ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός – Ιταλία: Κορυφαίος γιατρός ανάμεσα στους 1.000 και πλέον νεκρούς

Κορωνοϊός – Ιταλία: Κορυφαίος γιατρός ανάμεσα στους 1.000 και πλέον νεκρούς
AP Photo

Με δραματικούς ρυθμούς εξακολουθούν να αυξάνονται οι νεκροί στην Ιταλία με το εξαντλημένο ιατρικό προσωπικό και τις Αρχές τη χώρας να προσπαθούν μάταια να συγκρατήσουν τη διασπορά του κορωνοϊού.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των Αρχών, είναι συνολικά 15.113, από 12.462, το περασμένο εικοσιτετράωρο. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο προηγούμενος απολογισμός ήταν 827 νεκροί. Την ίδια ώρα, 1.258 ασθενείς ιάθηκαν.

Τα κρούσματα, σύμφωνα με τη νεότερη ενημέρωση των Αρχών, είναι συνολικά 15.113. Μέχρι χθες ήταν 12.462. Οι νεκροί έφτασαν τους 1.016, ενώ ο χθεσινός απολογισμός ήταν 827 νεκροί. Την ίδια ώρα, 1.258 ασθενείς ιάθηκαν.

Ανάμεσα στους νέους νεκρούς, ο Ρομπέρτο Στέλλα, ένας 67χρονος πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου της βόρειας Ιταλίας στην περιοχή της Βαρέζε.

Ο Ρομπέρτο Στέλλα, από τους πλέον γνωστούς γιατρούς της χώρας, πέθανε την Τρίτη στην Κόμο μετά από πολυήμερη νοσηλεία λόγω του κορωνοϊού, μετά από έντονα αναπνευστικά προβλήματα.

Στην ανακοίνωσή τους, η Εθνική Ομοσπονδία Ιατρών της Ιταλίας, εξέφρασε το πένθος της για τον θάνατο του Στέλλα, εξυμνώντας τη συνεισφορά του σε εθνικό επίπεδο, ενώ παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα ότι η κυβέρνηση θα δει τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι Ιταλοί γιατροί και νοσηλευτές.

«Ήταν ένα παράδειγμα ικανότητας και σκληρής δουλειάς» αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Ο θάνατός του αντιπροσωπεύει την κραυγή όλων των συναδέλφων μας που ακόμη και σήμερα δεν είναι εξοπλισμένοι με τη σωστή ατομική προστασία που χρειάζονται».

Δεύτερη σε θανάτους και κρούσματα

Η Ιταλία βρίσκεται στην 2η θέση στην παγκόσμια κατάταξη των χωρών, όσον αφορά τα επιβεβαιωμένα περιστατικά λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV 2, που προκαλεί τη νόσο Covid-10.

Την πρώτη δεκάδα αποτελούν η Κίνα (80.814), η Ιταλία (15.113), το Ιράν (10.075), η Νότια Κορέα (9.979), η Ισπανία (3.146), η Γαλλία (2.876), η Γερμανία (2.745), οι ΗΠΑ (1.762), η Ελβετία (868) και η Νορβηγία (800).

Στην κατάταξη με βάση τους θανάτους από τη νόσο, στην κορυφή βρίσκεται η Κίνα (3.177) και ακολουθούν Ιταλία (1.016), Ιράν (429), Ισπανία (86), Ν. Κορέα (67), Γαλλία (61) και ΗΠΑ (41). Σε αναλογία θανάτων/διαγνωσμένων κρουσμάτων (θνητότητα), η Ιταλία έχει το υψηλότερο ποσοστό (6,7%) και ακολουθούν Ιράν (4,25%) και Κίνα (3,93%), ενώ η Ν. Κορέα έχει μόνο 0,8%.

Στην κατάταξη του αριθμού όσων ανάρρωσαν πλήρως, η Κίνα έχει αναφέρει 64.199 ασθενείς, το Ιράν 3.276, η Ιταλία 1.258 και η Ν. Κορέα 510.

Στην Ιταλία Κινέζοι ειδικοί

Εννέα κινέζοι ειδικοί στον κορονοϊό και πολλοί τόνοι υγειονομικής βοήθειας έφθασαν σήμερα στην Ρώμη με ειδική πτήση για να συνδράμουν την Ιταλία.

Η Κίνα, από την οποία ξεκίνησε η πανδημία, στο τέλος του 2019, και στο έδαφος της οποίας ο αριθμός των κρουσμάτων μειώνεται σημαντικά, άρχισε να στέλνει ειδικούς για τον νέο ιό σε πολλές χώρες.

Μετά το Ιράκ και το Ιράν, ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Γκενγκ Σουάνγκ ανακοίνωσε χθες την αποστολή «εννεαμελούς ομάδας με υλικό που προορίζεται για την εντατική θεραπεία, προϊόντα ιατρικής προστασίας και άλλο υλικό».

Οι κινέζοι ειδικοί, φορώντας μάσκες, έγιναν δεκτοί από αξιωματούχους του ιταλικού υπουργείου Υγείας, σύμφωνα με τις εικόνες που μεταδόθηκαν από το αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο.

Με την ίδια πτήση μεταφέρθηκαν «αναπνευστήρες και υλικό για αναπνευστική υποστήριξη, ηλεκτροκαρδιογράφοι, δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές μάσκες και άλλο υγειονομικό υλικό», διευκρίνισε ο πρόεδρος του ιταλικού Ερυθρού Σταυρού Φραντσέσκο Ρόκα.

Σε τηλεφωνική τους επικοινωνία την Τρίτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι διαβεβαίωσε τον ιταλό ομόλογό του Λουίτζι ντι Μάιο για την υποστήριξη του Πεκίνου στην αντιμετώπιση του ιού. «Ο κινεζικός λαός δεν θα ξεχάσει ποτέ την πολύτιμη υποστήριξη που προσέφερε η Ιταλία όταν η Κίνα περνούσε δύσκολες ώρες», στον αγώνα κατά της επιδημίας», δήλωσε ο Γουάνγκ.

Ωστόσο, στη κορύφωση της επιδημίας στην Κίνα, η Ιταλία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που διέκοψε την απευθείας αεροπορική σύνδεση με την χώρα. Ομως η Ιταλία είναι επίσης η ευρωπαϊκή χώρα που τήρησε την πιο ανοικτή στάση στο σχέδιο των Νέων Δρόμων του Μεταξιού, του τόσο προσφιλούς στον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, στάση που προκάλεσε μεν την δυσαρέσκεια των ευρωπαίων εταίρων της, εξασφάλισε δε την ευμένεια του Πεκίνου.