Κορωνοϊός: Ενδέχεται να μολυνθεί το 60% του ιταλικού πληθυσμού λένε οι επιστήμονες
Καθοριστικής σημασίας θα είναι οι επόμενες οκτώ ημέρες για την Ιταλία σχετικά με τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τους επιστήμονες επιστήμονες.
Η Ιταλία, με 7.375 κρούσματα και 366 θανάτους, είναι μαζί με το Ιράν και τη Νότια Κορέα ανάμεσα στις χώρες που έχουν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία μετά την Κίνα και αναμφίβολα η ευρωπαϊκή χώρα που πλήττεται πιο σκληρά.
Το ένα τέταρτο του πληθυσμού της χώρας έχει τεθεί σε καραντίνα από την Κυριακή -πρόκειται για ένα μέτρο χωρίς προηγούμενο στην Ευρώπη- με στόχο να ανασχεθεί η εξάπλωση του Covid-19, που μετρά τουλάχιστον 109.000 κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο, έχοντας προκαλέσει τον θάνατο σε 3.892 ανθρώπους.
Ο επιδημιολόγος Βάλτερ Ριτσάρντι, σύμβουλος του Ιταλού υπουργού Υγείας, μέσω της εφημερίδας La Stampa ζητά από τους Ιταλούς «να μείνουν μέσα στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούν».
Ο επιστήμονας εξηγεί επίσης ότι, αν ο ιός συνεχίσει να μεταδίδεται με τόσο ταχείς ρυθμούς, θα δημιουργηθεί τεράστιο πρόβλημα στα νοσοκομεία, αφού «μια ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ασθένειας ενδέχεται να προκαλέσει ακόμη και πάνω από ένα εκατομμύριο νεκρούς και τη μόλυνση μέχρι και του 60% του πληθυσμού».
Ο Ριτσάρντι εκτιμά ωστόσο ότι «το σενάριο αυτό θα παραμείνει υποθετικό και μόνον, αν επικρατήσει η ατομική ευθύνη και οι νέοι περιορίσουν την κοινωνική τους ζωή αποκλειστικά σε εξόδους σε ανοικτούς χώρους, με ιδιαίτερη προσοχή στην συμπεριφορά τους και στους κανόνες υγιεινής».
Όπως υπογραμμίζει η εφημερίδα La Stampa, αυτό που πρέπει πάση θυσία να θα αποφευχθεί είναι η περαιτέρω αύξηση της πίεσης επί των ιταλικών μονάδων εντατικής θεραπείας, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν να θεραπεύονται τόσο οι ασθενείς του κορωνοϊού, όσο και εκείνοι οι οποίοι υποφέρουν από άλλες σοβαρές παθήσεις.
Πρωτοφανή μέτρα για την ανάσχεση της εξάπλωσης
Ολόκληρη η Λομβαρδία και άλλες 14 περιφέρειες στις βόρειες περιοχές έχουν αποκλειστεί μέχρι τις 3 Απριλίου, ενώ περισσότεροι από 15 εκατομμύρια κάτοικοι της βόρειας Ιταλίας τέθηκαν σε καραντίνα. Οι είσοδοι και οι έξοδοι από μια εκτεταμένη ζώνη στη βόρεια Ιταλία, η οποία εκτείνεται από το Μιλάνο, την οικονομική πρωτεύουσα της χώρας, μέχρι τη Βενετία, πόλη που συγκεντρώνει τουρίστες απ' όλο τον κόσμο, υπόκεινται πλέον σε πολλούς περιορισμούς.
Επίσης, η ιταλική κυβέρνηση κλείνει τα μουσεία, τα θέατρα, τους κινηματογράφους και άλλες αίθουσες θεαμάτων σε ολόκληρη την επικράτειά της για να αντιμετωπίσει τη διάδοση του κορωνοϊού, σύμφωνα με διάταγμα που υπογράφηκε σήμερα από τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.
Συγκεκριμένα, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα, τα μουσεία, οι παμπ, οι αίθουσες παιγνιδιών, οι σχολές χορού, οι ντισκοτέκ και άλλοι παρόμοιοι χώροι στο σύνολο της εθνικής επικράτειας θα παραμείνουν κλειστά μέχρι τις 3 Απριλίου, σύμφωνα με το κείμενο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της κυβέρνησης.
Αιματηρές εξεγέρσεις στις ιταλικές φυλακές λόγω κορωνοϊού - Τουλάχιστον ένας νεκρός
Σταματούν οι θρησκευτικές λειτουργίες μέχρι τις 3 Απριλίου
Η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων Ιταλίας, στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων κατά του κορωνοϊού, αποφάσισε ότι οι λειτουργίες θα σταματήσουν σε όλες τις εκκλησίες της χώρας μέχρι τις 3 Απριλίου. Δεν θα τελούνται γάμοι ή κηδείες σε εκκλησιαστικούς χώρους.
«Πρόκειται για μια οδυνηρή απόφαση, η οποία όμως ενδείκνυται ως συμβολή στην προστασία της δημόσιας υγείας», τονίζει η Συνέλευση Καθολικών Επισκόπων.
Παράλληλα, αποσαφηνίζει ότι ασπάζεται και εφαρμόζει τα μέτρα της ιταλικής κυβέρνησης για τον περιορισμό του ιού, διότι η Καθολική Εκκλησία ανησυχεί για την κατάσταση έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη χώρα.