ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλει μέτρα ανακούφισης της οικονομίας

Κορωνοϊός στις ΗΠΑ: Ο Ντόναλντ Τραμπ αναγγέλλει μέτρα ανακούφισης της οικονομίας
AP Photo

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι θα ληφθούν μέτρα «μεγάλου εύρους» για την ελάφρυνση της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία είναι αντιμέτωπη με τον αντίκτυπο της επιδημίας του νέου κορωνοϊού, διαβεβαιώνοντας πως αυτά θα παρουσιαστούν λεπτομερώς σήμερα, Τρίτη.

Ο Ρεπουμπλικάνος ένοικος του Λευκού Οίκου αναφέρθηκε σε μια «πιθανή περικοπή του φόρου μισθωτών υπηρεσιών», που αναμένει να συζητηθεί με το Κογκρέσο. Εκφράστηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου της ομάδας που συντονίζει την αντίδραση της κυβέρνησής του στην επιδημία.

Ανήγγειλε νέα συνέντευξη Τύπου σήμερα, για να παρουσιαστούν τα «μείζονα» μέτρα.

«Θα είμαι εδώ αύριο (σ.σ. σήμερα Τρίτη) για να σας ενημερώσω για τα οικονομικά μέτρα που θα λάβουμε, τα οποία θα είναι μείζονα», και «ευρείας κλίμακας», επέμεινε ο Τραμπ.

«Ο κόσμος κατελήφθη εξαπίνης» από την επιδημία, έκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Ανάμεσα στα μέτρα, πέραν της μείωσης του φόρου μισθωτών υπηρεσιών για τους εργαζόμενους και τους εργοδότες, ενδέχεται να είναι η χορήγηση βοηθημάτων σε ωρομίσθιους εργαζόμενους, καθώς και δανειακές χορηγήσεις σε μικρές εταιρείες, είπε ο Τραμπ. Ακόμη, ανέφερε ότι η κυβέρνησή του θα συνεργαστεί με τους αερομεταφορείς, τα ξενοδοχεία και τις εταιρείες που οργανώνουν κρουαζιέρες.

Επίσης παρών στη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του Τραμπ, ο Στίβεν Μνούτσιν, θέλησε να φανεί καθησυχαστικός: «οι ΗΠΑ έχουν την πιο εύρωστη οικονομία του κόσμου», διαβεβαίωσε, εξαίροντας τα οικονομικά και εμπορικά μέτρα που έχει ήδη λάβει ο Λευκός Οίκος, διότι κατ’ αυτόν έχουν τοποθετήσει «την αμερικανική οικονομία σε πολύ καλή θέση».

«Το βασικό είναι ότι φροντίζουμε τους Αμερικανούς», συμπλήρωσε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η αναγγελία της αμερικανικής κυβέρνησης καταγράφηκε ενώ το χρηματιστήριο κατέγραφε τη μεγαλύτερη πτώση του από το 2008 και η ανησυχία κλιμακώνεται για τις επιχειρήσεις, τις βιομηχανίες και τους εργαζόμενους που βλέπουν τις δουλειές τους να κινδυνεύουν. Αρκετοί προεξοφλούν πως οι περισσότεροι Αμερικανοί θα επέλεγαν να συνεχίσουν να δουλεύουν ακόμα κι αν ασθενούσαν, εξαιτίας του φόβου πως θα χάσουν μέρος των απολαβών τους ή ακόμα και την ίδια τη δουλειά τους, από την οποία εξαρτάται η υγειονομική περίθαλψή τους.