ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Η Βρετανία σκέφτεται χαλάρωση μέτρων - Ανακοινώσεις Τζόνσον την Κυριακή

Κορωνοϊός: Η Βρετανία σκέφτεται χαλάρωση μέτρων - Ανακοινώσεις Τζόνσον την Κυριακή
AP Photo/Matt Dunham

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα εκθέσει λεπτομερώς το σχέδιό της για τη χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού την Κυριακή με την ελπίδα τα μέτρα αυτά να μπορέσουν να τεθούν σε εφαρμογή μια ημέρα αργότερα.

«Φυσικά και θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου μας την Κυριακή», ενημέρωσε ο Τζόνσον το κοινοβούλιο ερωτηθείς από τον ηγέτη των αντιπολιτευόμενων Εργατικών Κιρ Στάρμερ σχετικά με τους εργαζόμενους που επιστρέφουν στη δουλειά τους.

«Ο λόγος γι' αυτό (για την ανακοίνωση του σχεδίου την Κυριακή) είναι πολύ απλός, ότι θέλουμε να είμαστε βέβαιοι πως τα δεδομένα που διαθέτουμε θα στηρίζουν την ικανότητά μας να το πράξουμε, αλλά αυτά τα δεδομένα θα αλλάζουν συνέχεια μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες. Αν θα είμαστε σε θέση, θέλουμε να ξεκινήσουμε την εφαρμογή κάποιων από αυτά τα μέτρα τη Δευτέρα».

Σημειώνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει πλέον ξεπεράσει την Ιταλία αναφέροντας τον υψηλότερο πλέον συνολικό αριθμό θανάτων από το νέο κορωνοϊό στην Ευρώπη, με περισσότερους από 32.000 νεκρούς.

Νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας Ματ Χάνκοκ διέψευσε ότι η κυβέρνηση άφησε πολλούς ηλικιωμένους που φιλοξενούνται σε οίκους ευγηρίας εκτεθειμένους στον κορωνοϊό δίνοντας προτεραιότητα στα νοσοκομεία.

Ερωτηθείς από τον Sky News αν θα έπρεπε να είχε αντιδράσει διαφορετικά αναφορικά με τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων ο Χάνκοκ απάντησε:

«Θεωρώ ότι είναι πολύ δύσκολο γιατί αισθάνομαι ότι έχουμε καταβάλει μεγάλες προσπάθειες και έχουμε επενδύσει πολύ από την αρχή για την στήριξη των οίκων ευγηρίας. Ίσως θα έπρεπε να το έχουμε εξηγήσει με μεγαλύτερη σαφήνεια», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι θα βοηθούσε αν η Βρετανία είχε πραγματοποιήσει περισσότερα τεστ στις αρχές της πανδημίας.