ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Πώς μια απλή κίνηση μπορεί να σώσει τις ζωές ασθενών

Κορωνοϊός: Πώς μια απλή κίνηση μπορεί να σώσει τις ζωές ασθενών
AP Photo

Την Παρασκευή η Dr. Mangala Narasimhan έλαβε μία επείγουσα κλήση. Ένας άνδρας 40 χρονών στο νοσοκομείο Long Island Jewish έπρεπε να μπει άμεσα στην εντατική λόγω επιπλοκών κορωνοϊού.

Η ειδικός συμβούλευσε τον υπεύθυνο γιατρό να προσπαθήσει να γυρίσει μπρούμυτα τον ασθενή και αυτή τη η συμβουλή αποδείχθηκε σωτήρια καθώς δεν χρειάστηκε η εισαγωγή του στην εντατική.

Οι γιατροί διαπίστωσαν πως η τοποθέτηση των ασθενών σε αυτή τη στάση βοηθάει την δίοδο του οξυγόνου στους πνεύμονες.

«Σώζουμε ζωές με αυτό τον τρόπο, 100%» λέει η Dr. Narasimhan, διευθύντρια του ομίλου Northwell Health, ο οποίος διευθύνει 23 νοσοκομεία στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

«Είναι ένα τόσο απλό πράγμα που μπορεί να γίνει και να σώσει τόσες ζωές» αναφέρει η ίδια.

«Είδαμε πως όντως λειτουργεί και πως πρέπει να γίνεται σε όλους τους ασθενείς» προσθέτει η Dr. Kathryn Hibbert, διευθύντρια του ICU στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης.

Ανοίγουν μέρη του πνεύμονα

Στις περισσότερες περιπτώσεις του κορωνοϊού οι ασθενείς πεθαίνουν από το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας ή ARDS όπως είναι γνωστό στους επιστημονικούς κύκλους.

Επτά χρόνια πριν, Γάλλοι γιατροί δημοσίευσαν μία έρευνα στο περιοδικό New England Journal of Medicine η οποία υποστηρίζει πως οι ασθενείς που ήταν διασωληνωμένοι και είχαν τοποθετηθεί μπρούμυτα είχαν χαμηλότερο ποσοστό θανάτου.

Από τότε γιατροί στις Ηνωμένες Πολιτείες τοποθετούσαν τους ασθενείς σε αυτή τη θέση. Τώρα γίνεται το ίδιο με ασθενείς με κορωνοϊό και φαίνεται πως αποδίδει. Το οξυγόνο στο αίμα τους ανεβαίνει αμέσως από το 85% στο 98%.

Οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι τοποθετούνται μπρούμητα για 16 ώρες κάθε μέρα.

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή;

Στομάχι ή πλάτη; Το να τοποθετούνται οι ασθενείς μπρούμυτα σημαίνει αυτόματα περισσότερη νάρκωση που επίσης με τη σειρά του σημαίνει περισσότερη διαμονή τους στην εντατική.

Συνήθως μπρούμητα τοποθετούνται οι ασθενείς που είναι σε χειρότερη κατάσταση από άλλους. Σε κάποια άλλα νοσοκομεία, οι γιατροί τοποθετούν μπρούμυτα τους ασθενείς που δεν είναι καν στην εντατική.

Εκείνοι που δεν είναι ναρκωμένοι μπορούν να αντέξουν μία τέτοια στάση μόνο για 4 ώρες.

«Οι περισσότεροι είναι πρόθυμοι να το δοκιμάσουν» λέει η Hibbert. «Από εκεί και μετά είναι στο χέρι και στην αντοχή του κάθε ασθενή να κρατηθεί σε αυτή τη στάση».

'Such a simple thing to do': Why positioning Covid-19 patients on their stomachs can save lives, by Elizabeth Cohen, Senior Medical Correspondent