Το Τουρκμενιστάν απαγόρευσε τη λέξη κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του
Σε απαγόρευση της λέξης κορωνοϊός από το λεξιλόγιό του προχώρησε του Τουρκμενιστάν, σε μια ριζοσπαστική κίνηση για την καταστολή όλων των πληροφοριών σχετικά με την πανδημία.
Στα κρατικά μέσα ενημέρωσης δεν επιτρέπεται πλέον η χρήση της λέξης, ενώ αφαιρέθηκε ακόμα και από τα ενημερωτικά φυλλάδια υγιεινής που διανέμονταν σε σχολεία, νοσοκομεία και χώρους εργασίας, σύμφωνα με την Turkmenistan Chronicle, μία από τις λίγες πηγές ανεξάρτητης ενημέρωσης, της οποίας η ιστοσελίδα έχει μπλοκαριστεί στη χώρα.
Μάλιστα, οι πολίτες που φοράνε μάσκες, ή μιλούν για τον κορωνοϊό στο δρόμο, στις στάσεις ή σε κάποια ουρά έξω από κάποιο μαγαζί, κινδυνεύουν να συλληφθούν από τις Αρχές, σύμφωνα με δημοσιογράφους που μεταδίδουν για το ραδιόφωνο Azatlyk, την τουρκόφωνη υπηρεσία του Radio Free Europe/Radio Liberty, με έδρα την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ.
Οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (RSF) καταγγέλλουν ότι με την απαγόρευση αυτή, το Τουρκμενιστάν θέτει τους πολίτες του σε κίνδυνο.
«Οι Αρχές του Τουρκμενιστάν, αντάξιες της φήμης τους, υιοθέτησαν αυτή την ακραία μέθοδο για την εξάλειψη όλων των πληροφοριών σχετικά με τον κορωνοϊό», δήλωσε ο Jeanne Cavelier, επικεφαλής του γραφείου των RSF για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.
«Αυτή η άρνηση πληροφοριών όχι μόνο θέτει σε ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο τους πολίτες του Τουρκμενιστάν, αλλά ενισχύει και τον αυταρχισμό που επέβαλε ο πρόεδρος Gurbanguly Berdymukhammedov. Καλούμε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει και να τον αναγκάσει να αναλάβει τις ευθύνες του για τις συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», συνέχισε.
Οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε πολύ μονόπλευρες πληροφορίες σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, ενώ, σύμφωνα με τις Αρχές, μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κανένα κρούσμα στο Τουρκμενιστάν -το οποίο γειτονεύει με το Ιράν. Ο πρόεδρος, γνωστός και ως "Πατέρας Προστάτης", έδωσε εντολή στις 13 Μαρτίου να απολυμανθούν οι δημόσιοι χώροι με ένα παραδοσιακό φυτό που ονομάζεται "harmala" ως προστατευτικό μέτρο.
Στη Μόσχα, η τηλεφωνική γραμμή της πρεσβείας του Τουρκμενιστάν για τους πολίτες που παγιδεύτηκαν στη Ρωσία από την κρίση του Covid-19, αρνείται να απαντήσει στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με τη βοήθεια που προσφέρεται σε εκείνους που θέλουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Το ραδιόφωνο Azatlyk αναφέρει ότι, μετά το κλείσιμο της πρεσβείας στις 17 Μαρτίου, πολλοί παγιδευμένοι πολίτες περιμένουν μάταια στο αεροδρόμιο Domodedovo της Μόσχας για μια πτήση επειδή δεν έχουν πουθενά αλλού να μείνουν.
Το Τουρκμενιστάν, το οποίο κατατάχθηκε τελευταίο στο δείκτη Παγκόσμιας Ελευθερίας του Τύπου των RSF, είναι μία από τις πιο κλειστές χώρες στον κόσμο. Η κυβέρνηση ελέγχει όλα τα εγχώρια μέσα μαζικής ενημέρωσης και συνεχίζει να εντείνει τις διώξεις της απέναντι σε ανεξάρτητους δημοσιογράφους. Οι λίγοι χρήστες του Διαδικτύου μπορούν να έχουν πρόσβαση μόνο σε μια πολύ λογοκρυνόμενη έκδοση του Διαδικτύου, συνήθως σε καφετέριες όπου πρέπει πρώτα να δείξουν πρώτα ταυτότητα.