ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: 345 νεκροί σε μια ημέρα στην Ιταλία - Στα 2.503 συνολικά τα θύματα

Κορωνοϊός: 345 νεκροί σε μια ημέρα στην Ιταλία - Στα 2.503 συνολικά τα θύματα
(Claudio Furlan/LaPresse via AP)

Συνεχίζεται η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και των νεκρών από τον κορωνοϊό στην Ιταλία. Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, ανέρχονται τα 31.506. Το τελευταίο εικοσιτετράωρο έχασαν την ζωή τους 345 άνθρωποι και καταγράφηκαν 3.526 νέα κρούσματα. 

Συνολικά, οι νεκροί έφτασαν τους 2.503 ενώ 2.941 άνθρωποι έχουν ιαθεί.

Την Κυριακή, τα κρούσματα ήταν 27.980, ενώ συνολικά είχαν χάσει την ζωή τους 2.158 ασθενείς.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 16.220 και οι νεκροί 1.640.

Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 3.931 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 393.

Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 2.704, με 80 νεκρούς.

Το μήνυμα του Κόντε

Με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε επιδιώκει να εμψυχώσει τους Ιταλούς και υπογραμμίζει:

«Πριν από 159 χρόνια η Ιταλία ενώθηκε. Από τότε η χώρα μας αντιμετώπισε χίλιες δυσκολίες. Δυο παγκοσμίους πολέμους, τον φασισμό. Αλλά οι Ιταλοί, με υπερηφάνεια και αποφασιστικότητα, κατάφεραν πάντα να ξανασηκωθούν και να ξεκινήσουν μια νέα πορεία. Σήμερα αντιμετωπίζουμε μια νέα, ιδιαίτερα δύσκολη δοκιμασία. Πολλοί Ιταλοί τις ώρες αυτές θρηνούν τον χαμό αγαπημένων τους προσώπων, αγωνιούν για την εισαγωγή συγγενών τους στο νοσοκομείο, υποφέρουν διότι είναι μακριά από την οικογένειά τους, για την εμπορική τους δραστηριότητα που είναι κλειστή και για το μέλλον, το οποίο είναι αβέβαιο».

Ο Τζουζέπε Κόντε διαβεβαιώνει τους Ιταλούς ότι το κράτος είναι στο πλευρό τους και προσθέτει:

«Το κράτος είμαστε εμείς, 60 εκατομμύρια άνθρωποι που παλεύουν μαζί, με δύναμη και θάρρος, για να νικήσουμε αυτό τον αόρατο εχθρό. Ευχαριστώ όσους πήγαν για αιμοδοσία, τους εθελοντές της Πολιτικής Προστασίας, τους γιατρούς και νοσοκόμους, τους πυροσβέστες και τους άνδρες και τις γυναίκες των δυνάμεων ασφαλείας, για τις άνευ προηγουμένη προσπάθειες που καταβάλλουν».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός ευχαρίστησε τους φαρμακοποιούς, τους εργάτες των βιομηχανιών, τους οδηγούς ταξί και τους εργαζόμενους στα σούπερ μάρκετ. «Ευχαριστώ όλους όσοι σέβονται τους κανόνες, διότι ποτέ όσο σήμερα η Ιταλία δεν χρειάσθηκε να μείνει ενωμένη», υπογράμμισε ο Κόντε.

Μεγάλη η ζήτηση για αλεύρι

Την ίδια ώρα, άλμα 80% κατέγραψαν οι πωλήσεις αλευριού στη χώρα από τότε που επιβλήθηκαν τα μέτρα περιορισμού και που έδωσαν κίνητρο στους πολίτες να μαγειρεύουν περισσότερο στο σπίτι τους, όπως ανακοίνωσε το βασικό αγροτικό συνδικάτο της χώρας.

«Με +80% στις πωλήσεις του αλευριού, βλέπουμε μια αύξηση στο σπιτικό ψωμί, τα ζυμαρικά και τα γλυκά στις ιταλικές οικογένειες...που αναγκάζονται να μείνουν σπίτι τους λόγω των περιορισμών», ανέφερε η Coldiretti σε ανακοίνωση.

Μεταξύ των προϊόντων η ζήτηση των οποίων έχει αυξηθεί τις δύο τελευταίες εβδομάδες, περιλαμβάνονται επίσης η ζάχαρη (+28%) και το γάλα μακράς διαρκείας (+20%).

Οι Ιταλοί, που αναγκάστηκαν να μείνουν σπίτι τους και να περιορίσουν τις εξόδους για αγορές, άρχισαν να φτιάχνουν γλυκά, ψωμί και ζυμαρικά στο σπίτι τους. Αυτό το φαινόμενο επηρεάζει σχεδόν μία οικογένεια στις τρεις (32%), σύμφωνα με έρευνα του ινστιτούτου Ixé για λογαριασμό της Coldiretti.

Αυτή η επιστροφή στην παράδοση είναι αποτέλεσμα, σύμφωνα με την Coldiretti, της ανάγκης να μειωθούν στο ελάχιστο οι καθημερινές έξοδοι για να αποφευχθεί ο κίνδυνος της μόλυνσης, κυρίως σε όσους αναμένουν να εξυπηρετηθούν στους φούρνους, τα παντοπωλεία και τα σούπερ μάρκετ.

Η μαγειρική επανέρχεται έτσι στο επίκεντρο της καθημερινής ζωής, με το πρωινό και τις αποφάσεις για το μενού της υπόλοιπης ημέρας να λαμβάνονται με τη συμμετοχή όλων των μελών της οικογένειας, σημειώνει το συνδικάτο, χαιρετίζοντας «έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής χωρίς junk food».

Παράλληλα, το συνδικάτο κάλεσε τους επίδοξους σεφ να αποστείλουν βίντεο με συνταγές προκειμένου να αναρτηθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επαγγελματίες του κλάδου από όλη την Ιταλία έχουν κληθεί από την Coldiretti για να δώσουν μαθήματα και συμβουλές μέσω διαδικτύου, όπου αποκαλύπτουν κόλπα και μυστικά για πετυχημένα ζυμαρικά και γλυκά.