ΚΟΣΜΟΣ

Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα - «Δεν μπορούμε να κρύβουμε την αλήθεια»

Νέος κοροναϊός: Σε καραντίνα 19 εκατ. άνθρωποι στην Κίνα - «Δεν μπορούμε να κρύβουμε την αλήθεια»
AP Photo/Dake Kang

Σε πόλεις - φάντασμα έχουν μετατραπεί, παραμονές του κινεζικού Νέου Έτους, δύο πόλεις στην κεντρική Κίνα, 11 και 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων αντίστοιχα, μετά την απόφαση των αρχών της χώρας να τις θέσουν σε καραντίνα προκειμένου να συγκρατηθεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊόυ που έχει θέσει σε επιφυλακή την παγκόσμια κοινότητα.

H ραγδαία εξάπλωση ανάγκασε την Πόλη του Πεκίνου να ανακοινώσει ότι ακυρώνει πολύ δημοφιλείς εκδηλώσεις για το νέο κινεζικό έτος.

Οι διακοπές για το νέο έτος ξεκινούν αύριο, Παρασκευή, και διαρκούν μία εβδομάδα. Οι κάτοικοι του Πεκίνου συνηθίζουν να συγκεντρώνονται με την ευκαιρία αυτή ανά εκατοντάδες χιλιάδες στα πάρκα προκειμένου να παρακολουθήσουν τους παραδοσιακούς χορούς του λιονταριού και του δράκου.

Υιοθετώντας μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με την κρίση του SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο) πριν από σχεδόν 20 χρόνια, όταν η χώρα είχε κατηγορηθεί πως καθυστέρησε να σημάνει συναγερμό και επιχείρησε να καλύψει την έκταση της κρίσης, η Κίνα επιδεικνύει γρήγορα αντανακλαστικά ενάντια στην περαιτέρω εξάπλωση του μυστηριώδους ιού, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 17 ανθρώπους και έχει μολύνει περισσότερους από 600.

Κρούσματα της μυστηριώδους επιδημίας έχουν εντοπιστεί εξάλλου στη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, την Ταϋλάνδη, τις ΗΠΑ και την Ταϊβάν.

Νεκρές πόλεις

Την παραμονή της αργίας για το κινεζικό Νέο Έτος, κανένα αεροπλάνο ούτε τρένο δεν αναχωρεί σήμερα από την Γουχάν, που βρίσκεται στο κέντρο της επιδημίας. Αυτό το μέχρι τώρα άγνωστο στέλεχος του ιού πιστεύεται ότι εμφανίσθηκε στα τέλη της περυσινής χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνονται παράνομες αγοραπωλησίες άγριων ζώων.

Η λειτουργία των περισσότερων μέσων μεταφοράς στην Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων κατοίκων, ανεστάλη την Πέμπτη το πρωί και ο πληθυσμός κλήθηκε να μην φύγει από την πόλη. Μερικές ώρες αργότερα, κρατικά μέσα ενημέρωσης στη γειτονική πόλη Χουανγκγκάνγκ, όπου ζουν περίπου 7,5 εκατομμύρια άνθρωποι, μετέδωσαν πως επιβλήθηκε και εκεί παρόμοιος αποκλεισμός.

Αλλαγή στάσης στην εποχή των social media

Όπως είχε συμβεί και με το SARS, αυτή η νέα ασθένεια εμφανίσθηκε στην Κίνα, μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο και ανήκει στην οικογένεια των κοροναϊών.

Όμως το Πεκίνο έχει αλλάξει στάση σε σύγκριση με την επιδημία του 2002-2003 (774 νεκροί στον κόσμο, από τους οποίους 349 στην ηπειρωτική Κίνα και 299 στο Χονγκ Κονγκ). Η στάση της τότε είχε προκαλέσει τις επικρίσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

coronavirus2


Πηγή: AP Photo/Kin Cheung

«Οι κινεζικές αρχές εκφράζουν τη βούληση να συνεργασθούν με πιο διαφανή τρόπο και πιο γρήγορα απ' ό,τι είχαν κάνει κατά την επιδημία του SARS», εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντουάλ Φλαό, διευθυντής του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Γενεύης.

«Είναι μια στάση ριζικά διαφορετική σε σχέση με το 2003, έστω κι αν εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτηματικά σχετικά με τον ακριβή αριθμό των κρουσμάτων και το ενδεχόμενο ο αριθμός αυτός να έχει υποεκτιμηθεί».

Την εποχή του SARS, οι κινεζικές αρχές είχαν χρειαστεί μήνες για να ειδοποιήσουν για τη νόσο και είχαν αρχικά εμποδίσει την πρόσβαση ειδικών του ΠΟΥ στη νότια επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου αυτή είχε εμφανισθεί.

Το Πεκίνο, αντιλαμβανόμενο ότι η στάση του θα συγκριθεί με εκείνη που είχε τηρήσει τότε, φαίνεται αποφασισμένο να μην επαναλάβει τα λάθη του 2003.

Τα ίδια τα κρατικά μέσα ενημέρωσης αναγνωρίζουν πως στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης «οι κυβερνητικές υπηρεσίες δεν μπορούν να κρύβουν την πληροφορία, ακόμη κι αν το επιθυμούν».

Προς κήρυξη παγκόσμιου συναγερμού ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα, Πέμπτη, αν θα κηρύξει παγκόσμιο συναγερμό για το ξέσπασμα ενός νέου κοροναϊού στην Κίνα.

