ΚΟΣΜΟΣ

Κορωνοϊός: Κατ’ οίκον εργασία για τους εργαζόμενους της ΕΚΤ

Κορωνοϊός: Κατ’ οίκον εργασία για τους εργαζόμενους της ΕΚΤ
Φωτογραφία αρχείου AP Photo/Michael Probst

Από το σπίτι τους θα εργαστούν αύριο, Δευτέρα, οι περισσότεροι από 3.500 υπάλληλοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε μία δοκιμή του τρόπου διαχείρισης της κατάστασης εάν χρειαστεί να κλείσουν τα γραφεία της εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπός της.

Η ΕΚΤ ακύρωσε τις περισσότερες από τις δημόσιες εκδηλώσεις της αλλά, όπως ανακοίνωσε, η προγραμματισμένη για την προσεχή Πέμπτη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

Την Πέμπτη η ΕΚΤ αναμένεται να παρουσιάσει περισσότερα μέτρα στήριξης της οικονομίας για να αντιμετωπίσει της συνέπειες από το ξέσπασμα του κορωνοϊου.

Συνολικά σε ολόκληρο τον πλανήτη έχουν επιβεβαιωθεί περισσότερα από 106.000 κρούσματα, εκ των οποίων τα τουλάχιστον 21.100 έχουν επιβεβαιωθεί σε 94 χώρες εκτός Κίνας. Η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων έχει καταγραφεί στην Κίνα, αλλά οι αριθμοί αυξάνονται σε άλλες χώρες. Η Ιταλία έχει το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό θανάτων με 233 νεκρούς, ακολουθεί το Ιράν με 124 και η Νότια Κορέα με 42.

Την Παρασκευή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απηύθυνε συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και των επιπτώσεών του στις εθνικές οικονομίες, «χαρτογραφώντας» τις προτεραιότητες στον τρόπο χειρισμού της κρίσης.

Οι επικεφαλής του Τμήματος Δημοσιονομικών Υποθέσεων του ΔΝΤ, Βιτόρ Γκασπάρ και Πάολο Μάουρο ανέφεραν εμφατικά πως απόλυτη προτεραιότητα για τις εθνικές κυβερνήσεις και την παγκόσμια κοινότητα είναι αφενός να αποτρέψουν τους πολίτες να νοσήσουν και αφετέρου να θεραπεύσουν εκείνους που ήδη έχουν νοσήσει.

«Οι περισσότερες δαπάνες για την υγεία μπορούν να σώσουν ζωές», αναφέρουν σε ανάλυση τους, σημειώνοντας πως δεδομένης της ραγδαίας εξάπλωσης του ιού, «πρέπει να διασφαλιστεί ότι τα εθνικά συστήματα υγείας δεν θα συγκλονιστούν».

«Οι δαπάνες για την υγεία πρέπει να πραγματοποιούνται ανεξάρτητα από το πόσο χώρο στον προϋπολογισμό μπορεί να έχει μια χώρα. Οι χώρες με χαμηλό εισόδημα χρειάζονται επειγόντως επιχορηγήσεις ή δάνεια μηδενικού επιτοκίου για τη χρηματοδότηση των δαπανών για την υγεία που ενδεχομένως δεν θα μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά», ανέφεραν χαρακτηριστικά.

Πέραν από τη στήριξη των εθνικών συστημάτων υγείας το ΔΝΤ επικεντρώνει στην ανάγκη σχεδίου προστασίας των πολιτών και των επιχειρήσεων. «Οι κυβερνήσεις πρέπει να προστατεύσουν τους ανθρώπους από τον οικονομικό αντίκτυπο αυτής της παγκόσμιας κρίσης στην υγεία. Αυτοί που χτυπήθηκαν σκληρότερα δεν πρέπει να χρεοκοπούν και να χάνουν το βιοπορισμό τους χωρίς καμιά δική τους υπαιτιότητα. Ένα οικογενειακό εστιατόριο σε μια χώρα που εξαρτάται από τον τουρισμό ή οι εργαζόμενοι ενός εργοστασίου που κλείνει λόγω τοπικής καραντίνας θα χρειαστούν υποστήριξη για να αντιμετωπίσουν την κρίση», σημείωσαν τα στελέχη του ΔΝΤ.