξιωματούχοι φορούσαν μάσκες, όχι, όμως, ο Αμερικανός πρόεδρος, ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η διοίκησή του θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της για τη διανομή ενός εμβολίου μόλις αυτό παρασκευαστεί.
«Δεν θέλω ο κόσμος να σκέφτεται ότι όλα εξαρτώνται από ένα εμβόλιο, όμως ένα εμβόλιο θα ήταν θαυμάσιο» επισήμανε λίγο αργότερα ο ένοικος του Λευκού Οίκου.
«Θέλω να είμαι σαφής: εμβόλιο ή όχι, επιστρέφουμε» υπογράμμισε, αναφέροντας την άρση της καραντίνας που βρίσκεται σε εξέλιξη σε ολόκληρη τη χώρα.
Έως τις 13 Ιουνίου το lockdown στη Νέα Υόρκη
Ο κυβερνήτης της πολιτείας της Νέας Υόρκης παρέτεινε σήμερα μέχρι τις 13 Ιουνίου το lockdown, που θα έληγε σήμερα με εξαίρεση πέντε περιοχές λιγότερο πυκνοκατοικημένες της πολιτείας αυτής των 20 εκατομμυρίων κατοίκων.
Το διάταγμα που υπογράφηκε από τον κυβερνήτη Άντριου Κουόμο χθες το βράδυ παρατείνει το lockdown για την πόλη της Νέας Υόρκης και τα περίχωρά της, που έχουν πληγεί βαριά από τον κορονοϊό.
Η οικονομική πρωτεύουσα των ΗΠΑ έχει καταγράψει πάνω από 20.000 νεκρούς από την covid-19.
Οι πέντε περιοχές που εξαιρούνται από την παράταση του περιορισμού επιτρέπεται να ξεκινήσουν και πάλι αλλά σταδιακά συγκεκριμένες οικονομικές δραστηριότητες.
Με τη σημερινή απόφαση για παράταση του lockdown η Πόλη της Νέας Υόρκης αντιμετωπίζει ένα αβέβαιο μέλλον.
«Βαριέμαι μέχρι δακρύων», λέει η 80χρονη Ρόντα Γκλας, η οποία αυτήν την περίοδο κανονικά θα ασχολούνταν με τις φιλανθρωπικές οργανώσεις στις οποίες είναι εθελόντρια.
«Απλά ελπίζω να επιστρέψουμε σε κάτι που θα θυμίζει την κανονική ζωή αρκετά γρήγορα», λέει η ίδια στο AFP.
Αυτό όμως φαντάζει απίθανο καθώς ο δήμαρχος της πόλης Μπιλ ντε Μπλάζιο λέει ότι η όποια απόφαση για χαλάρωση των μέτρων αποκλείεται να ληφθεί πριν από τα μέσα Ιουνίου. Και αν αποφασιστεί χαλάρωση των περιορισμών, αυτή θα αφορά το άνοιγμα εκ νέου των μη απαραίτητων επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα τα φημισμένα μουσεία της.
Αλλά και τα θέατρα του Μπρόντγουεϊ έχουν ανακοινώσει ότι δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά πριν από τις αρχές Σεπτεμβρίου το νωρίτερο.
Εξάλλου οι αρχές έχουν προειδοποιήσει τους Νεοϋορκέζους ότι θα πρέπει να υπομείνουν τους ζεστούς θερινούς μήνες χωρίς πρόσβαση στις τεράστιες δημοφιλείς παραλίες.
Ήδη μάλιστα οι αρχές έχουν ανακοινώσει ότι οι πισίνες θα παραμείνουν κλειστές και επιμένουν ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να πουν αν τα σχολεία θα πρέπει να ξανανοίξουν τον Σεπτέμβριο.
Η υγειονομική κρίση άλλωστε έχει φέρει στην επιφάνεια ανισότητες σε μια από τις πιο πολυπολιτισμικές πόλεις των ΗΠΑ με τις κοινότητες των Αφροαμερικανών και των Λατινοαμερικανών να πληρώνουν δυσανάλογα βαρύ τίμημα ως προς τους θανάτους από την covid-19.
Eπίσης εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έμειναν άνεργοι στην πόλη, η οποία θα χρειαστεί ομοσπονδιακή βοήθεια για να ανταπεξέλθει στην κρίση.
Οι Νεοϋορκέζοι που φοβούνται ότι η πόλη τους δεν θα ξαναείναι ποτέ η ίδια βρίσκουν παρηγοριά στο ότι "Το Μεγάλο Μήλο" κατάφερε να ξεπεράσει στο παρελθόν άλλες τραγωδίες, όπως η 11η Σεπτεμβρίου ή ο Τυφώνας Σάντι.
«Θα ανακάμψουμε. Είμαστε Νεοϋορκέζοι. Αυτό κάνουμε εμείς», λέει η Γκλας.