Δολοφονίες γυναικών στην Κύπρο: Ποινική δίωξη σε 15 αστυνομικούς για τους χειρισμούς της υπόθεσης
Την ποινική δίωξη συνολικά 15 αστυνομικών για «αδικήματα παράλειψης υπηρεσιακού καθήκοντος από δημόσιους λειτουργούς» διέταξε η Νομική Υπηρεσία Κύπρου, για την πολύκροτη υπόθεση του κατά συρροή δολοφόνου γυναικών της Κύπρου, Νίκου Μεταξά
Οι ποινικοί ανακριτές κλήθηκαν να «ξεσκονίσουν» περισσότερες από 800 καταθέσεις του ανακριτικού υλικού ώστε να διαπιστώσουν κατά πόσο προκύπτουν πειθαρχικά ή/και ποινικά αδικήματα σχετικά με τον τρόπο που χειρίστηκε η Αστυνομία τις καταγγελίες για την εξαφάνιση των γυναικών που αποδείχτηκαν τελικά θύματα του 35χρονου «Ορέστη».
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Νομικής Υπηρεσίας, «η Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) είχε διορίσει με απόφαση της ημερ. 6.5.2019 τρεις ποινικούς ανακριτές και αργότερα τέταρτο, με αφορμή ερωτήματα και προβληματισμούς που εγείρονταν, μετά την ανακάλυψη των σορών αλλοδαπών γυναικών και ανηλίκων παιδιών τους, που είχαν καταγγελθεί στην Αστυνομία ως εξαφανισθέντα πρόσωπα, ενώ διαφάνηκε εκ των υστέρων ότι ήσαν θύματα δολοφονίας».
Ο Γενικός Εισαγγελέας της Κύπρου ενέκρινε τις διώξεις και αναμένεται να καταχωρηθούν τα κατηγορητήρια ώστε να οριστεί η ημερομηνία της δίκης για αστυνομικούς που ερεύνησαν τις καταγγελίες για την απαγωγή και τη δολοφονία των πέντε γυναικών και των δύο παιδιών, στην πολύκροτη υπόθεση.
Η ανακριτική ομάδα κλήθηκε να ερευνήσει τη συμπεριφορά και τη προσέγγιση της Αστυνομίας στις περιπτώσεις καταγγελιών για ελλείπουσες γυναίκες και δη αλλοδαπές γυναίκες και εστίασε ιδιαίτερα στον τρόπο χειρισμού από μέλη της Αστυνομίας, των συγκεκριμένων υποθέσεων των κατά συρροή δολοφονιών που είχαν διαπραχθεί από τον Νίκο Μεταξά.
Όπως μεταδίδει το Offsite, πέραν των όποιων ενδεχόμενων πειθαρχικών αδικημάτων που έχουν διαπραχθεί από μέλη της κυπριακής αστυνομίας, τόσο οι διορισθέντες ανακριτές, όσο και ο πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής θεώρησαν ότι το σύνολο των γεγονότων που προκύπτει από το αποδεικτικό υλικό, υπερβαίνει τα όρια της όποιας απλής πειθαρχικής ευθύνης.
Συγκεκριμένα, προκύπτουν επιλήψιμες ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις μελών της Αστυνομίας αλλά και αξιωματικών που ήταν επιφορτισμένοι οι μεν με τη διενέργεια των ανακρίσεων, οι δε με το καθήκον για διεξοδική μελέτη των φακέλων για έλεγχο και εντοπισμό κενών. Οι ενέργειες αυτές «συνιστούν υπόβαθρο στοιχειοθέτησης ποινικών αδικημάτων», αναφέρει το δημοσίευμα.
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μεταξάς, ομολόγησε τις δολοφονίες των πέντε γυναικών και των δύο ανήλικων κοριτσιών αρνούμενος συνηγόρου υπεράσπισης και καταδικάστηκε σε επτά φορές ισόβια, την βαρύτερη ποινή που επιβλήθηκε ποτέ από κυπριακό δικαστήριο.