ΚΟΣΜΟΣ

Ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ

Ένταση στις ρωσοτουρκικές σχέσεις μετά την επίθεση στην Ιντλίμπ
(AP Photo/APTN)

Κλιμακώνετται η ένταση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, μετά την επίθεση συριακών κυβερνητικών στρατευμάτων στη βορειοδυτική επαρχία Ιντλίμπ, σήμερα, Δευτέρα, κατά την οποία σκοτώθηκαν έξι Τούρκοι στρατιωτικοί και τραυματίστηκαν άλλοι εννέα.

Σε αντίποινα, η Τουρκία χτύπησε 54 στόχους του καθεστώτος και εξουδετέρωσε 76 στρατιώτες, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος, σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, μετέβη εκτάκτως στα σύνορα με τη Συρία, όπου συναντήθηκε με διοικητές μονάδων.

Η ειρηνευτική διαδικασία για τη δημιουργία ασφαλούς θύλακα στην επαρχία Ιντλίμπ ξεκίνησε στο πλαίσιο των συμφωνιών που συντάχθηκαν στο Σότσι της Ρωσίας το περασμένο έτος και την Αστάνα του Καζακστάν, εξακολουθεί να είναι σε εξέλιξη, όπως παρατήρησε ο Ακάρ.

Εκεχειρίες ανακοινώθηκαν στο πλαίσιο των συμφωνιών, οι οποίες ωστόσο παραβιάστηκαν συστηματικά και δεν εφαρμόστηκαν ποτέ, είπε.

«Σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζουμε να εργαζόμαστε και παίρνουμε πρόσθετα μέτρα για να διασφαλίσουμε τη συνέχεια της εκεχειρίας, την ασφάλεια των στρατευμάτων μας και να αποτρέψουμε την μετανάστευση και το ανθρωπιστικό δράμα το οποίο βιώνουν οι άνθρωποι», είπε.

Η Ρωσία ήξερε την τοποθεσία μας

Πρόσθεσε ότι οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις εγκατστάθηκαν στην περιοχή για να επιβλέπουν την τήρηση της εκεχειρίας στην ασφαλή ζώνη. Οι δυνάμεις αυτές της Τουρκάις βρίσκονταν σε συντονισμό με τη Ρωσία, η οποία έλαβε τις απαραίτητες πληροφορίες σε ό,τι αφορά τις κινήσεις τους, ανέφερε ο Ακάρ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς ότι τα τουρκικά στρατεύματα δέχτηκαν επίθεση επειδή η Ρωσία αγνοούσε την τοποθεσία τους. Παρόλη την ενημέρωση και τις πληροφορίες που είχαν, τα τουρκικά στρατεύματα δέχτηκαν την επίθεση, ανέφερε.

Η Τουρκία και η Ρωσία συμφώνησαν τον Σεπτέμβριο του 2018 να μετατρέψουν την Ιντλίμπ - το τελευταίο οχυρό των τζιχαντιστών και των ανταρτών στην εμπόλεμη βορειοδυτική Συρία- σε ασφαλή ζώνη, με τη Ρωσία να «ελέγχει» τις κινήσεις του κυβερνητικού στρατού της Συρίας. Ως μέρος της συμφωνίας στο Σότσι, συνολικά υπάρχουν 12 τουρκικά παρατηρητήρια στην επαρχία, ένα εκ των οποίων δέχθηκε επίθεση από δυνάμεις του Άσαντ τον περασμένο Δεκέμβριο. Εντός του θύλακα έχουν συρρεύσει χιλιάδες τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία και για τους τους οποίους υπάρχουν καταγγελίες ότι τους χρησιμοποιεί η Αγκυρα ως μισθοφόρους σε διάφορα πολεμικά μέτωπα.

