ΚΟΣΜΟΣ

Στα χνάρια των ΗΠΑ και η Αυστραλία: Ζητά διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού

Στα χνάρια των ΗΠΑ και η Αυστραλία: Ζητά διεθνή έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού
AP Photo

Η Αυστραλία αύξησε σήμερα την πίεση που ασκείται στην Κίνα από διάφορες χώρες για τον τρόπο που χειρίστηκε την επιδημία του κορωνοϊού, διερωτώμενη για τη διαφάνεια του Πεκίνου και ζητώντας τη διεξαγωγή διεθνούς έρευνας για την προέλευση του ιού SARS-CoV-2 αλλά και του τρόπου που εξαπλώθηκε.

Ο κορωνοϊός πιστεύεται ότι πρωτοεμφανίστηκε σε μια αγορά της πόλης Γουχάν στην Κίνα όπου πωλούνταν άγρια ζώα. Πλέον έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει περίπου 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους, προκαλώντας τον θάνατο σχεδόν 160.000 εξ αυτών.

Η υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Μαρίζα Πέιν δήλωσε ότι «ανησυχεί πολύ» για το θέμα της διαφάνειας από την πλευρά της Κίνας.

«Τα ζητήματα γύρω από τον κορωνοϊό είναι ζητήματα για ανεξάρτητη έρευνα και πιστεύω ότι είναι σημαντικό να το κάνουμε αυτό», πρόσθεσε. «Στην πραγματικότητα η Αυστραλία επιμένει σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Αυστραλία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την επιδημία προτού επιβαρύνει το δημόσιο σύστημα υγείας. Συνολικά στη χώρα έχουν αναφερθεί 6.586 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 71 θάνατοι.

Η έκκληση της Πέιν για διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το ξέσπασμα της επιδημίας γίνεται σε μια περίοδο που οι σχέσεις Κίνας – Αυστραλίας είναι τεταμένες, καθώς η Καμπέρα κατηγορεί το Πεκίνο ότι αναμιγνύεται στις εσωτερικές της υποθέσεις και ανησυχεί για την αυξανόμενη κινεζική επιρροή στην περιοχή του Ειρηνικού.

Από την πλευρά του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αυξάνει τις επικρίσεις του προς την Κίνα σχετικά με την covid-19.

Τόσο ο Αμερικανός πρόεδρος όσο και ανώτεροι σύμβουλοί του έχουν κατηγορήσει την Κίνα για απουσία διαφάνειας μετά το ξέσπασμα της επιδημίας. Χθες μάλιστα ο Τραμπ τόνισε ότι το Πεκίνο θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις, «αν ήταν εσκεμμένα υπεύθυνο» για την πανδημία.

Η πανδημία «θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην Κίνα, από όπου ξεκίνησε, αλλά αυτό δεν έγινε», είπε ο Ρεπουμπλικάνος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί καθημερινά στον Λευκό Οίκο για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την κρίση. «Και τώρα, όλος ο κόσμος υποφέρει εξαιτίας αυτού», πρόσθεσε.

Η Κίνα απορρίπτει τις επικρίσεις αυτές.

Το κινεζικό εργαστήριο διαψεύδει

Την ίδια ώρα το κινεζικό εργαστήριο το οποίο, σύμφωνα με τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης, θεωρείται πηγή του κορωνοϊού διέψευσε χθες Σάββατο κατηγορηματικά κάθε ευθύνη.

«Είναι αδύνατο αυτός ο ιός να προήλθε από εμάς», δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CGTN ο Γιουάν Ζιμίνγκ διευθυντής του Ινστιτούτου Ιολογίας της Ουχάν.

Σύμφωνα με την πλειονότητα των επιστημόνων, ο SARS-CoV-2 πιθανόν να μεταδόθηκε στον άνθρωπο από ένα ζώο. Όμως η παρουσία του ινστιτούτου αυτού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την αγορά της Ουχάν από όπου πιστεύεται ότι ξεκίνησε η επιδημία, τροφοδοτεί εικασίες για πιθανή διαρροή.

«Γνωρίζουμε ξεκάθαρα ποιου είδους έρευνες διεξάγονται στο ινστιτούτο και πώς αυτές χειρίζονται ιούς και δείγματα», τόνισε ο Γιουάν, ενώ κατηγόρησε τα μέσα ενημέρωσης ότι «προσπαθούν σκοπίμως να παραπλανήσουν τους ανθρώπους» με πληροφορίες «που βασίζονται αποκλειστικά σε εικασίες» και χωρίς «αποδείξεις».

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα Washington Post, η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Πεκίνο, έπειτα από πολλές επισκέψεις στο εν λόγω ινστιτούτο, είχε προειδοποιήσει το 2018 τις αμερικανικές αρχές για τα ανεπαρκή μέτρα ασφαλείας σε ένα εργαστήριο που ερευνούσε τους κορωνοϊούς που προέρχονταν από τις νυχτερίδες.