ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Διάσκεψης του Βερολίνου τον Φεβρουάριο

Λιβύη: Συνάντηση των ΥΠΕΞ της Διάσκεψης του Βερολίνου τον Φεβρουάριο
(AP Photo/Michael Sohn)

Στα μέσα Φεβρουαρίου αναμένεται να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών που βρέθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Χάικο Μάας.

Οι εμπλεκόμενες στη λιβυκή κρίση δυνάμεις συμφώνησαν τη 19η Ιανουαρίου στο Βερολίνο να υποστηρίξουν την εύθραυστη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Στη Διάσκεψη του Βερολίνου δεν είχε προσκληθεί η Αθήνα, προκαλώντας την έντονη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να προχωρούν σε σειρά παρεμβάσεων.

Η νέα συνάντηση, σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών αυτή τη φορά, στα μέσα Φεβρουαρίου, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, διευκρινίζοντας πως «εκ παραδρομής» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, σε συνέντευξή του στο ZDF, είχε κάνει λόγο για συνάντηση τον Μάρτιο. Η συνάντηση, θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια στις 14 Φεβρουαρίου. Στην διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δένδιας: Η Ελλάδα έχει ρόλο και λόγο στη διαδικασία του Βερολίνου

Κατά την ίδια συνέντευξη ο κ. Μάας επισήμανε ακόμη ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, του οποίου η Γερμανία είναι αυτή την περίοδο μη-μόνιμο μέλος, επεξεργάζεται ήδη σχέδιο ψηφίσματος για την Λιβύη, το οποίο «θα καθιστά σαφές για άλλη μια φορά ότι όποιος παραβιάζει το εμπάργκο όπλων θα αντιμετωπίσει τις συνέπειες». Κανείς δεν θα μπορεί να θεωρήσει δεδομένο ότι «εάν εξακολουθήσει να παρέχει στήριξη στην Λιβύη, θα περάσει με κάποιον τρόπο απαρατήρητος», πρόσθεσε και, αναφερόμενος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σημείωσε ότι συζητείται «πολύ εντατικά και με προσήλωση» το τι θα μπορούσε να κάνει η ΕΕ με δική της αποστολή, προκειμένου να παρακολουθήσει την εφαρμογή του εμπάργκο.

«Όλοι οι υπουργοί Εξωτερικών (των χωρών) που συμμετείχαν στην πρόσφατη διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο θα συναντηθούν ξανά στα μέσα Μαρτίου», είπε ο Μάας στο γερμανικό δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο ZDF.

Είναι σημαντικό τα αντίπαλα μέρη στη Λιβύη να κάνουν συναντήσεις «μέσα στις επόμενες λίγες ημέρες», πρόσθεσε.

Η λεγόμενη επιτροπή 5+5, που θα αποτελείται από πέντε αξιωματικούς των δυνάμεων κάθε πλευράς όπως προβλέφθηκε στο Βερολίνο, δεν συναντήθηκε όπως σχεδιαζόταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών την περασμένη Τετάρτη.

Στο πεδίο των μαχών, τα αντίπαλα μέρη δεν τηρούν την εκεχειρία, ενώ χώρες που υποστηρίζουν τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, του ισχυρού άνδρα της ανατολικής Λιβύης, ή τη διεθνώς αναγνωρισμένη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) του πρωθυπουργού Φάγεζ ας Σάρατζ συνεχίζουν να προμηθεύουν όπλα και μαχητές στις αντιμαχόμενες πλευρές.