Εάν λάβει τελικά αυτήν την απόφαση, θα είναι η έκτη φορά που κηρύσσεται διεθνής συναγερμός για επιδημία την τελευταία δεκαετία.

Χτες, ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγιέσους, είπε ότι δεν είναι έτοιμος σε αυτή τη φάση να αποφασίσει και για αυτό θα παρατείνει για μία ημέρα τις συζητήσεις των ειδικών της επιτροπής που εξετάζει την υπόθεση.

«Η απόφαση του να κηρυχθεί ή όχι ‘επείγουσα κατάσταση για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας’ είναι μια απόφαση που θα ληφθεί με μεγάλη σοβαρότητα και δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή, παρά μόνο όταν λάβω τις διαθέσιμες αποδείξεις», είπε στους δημοσιογράφους ο Γκεμπρεγιέσους.

Σε επιφυλακή τα διεθνή αεροδρόμια

Οι ημέρες ανάπαυσης ενόψει της κινεζικής Πρωτοχρονιάς δίνει την ευκαιρία σε εκατομμύρια Κινέζους να ταξιδέψουν εκτός Κίνας, γεγονός που έχει θέσει σε υψηλό συναγερμό τα διεθνή αεροδρόμια ανά τον πλανήτη, τα οποία προχωρούν σε αυξημένους ελέγχους για τους επιβάτες που έρχονται από την ασιατική χώρα.

Σήμερα, το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι, μια από τις κορυφαίες επιλογές των διεθνών ταξιδιωτών, ανακοίνωσε ότι προχωρά σε λήψη επιπλέον μέτρων προκειμένου να σκανάρει τους πολλούς Κινέζους τουρίστες που αναμένεται να φτάσουν εκεί τις επόμενες ημέρες.

aerodromio dubai


Πηγή: AP Photo/Jon Gambrell, File

Πέρυσι αυτό το διεθνές αεροδρόμιο είχε υποδεχτεί περίπου 3,7 εκατομμύρια επιβάτες από Κίνα.

Ανάλογες ανακοινώσεις έχουν κάνει τις τελευταίες ημέρες πολλά ακόμη αεροδρόμια.

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα

-Το μεσημέρι της Πέμπτης, τοπική ώρα, ο αριθμός των κρουσμάτων ανερχόταν στα 671, σύμφωνα με κινεζικές περιφερειακές επιτροπές υγείας. Νωρίτερα σήμερα, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας είχε επιβεβαιώσει ότι υπάρχουν πάνω από 570 κρούσματα και 17 θάνατοι.

Ταϊλάνδη έχει αναφέρει τέσσερα κρούσματα και η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν και οι ΗΠΑ από μία περίπτωση η κάθε χώρα. Οι ασθενείς σε αυτές τις περιπτώσεις είναι είτε κάτοικοι της Γουχάν ή είχαν πρόσφατα επισκεφθεί την πόλη.

-Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή.

-Δεν υπάρχει εμβόλιο για τον νέο ιό, ο οποίος σύμφωνα με την Κίνα μεταλλάσσεται. Σύμφωνα με τις κινεζικές αρχές, υπάρχουν στοιχεία για μετάδοση του μέσω της αναπνευστικής οδού.

Wuhan8


Πηγή: AP Photo

-Σύμφωνα με προκαταρκτικές έρευνες, ο ιός μεταδόθηκε στους ανθρώπους από τα φίδια, αλλά ο σύμβουλος της κινεζικής κυβέρνησης σε θέματα υγείας Τζονγκ Νάνσαν αναφέρει ότι μπορεί να ξεκίνησε από ασβούς και αρουραίους.

-Το έως πρότινος άγνωστο στέλεχος του ιού εκτιμάται ότι εμφανίστηκε στα τέλη της περασμένης χρονιάς σε αγορά της Γουχάν όπου γίνεται παράνομο εμπόριο άγριων ζώων.

Γουχάν, μια πόλη 11 εκατομμυρίων ανθρώπων, βρίσκεται σε καραντίνα, ενώ έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια των μέσων μεταφοράς της πόλης και οι πτήσεις προς άλλους προορισμούς.

-Οι κάτοικοι της Γουχάν έχουν σπεύσει στα νοσοκομεία της πόλης προκειμένου να υποβληθούν στις σχετικές εξετάσεις καθώς και σε βενζινάδικα και σούπερ μάρκετ για προμήθειες.

-Η γειτονική Χουανγκγκάνγκ, μια πόλη 7,5 εκατομμυρίων ανθρώπων, επίσης προχωρά από σήμερα τα μεσάνυκτα (τοπική ώρα) σε αναστολή των δρομολογίων στα δημόσια μέσα μεταφοράς και απαγορεύει την πρόσβαση σε στεγασμένους χώρους εκδηλώσεων, όπως σινεμά και internet cafes.

-Τα αεροδρόμια στις ΗΠΑ, τη Βρετανία, τη Μέση Ανατολή καθώς και σε ασιατικές χώρες έχουν εντείνει τους ελέγχους των επιβατών. Η Ρωσία έχει εντείνει τους ελέγχους στα σημεία εισόδου.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θα αποφασίσει σήμερα εάν θα κηρύξει «κρίση παγκόσμιας εμβέλειας για τη δημόσια υγεία», κάτι που θα εντείνει περαιτέρω τα μέτρα που λαμβάνονται παγκοσμίως.

-Οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές κατέγραψαν σήμερα πτώση, με τις μετοχές στην Κίνα να σημειώνουν τις μεγαλύτερες απώλειες των τελευταίων οκτώ και πλέον μηνών, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για την εξάπλωση του ιού.