ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μήνυμα Ματαρέλα για την ανάγκη παγκόσμιου αισθήματος ευθύνης

Κορωνοϊός - Ιταλία: Μήνυμα Ματαρέλα για την ανάγκη παγκόσμιου αισθήματος ευθύνης
AP Photo

Στην ανάγκη για ενωμένη και αλληλέγγυα αντίδραση απέναντι στον κορωνοϊό αναφέρθηκε σε νέο μήνυμά του ο Ιταλός πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.

«Η διεθνής ισχύς του δικαιώματος στην υγεία μας καλεί να δείξουμε παγκόσμιο, ενιαίο αίσθημα ευθύνης, βάζοντας στην άκρη εθνικούς εγωισμούς και κάθε είδους προνόμια», τονίζει ο Ιταλός πρόεδρος.

«Η ανθρωπότητα έχει τα αναγκαία μέσα για να εξαλείψει τον ιό αυτό, όπως και για να εξαλείψει ασθένειες και δυσκολίες που έχουν διαδοθεί ιδιαίτερα στις πιο φτωχές περιοχές του πλανήτη», συμπληρώνει.

«Τα Εθνικά Συστήματα Υγείας αποτελούν στυλοβάτες των κοινωνιών μας. Η ποιότητα ζωής, αλλά και τα θεμελιώδη δικαιώματα του ανθρώπου συνδέονται στενά με την ευρύτητα και την χωρίς περιορισμούς πρόσβαση στο σύστημα υγείας», υπογραμμίζει ο Ματαρέλα, σύμφωνα με τον οποίο «οι ευχαριστίες των ημερών αυτών και η ευγνωμοσύνη πρέπει να μετατραπούν σε μια διαρκή και μακρόπνοη στήριξη από την κοινωνία μας».

Άλλα 400 δισεκ. για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Από την πλευρά του, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιβεβαίωσε χθες το βράδυ ότι η κυβέρνησή του, εκτός από τα 350 δισεκατομμύρια που είχαν διατεθεί τον Μάρτιο, ενέκρινε άλλα 400 δισεκατομμύρια ευρώ, για την στήριξη των επιχειρήσεων της χώρας.

Διακόσια δισεκατομμύρια ευρώ θα διατεθούν για δανειοδότηση των επιχειρήσεων. Για δάνεια μέχρι 5 εκατομμύρια ευρώ, το κράτος θα προσφέρει το 90% των εγγυήσεων. Για δάνειο μέχρι 25.000 ευρώ, το κράτος θα προσφέρει το 100% των εγγυήσεων. «Δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν τέτοιου είδους σχέδιο», τόνισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Γενικότερα, το δάνειο θα μπορεί να αγγίξει το 25% του τζίρου των επιχειρήσεων ή το διπλάσιο ποσό του μισθολογικού κόστους του προσωπικού.

Η ιταλική κυβέρνηση θεωρεί ότι πρόκειται για την ευρύτερη οικονομική στήριξη που έχει προσφερθεί από ευρωπαϊκή χώρα.

Για την βοήθεια των επιχειρηματιών, δραστηριοποιείται και το ιταλικό Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. «Θα προστατέψουμε τις επιχειρήσεις στρατηγικού ενδιαφέροντος από την προσπάθεια αγοράς τους από ξένες εταιρείες», τόνισε ο Τζουζέπε Κόντε.

Συνολικά, δηλαδή, η κυβέρνηση της Ρώμης διαθέτει 750 δισεκατομμύρια ευρώ για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων, με πρόθεση να βοηθηθούν, για πρώτη φορά και όσοι εργάζονται χωρίς την καταβολή ενσήμων.

«Σας ζητώ να γιορτάσουμε το Καθολικό Πάσχα σπίτι, θα ήταν ανεύθυνο να αρχίσουμε να κυκλοφορούμε. Ελπίζουμε το Πάσχα αυτό να μας φέρει, όπως είναι και το θρησκευτικό του μήνυμα, την ποθητή λύτρωση από την κατάσταση που ζούμε», είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

Σε ό,τι αφορά τους ασθενέστερους οικονομικά πολίτες, τέλος, ο Τζουζέπε Κόντε τόνισε ότι θα υπάρξουν και νέα μέτρα, υπέρ όλων των εργαζομένων που κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς δουλειά, για τους άνεργους και τα άτομα με χαμηλό εισόδημα.