ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πόσο μακριά… ταξιδεύουν τα σταγονίδια του βήχα και τι αλλάζει με τη μάσκα

Κορωνοϊός: Πόσο μακριά… ταξιδεύουν τα σταγονίδια του βήχα και τι αλλάζει με τη μάσκα
AP Photo/Christophe Ena

Πόσο μακριά… ταξιδεύουν τα σταγονίδια του βήχα; Σε αυτό το ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει μία ερευνητική ομάδα σε πανεπιστήμιο της Φλόριντα των ΗΠΑ

Οι ερευνητές, όπως αναφέρει το CNNi, χρησιμοποιούν μία κούκλα και μέσω μίας προσομοίωσης του βήχα λαμβάνουν στοιχεία για το πόσο μακριά πηγαίνουν τα σταγονίδια, αλλά και το πόση ώρα παραμένουν στον αέρα.

Όπως αναφέρει το αμερικάνικο μέσο ενημέρωσης, δύο καθηγητές μελετούν τη… δύναμη του βήχα.

Τι κάνουν; Τοποθετούν γλυκερίνη και νερό στο στόμα της κούκλας και με μία αντλία την κάνουν να «βήξει».

Βιντεοσκοπούν την όλη διαδικασία και ο ειδικός φωτισμός που χρησιμοποιούν τους δίνει τη δυνατότητα να καταγράψουν πόσο μακριά πηγαίνουν τα σταγονίδια.

«Γεμίζουν τον αέρα», παρατηρεί η δημοσιογράφος του CNNi που παρακολουθεί μία από αυτές τις δοκιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών, τα σταγονίδια ταξιδεύουν αμέσως σε απόσταση περίπου 90 εκατοστών, εντός 5 δευτερολέπτων από τον βήχα φτάνουν περίπου στα δύο μέτρα, ενώ σε δέκα μόλις δευτερόλεπτα τα 2 μέτρα και 75 εκατοστά. Κάπου εκεί σταματά η ταχεία κίνησή τους, όμως συνεχίζουν να κινούνται και 30-40 δευτερόλεπτα αργότερα έχουν φτάσει σε απόσταση 3 μέτρων και 60 εκατοστών.

Το πείραμα έγινε πολλές φορές και τα αποτελέσματα ήταν τα ίδια.

Όπως λέει στο αμερικάνικο μέσο ο Manhar Dhanak, επικεφαλής του τμήματος μηχανικής του Πανεπιστημίου Ατλάντικ, τα σταγονίδια ενδέχεται να παραμένουν στον αέρα και σε απόσταση 2,7 μέτρων για 2 έως τρία λεπτά.

Οι συγκεντρώσεις τους μετά τα δύο μέτρα είναι μικρότερης πυκνότητας, αλλά έχουν ακόμη τη δυνατότητα να μεταφέρουν ιούς.

Όταν τοποθετείται μία απλή μάσκα στην κούκλα, τα σταγονίδια και πάλι βγαίνουν και διαχέονται – φυσικά σε πολύ μικρότερο βαθμό όμως.

Τέλος, η δημοσιογράφος επιχειρεί να δείξει τι γίνεται όταν κάποιος βήχει στο χέρι του. Τότε τα σταγονίδια απελευθερώνονται προς πάσα κατεύθυνση. Δεν πηγαίνουν πολύ μακριά, αλλά διαχέονται παντού.

Ερωτώμενος ο Dhanak για την απόσταση των δύο μέτρων που καλούνται να τηρούν οι πολίτες ο ένας από τον άλλο, στο πλαίσιο των μέτρων για την αποφυγή διασποράς του κορωνοϊού, ο ίδιος σημειώνει πως είναι σημαντικότατο να τηρείται, αλλά όσο πιο μακριά είσαι, τόσο καλύτερα.

See how a mask affects how a cough travels, CNN