ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση CNNi: Πώς ο θάνατος του αλ Μπαγκνάντι πυροδότησε ένα νέο, διπλωματικό «πόλεμο»

Ανάλυση CNNi: Πώς ο θάνατος του αλ Μπαγκνάντι πυροδότησε ένα νέο, διπλωματικό «πόλεμο»

Η είδηση του θανάτου του ηγέτη του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, αφενός αποτελεί μια τεράστια στρατιωτική επιτυχία για τις ΗΠΑ, αφετέρου αναμένεται να αλλάξει για ακόμη μια φορά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Ήδη έχει ξεκινήσει και μια ιδιότυπη… μάχη από όλους όσοι προσπαθούν να πιστωθούν αυτή την ομολογουμένως τεράστια νίκη στον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους και της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πανηγύρισε για τον θάνατο ενός «στυγνού δολοφόνου», όπως χαρακτηριστικά είπε, και έδωσε μία νίκη στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, που κλυδωνίζεται από την έρευνα κατά του πλανητάρχη αλλά και την απόφασή του για απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, εγκαταλείποντας τους Κούρδους συμμάχους τους.

Δυστυχώς, όμως, για τον Αμερικανό πρόεδρο, η ιστορία και συγκεκριμένα η δολοφονία του Οσάμα μπιν Λάντεν επί Μπαράκ Ομπάμα δείχνει πως τα ποσοστά δημοφιλίας ανεβαίνουν για λίγο, πριν επανέλθουν στα φυσιολογικά τους επίπεδα. Η δημοτικότητα του Ομπάμα αυξήθηκε για μόλις μερικές εβδομάδες μετά τη δολοφονία του διαβόητου τρομοκράτη.

«Σαν να βλέπεις κινηματογραφική ταινία»

Το Σάββατο ο Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε τον θάνατο του αλ Μπαγκντάντι, κάνοντας μία γλαφυρή περιγραφή των όσων εκτυλίχθηκαν. Σημείωσε πως ο τρεμάμενος αρχηγός του ISIS, έτρεξε σε ένα τούνελ με πολλά παιδιά, ακολουθούμενος από σκύλους, πριν τελικώς ενεργοποιήσει τον εκρηκτικό μηχανισμό που έφερε πάνω του. Ο Τραμπ, μάλιστα, φάνηκε ευχαριστημένος από τη δυνατότητα που είχε να παρακολουθήσει καρέ-καρέ όσα διαδραματίζονταν χιλιάδες χιλιόμετρα μακρυά, σημειώνοντας πως ήταν «σαν να βλέπεις ταινία».

AP 479450940099

Πηγή: AP Photo/Bilal Fawzi

Ένας παράλληλος διπλωματικός «πόλεμος»

Η δολοφονία του αλ Μπαγκντάντι έγινε άμεσα γνωστή σε όλους τους σημαντικούς «παίκτες» στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, με ορισμένους, μάλιστα, να διεκδικούν μερίδιο της επιτυχίας και άλλους να υποβαθμίζουν τη σημασία του.

Ο υπουργός Τηλεπικοινωνιών του Ιράν, Μοχάμεντ Τζαβάντ Αζαϊρί Τζχρομί, σημείωσε σε tweet του: «Δεν είναι κάτι σημαντικό. Μόλις σκοτώσατε το δημιούργημά σας».

Το υπουργείο Άμυνας του Ιράκ από την άλλη, σε ανακοίνωσή του, έδωσε εύσημα στις μυστικές υπηρεσίες της χώρας, καθώς αυτές υπέδειξαν την ακριβή θέση του αλ Μπαγκντάντι.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, στρατηγός Ιγκόρ Κονασένκοβ, αμφισβήτησε ακόμη και το ότι οι Αμερικανοί έκαναν την εν λόγω επιχείρηση, σημειώνοντας πως η Ρωσία δεν έχει δει καμία αμερικανική αεροπορική επιδρομή στην περιοχή. Η δήλωσή του έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με την τοποθέτηση Τραμπ πως η Ρωσία βοήθησε στην επιχείρηση, επιτρέποντας στις αμερικάνικες δυνάμεις να πετάξουν πάνω από περιοχές επιρροής της.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έδωσαν έμφαση στον ρόλο που έπαιξε η συμμαχία τους με τις ΗΠΑ στην επιτυχία της επιχείρησης.

«Είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας του SDF με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», ανέφεραν, ενώ κατηγόρησαν την «τουρκική επιθετικότητα» για την επιβράδυνση των διαδικασιών.

AP 19293479699774

Πηγή: AP Photo/Baderkhan Ahmad

Ο υπουργός Άμυνας, Μαρκ Έσπερ, επέδειξε επιφυλακτικότητα ως προς τον ρόλο της κουρδικής πολιτοφυλακής στην επιχείρηση. Μιλώντας στο CNNi, αρνήθηκε ακόμη και να κατονομάσει τους Κούρδους σε σχέση με την επιχείρηση.

Τούρκος ανώτερος αξιωματούχος χαιρέτισε την επιδρομή, ωστόσο η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε πως η Τουρκία δεν έπαιξε τον παραμικρό ρόλο.

Κατά τη διάρκεια των επίσημων ανακοινώσεών του, ο Τραμπ επαίνεσε επανειλημμένως τις ειδικές δυνάμεις, ενώ ευχαρίστησε Ρωσία, Τουρκία, Ιράκ, Συρία και τους Σύρους Κούρδους. Παράλληλα, όμως, προειδοποίησε πως «έχουμε και άλλους στο στόχαστρο. Πολύ κακούς».

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, έψεξε τον Αμερικανό πρόεδρο, τονίζοντας πως είχαν ενημερωθεί για την επιχείρηση Ρώσοι, αλλά όχι η ηγεσία του Κογκρέσου.

Οι επόμενες κινήσεις των εμπλεκόμενων

Τραμπ: Η επιχείρηση, όπως αναφέρει το CNNi, δίνει στις ΗΠΑ μία δικαιολογία για να παραμείνουν κι άλλο στη Συρία ώστε να συγκεντρώσουν πληροφορίες και να πλήξουν περαιτέρω τον ISIS. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ο Αμερικανός πρόεδρος να κηρύξει νίκη των ΗΠΑ στην περιοχή και να αποφασίσει την αποχώρηση όλων των δυνάμεων.

ISIS: Ο αλ Μπαγκντάντι ήταν ένα σημαντικό σύμβολο, αλλά δεν είναι σίγουρο ότι ήταν αυτός που κινούσε όλα τα νήματα. Η ιστορία δείχνει πως οι ηγέτες έρχονται και παρέρχονται ενώ οι ομάδες συνεχίζουν να εξελίσσονται - κι ενδέχεται η τρομοκρατική ομάδα να βρει τρόπο να ανασυσταθεί και να διεκδικήσει εκ νέου ρόλο στη Συρία.

Ρωσία, Τουρκία, Ιράν και Μπασάρ αλ Άσαντ: Κάθε ένας από αυτούς φιλοδοξεί πως ο Τραμπ θα χάσει το ενδιαφέρον του για τη Συρία, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στη δική τους επικράτηση στην περιοχή.

Κούρδοι: Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις γνωστοποίησαν πως ο εντοπισμός του αλ Μπαγκντάντι ήταν αποτέλεσμα εξάμηνης συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι πρώην σύμμαχοί τους, όμως, δεν το επιβεβαιώνουν, γεγονός που υποδεικνύει τη νέα στάση του Τραμπ απέναντί τους.

With Baghdadi gone, a political battle is just beginning, by Stephen Collinson and Caitlin Hu, CNN