ΚΟΣΜΟΣ

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία με νεκρό, τραυματίες και αγνοουμένους

Έκρηξη ηφαιστείου στη Νέα Ζηλανδία με νεκρό, τραυματίες και αγνοουμένους
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε σήμερα στο ηφαίστειο Ουακάαρι, στο νησάκι Γουάιτ της Νέας Ζηλανδίας.

Σε συνέντευξη Τύπου η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένα άτομο έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια της έκρηξης, σημειώνοντας, παράλληλα, ότι υπάρχουν φόβοι για περισσότερους νεκρούς. Δεν έχει διευκρινιστεί η ταυτότητα του αποθανόντα.

Μέσα ενημέρωσης της χώρας μετέδωσαν πληροφορίες για περίπου 20 τραυματίες, εκ των οποίων κάποιοι βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση.

«Δεν είμαι σίγουρη για την έκταση ή τη φύση των τραυμάτων τους», είπε η δήμαρχος της πόλης Ουακατάνε, που βρίσκεται περίπου πενήντα χιλιόμετρα από το νησί Γουάιτ, και πρόσθεσε πως γιατροί αναμένουν να διακομιστούν τα θύματα για να τους προσφέρουν φροντίδες.

Η αστυνομία γνωστοποίησε ότι πάνω ή γύρω από το νησί υπήρχαν περί τα 50 άτομα τη στιγμή που σημειώθηκε η έκρηξη. Οι 23 εξ αυτών διασώθηκαν, ενώ οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τους υπολοίπους, που θεωρούνται αγνοούμενοι.

«Ομάδες έρευνας και διάσωσης της αστυνομίας υποστηρίζουν τα συνεργεία της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων», είπε η πρωθυπουργός, Τζασίντα Αρντέρν.

Ελικόπτερα κινούνται προς το μικρό νησί στο πλαίσιο επιχείρησης έρευνας και διάσωσης. Η υπηρεσία αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων προειδοποίησε τους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης από την ηφαιστειακή τέφρα.

Η εθνική υπηρεσία αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της χώρας τόνισε ότι η ηφαιστειακή δραστηριότητα, παρότι θεωρείται από τους ειδικούς πως η έκρηξη ήταν μέτριας ισχύος, παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, κυρίως για όσους βρίσκονται σε μικρή απόσταση από τον κρατήρα του ηφαιστείου, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

Πλάνα από κάμερες πάνω στο ηφαίστειο κατέγραψαν περίπου έξι ανθρώπους να βαδίζουν πάνω στο χείλος του κρατήρα περί τις 14:10 τοπική ώρα (03:10 ώρα Ελλάδας).

Πυκνή λευκή στήλη ηφαιστειακής τέφρας, καπνού και άλλων ηφαιστειακών αναβλημάτων είναι ορατή σε μεγάλη απόσταση από το νησί.

Περίπου 10.000 τουρίστες επισκέπτονται κάθε χρόνο το νησί, μεγάλο μέρος του οποίου είναι ουσιαστικά ο κρατήρας του ηφαιστείου, του πιο ενεργού στη χώρα. Έχουν καταγραφεί σε αυτό αρκετές ηφαιστειακές εκρήξεις τον τελευταίο μισό αιώνα, η πιο πρόσφατη εξ αυτών το 2016.