Πόσο κλαίνε τα μωρά ανά χώρα; Παγκόσμια έρευνα δίνει την απάντηση
Το κλάμα είναι ένας τρόπος επικοινωνίας για το μωρό, ιδιαίτερα τις πρώτες εβδομάδες μετά τη γέννησή του. Πόσες ώρες όμως κλαίει ένα μωρό την ημέρα κατά μέσο όρο και πόσο διαφορετικά είναι τα νούμερα στην κάθε χώρα;
Βρετανοί ερευνητές πραγματοποίησαν την πρώτη παγκόσμια έρευνα για το κλάμα του μωρού τους πρώτους τρεις μήνες ζωής του. Οι ειδικοί μελέτησαν στοιχεία από έρευνες που έχουν γίνει σε διαφορετικές χώρες για συνολικά 8.690 βρέφη και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η διάρκεια του κλάματος παρουσιάζει διαφορές από χώρα σε χώρα.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό "Journal of Pediatrics", τα μωρά κλαίνε περισσότερο στη Βρετανία, στον Καναδά, στην Ιταλία και στην Ολλανδία, ενώ αντίθετα, κλαίνε λιγότερο στη Δανία, στη Γερμανία και στην Ιαπωνία.
Μία από τις βασικές αιτίες κλάματος τους πρώτους μήνες ζωής του μωρού, είναι οι κολικοί. Οι ερευνητές, μελετώντας τα στοιχεία που συνέλεξαν, συμπέραναν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κολικών έχουν τα μωρά στη Βρετανία (28%), ενώ τα χαμηλότερα στη Δανία (μόλις το 5,55%).
Επίσης, κατά ένα συνολικό μέσο όρο, τα μωρά κλαίνε περίπου δύο ώρες την ημέρα τις πρώτες δύο εβδομάδες μετά τη γέννησή τους. Το χρονικό αυτό διάστημα ολοένα και αυξάνεται μέχρι και την έκτη εβδομάδα, όπου αγγίζει τις δύο ώρες και δεκαπέντε λεπτά. Από την έκτη μέχρι και την δωδέκατη εβδομάδα, η διάρκεια κλάματος του μωρού σταδιακά μειώνεται και στο τέλος του τρίτου μήνα, φτάνει κατά μέσο όρο τη μία ώρα και δέκα λεπτά.
Όσο για το ποιοι λόγοι συμβάλλουν στη διαφοροποίηση της διάρκειας που κλαίει ένα μωρό ανά χώρα, ο επικεφαλής της έρευνας, Dieter Wolker επισήμανε σύμφωνα με το Reuters:
«Θα πρέπει να εξετάσουμε τις κουλτούρες των χωρών όπου τα μωρά κλαίνε λιγότερο, όπως επίσης και να λάβουμε υπόψη παράγοντες που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των γονέων, την εγκυμοσύνη ή ακόμα και τα γονίδια».