Το συριακό καθεστώς και οι σύμμαχοί του, από την πλευρά τους, σπάνε συνεχώς την εκεχειρία, προχωρώντας συχνά σε επιθέσεις εντός της ζώνης, με αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 1.300 αμάχων.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την Ουκρανία όπου βρίσκεται εστρεψε τα βέλη του κατά της Ρωσίας, δηλώνοντας ότι οι εξελίξεις στην Ιντλίμπ είναι «δύσκολα διαχειρίσιμες» και κάλεσε τη Ρωσία να «αναλάβει τις ευθύνες της» στην περιοχή. Ισχυρίστηκε επίσης ότι η χώρα του έχει δείξει υπομονή στην περίπτωση του Ιντλίμπ.

«Ελπίζουμε ότι ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του στο πλαίσιο των συμφωνιών της Αστάνα και του Σότσι και ότι θα μπορέσουμε να εργαστούμε στο πλαίσιο αυτών των υποχρεώσεων» είπε ο Ερντογάν.

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, σχεδόν ένα εκατομμύριο άνθρωποι κατευθύνονται προς τα τουρκικά σύνορα, ως αποτέλεσμα της επίθεσης των συριακών δυνάμεων στην Ιντλίμπ.

Δήλωση για την Κριμαία με το βλέμμα στη Συρία

Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε πως η Άγκυρα δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας.

Η Τουρκία θα συνεχίζει την υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, τόνισε ο Ερντογάν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ουκρανία ομόλογό του, Βολόντιμιρ Ζελένσκι.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει «προσεκτικά να παρακολουθεί την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας» και ότι «από κοινού με την κυβέρνηση της Ουκρανίας θα συνεχίσουμε να παρέχουμε την στήριξή μας στους Τατάρους Τούρκους της Κριμαίας που είναι αρχέγονοι κάτοικοι αυτής της χώρας».

Ο Τούρκος πρόεδρος είχε εκφράσει νωρίτερα την ανησυχία για την κατάσταση των Τατάρων της Κριμαίας, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου, το οποίο δήλωσε -μέσω του εκπροσώπου του Ντμίτρι Πεσκόφ- ότι όσον αφορά το ζήτημα αυτό η ρωσική πλευρά διαφωνεί κατηγορηματικά με τους Τούρκους εταίρους της. Ο Πεσκόφ ανέφερε, επίσης, ότι η πρόσκληση που είχε απευθύνει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προς τον Ερντογάν, να επισκεφθεί την Κριμαία και να δει με τα ίδια του τα μάτια την κατάσταση, εξακολουθεί να ισχύει.

Λαβρόφ και Τσαβούσογλου συμφώνησαν στην τήρηση της συμφωνίας για την Ιντλίμπ

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ρωσίας και της Τουρκίας Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου συζήτησαν για την διευθέτηση της κρίσης στην Συρία και για την κατάσταση στο Ιντλίμπ.

Οι δύο πλευρές σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ έδωσαν ιδιαίτερη προσοχή στην τρέχουσα κατάσταση που επικρατεί στην ζώνη αποκλιμάκωσης του Ιντλίμπ, ενώ συμφώνησαν ότι είναι αναγκαίο να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι συμφωνίες που επιτεύχθηκαν μετά τη συνάντηση των προέδρων της Ρωσίας και της Τουρκίας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2018 στο Σότσι.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην ανακοίνωση, υπογραμμίστηκε η σημασία που έχει ο ταχύτερος διαχωρισμός της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τα τρομοκρατικά στοιχεία, ο άμεσος τερματισμός των προκλήσεων απέναντι στους αμάχους και τις Ένοπλες Δυνάμεις της Συρίας.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης για τις περαιτέρω πρωτοβουλίες πρακτικού χαρακτήρα που πρέπει να αναλάβουν οι εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας της Αστανά με στόχο την εξομάλυνση της κατάστασης «επί της γης» και να συμβάλλου στις προσπάθειες της Συνταγματικής επιτροπής.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών επιβεβαίωσαν εκ νέου ότι ο μόνος τρόπος για την συνολική επίλυση της συριακής κρίσης είναι πολιτικά και διπλωματικά μέσα.