Ρωσία: Παραιτήθηκε η κυβέρνηση Μεντβέντεφ
Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Ρωσία με την κυβέρνηση του Ντμίτρι Μεντβέντεφ να υποβάλει την παραίτησή της στον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος και την έκανε δεκτή.
Τοπικά μέσα αναφέρουν ότι ο Πούτιν αναμένεται να αποφασίσει για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Η απόφαση ήρθε μετά την καθιερωμένη ετήσια ομιλία του προέδρου της χώρας, Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την οποία πρότεινε συνταγματικές αλλαγές, οι οποίες θα ενίσχυαν τις εξουσίες του πρωθυπουργού και του κοινοβουλίου, εις βάρος της προεδρίας. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να σηματοδοτήσει μια μετατόπιση της εξουσίας, που επί μακρόν εικάζεται στη Ρωσία.
Αναφερόμενος στις προτάσεις του Ρώσου προέδρου, ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ είπε ότι «σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι θα ήταν σωστό, σύμφωνα με το άρθρο 117 του Συντάγματος, η κυβέρνηση στην υπάρχουσα σύνθεση της να υποβάλει την παραίτηση της».
Σύμφωνα με το Interfax, το οποίο δεν αναφέρει την πηγή του, ο Πούτιν έχει δώσει εντολή στην απερχόμενη κυβέρνηση να εκτελεί τα καθήκοντά της έως ότου υπάρξει νέα διοίκηση.
Το πρακτορείο προσθέτει ότι ο Πούτιν σχεδιάζει να δημιουργήσει τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία θα προσφερθεί στον Μεντβέντεφ. Όπως δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος, από την θέση αυτή ο νυν επικεφαλής της κυβέρνησης θα μπορεί να ασχοληθεί με ζητήματα εθνικής άμυνας και ασφαλείας.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ευχαρίστησε την κυβέρνηση Μεντβέντεφ για το έργο της, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το υπουργικό συμβούλιο της Ρωσίας.
Ο Ρώσος πρόεδρος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα αποτελέσματα που πέτυχε η παραιτηθείσα κυβέρνηση.
«Δεν έγιναν όλα, όμως ποτέ δεν λειτουργούν τα πάντα πλήρως», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με επικριτές του, ο Πούτιν εξετάζει διάφορα σενάρια για να διατηρήσει τον έλεγχο της χώρας μετά τη λήξη της προεδρικής του θητείας το 2024, συμπεριλαμβανομένης της δυνατότητας να γίνει πρωθυπουργός με εκτεταμένες εξουσίες, μεταδίδει το CNNi. Ομοίως, το 2008, ο Πούτιν άλλαξε θέσεις με τον πρωθυπουργό για να παρακάμψει τη συνταγματική διάταξη που απαγόρευε στο ίδιο πρόσωπο να υπηρετεί δύο διαδοχικές θητείες.