ΚΟΣΜΟΣ

Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ

Στο Άουσβιτς για πρώτη φορά η Άνγκελα Μέρκελ
AP/Markus Schreiber

Το πρώην ναζιστικό στρατόπεδο εξόντωσης ενάμιση εκατομμυρίου Εβραίων του Άουσβιτς επισκέφτηκε την Παρασκευή η γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, για πρώτη φορά στα 14 χρόνια της θητείας της.

Η Μέρκελ είναι η πρώτη Γερμανίδα καγκελάριος που επισκέπτεται το Άουσβιτς, το οποίο βρίσκεται στην Πολωνία, εδώ και 25 χρόνια.

Η μνήμη των ναζιστικών εγκλημάτων είναι αναπόσπαστη από τη γερμανική ταυτότητα, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ κατά την επίσκεψή της στον τόπο μαρτυρίου.

«Η ανάμνηση των εγκλημάτων, η εκφορά των ονομάτων των εγκληματιών και ο φόρος τιμής στα θύματα είναι μία ευθύνη που δεν σταματά ποτέ. Αυτό δεν είναι διαπραγματεύσιμο. Και είναι αναπόσπαστο από την χώρα μας. Η συναίσθηση αυτής της ευθύνης είναι τμήμα της εθνικής μας ταυτότητας», δήλωσε εμφατικά η Αγγελα Μέρκελ.

Από την πλευρά του, ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί η ιστορία του στρατοπέδου του Άουσβιτς, λέγοντας ότι είναι καθήκον να θυμόμαστε τις ωμότητες που διαπράχθηκαν εκεί για χάρη των θυμάτων.

«Αν η μνήμη φύγει, είναι σαν να βλάπτουμε για δεύτερη φορά τους ανθρώπους που πέρασαν μέσα από την κόλαση εκεί, που πέρασαν μέσα από απίστευτο πόνο», είπε ο Μοραβιέτσκι.

«Πρέπει να φροντίσουμε τη μνήμη σαν να φροντίζαμε τα θύματα. Αυτό είναι που μπορούμε να κάνουμε για αυτά», είπε ο Πολωνός πρωθυπουργός.

Η Καγκελάριος, ανταποκρινόμενη σε πρόκληση του Ιδρύματος Άουσβιτς, συνοδεύεται κατά την επίσκεψή της στον συμβολικό τόπο για τη γερμανική ενοχήαπό τον Πολωνό ομόλογό της Ματέους Μοραβιέτσκι, επιζών ο ίδιος του στρατοπέδου και εκπρόσωπος της εβραϊκής κοινότητας.

Η επίσκεψη Μέρκελ έρχεται εν μέσω ενός αυξανόμενου κύματος αντισημιτισμού στη Γερμανία ενόψει της 75ης επετείου από την απελευθέρωση του στρατοπέδου.

Η επίσκεψη αυτή «στέλνει ένα ιδιαίτερα σημαντικό μήνυμα ενδιαφέροντος και αλληλεγγύης σε μια εποχή που οι επιζώντες του Άουσβιτς δέχονται αντισημιτικές προσβολές και μέιλ μίσους», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής του Άουσβιτς, Κριστόφ Χόιμπνερ.