ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία έγινε από ιρανικό έδαφος με πυραύλους Κρουζ

ΗΠΑ: Η επίθεση στη Σαουδική Αραβία έγινε από ιρανικό έδαφος με πυραύλους Κρουζ
AP Photo/Amr Nabil

Οι ΗΠΑ έχουν τη βεβαιότητα ότι η επίθεση του Σαββατοκύριακου εναντίον της Σαουδικής Αραβίας διαπράχθηκε από το ιρανικό έδαφος και ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Αμερικανός αξιωματούχος.

Παρά το γεγονός ότι την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβαν οι φιλοϊρανοί αντάρτες Χούτι, που πραγματοποιούν συχνά, από την Υεμένη, ρίψεις βαλλιστικών πυραύλων εναντίον στόχων στο νότιο τμήμα της Σαουδικής Αραβίας, οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών διαθέτουν στοιχεία που επιτρέπουν να εντοπιστεί η προέλευση των πυρών, σημείωσε ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Στο ερώτημα, που του τέθηκε, εάν η Ουάσιγκτον έχει τη βεβαιότητα ότι οι πύραυλοι προήλθαν από ιρανικό έδαφος, ο αξιωματούχος απάντησε «ναι».

Επίσης, απάντησε καταφατικά στο ερώτημα εάν γνωρίζει αν χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Κρουζ.

Αρνήθηκε, εντούτοις, να διευκρινίσει τον αριθμό των πυραύλων Κρουζ που χρησιμοποιήθηκαν.

«Δεν θα υπεισέλθω σε αυτού του είδους τις πληροφορίες» απάντησε.

Η αμερικανική διοίκηση ετοιμάζει έναν φάκελο για να αποδείξει τα λεγόμενά της και να πείσει τη διεθνή κοινότητα, ιδίως τους Ευρωπαίους, στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα, διευκρίνισε ο αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Βασιλιάς Σαλμάν: Μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις των επιθέσεων

Παράλληλα, ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας Σαλμάν μπιν Αμπντελαζίζ διαβεβαίωσε πως το βασίλειο μπορεί να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις των «άνανδρων επιθέσεων» εναντίον μεγάλων πετρελαϊκών εγκαταστάσεων της χώρας.

Σε μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο βασιλιάς είπε ότι οι επιθέσεις δεν στοχοθέτησαν μονάχα τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του βασιλείου, αλλά επίσης τον διεθνή εφοδιασμό πετρελαίου και τη σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας.

Το «βασίλειο θα υπερασπιστεί τα εδάφη του και τις ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις του και μπορεί να απαντήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες οποιαδήποτε κι αν είναι η πηγή τους» επισημαίνεται σε μια ανακοίνωση του υπουργικού συμβουλίου.

Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, στοχοθέτησαν δύο πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του κρατικού κολοσσού πετρελαίου Aramco.

Εκτάκτως στη Σ. Αραβία ο Πομπέο

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο πρόκειται να αναχωρήσει εκτάκτως για τη Σαουδική Αραβία, προκειμένου να συζητήσει την "απάντηση" των ΗΠΑ στις επιθέσεις εναντίον των σαουδαραβικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, ανακοίνωσε ο Μάικ Πενς.

Σε ομιλία του στο ινστιτούτο μελετών Heritage Institute, ο Πενς είπε ότι η Ουάσινγκτον εξετάζει τα στοιχεία που διαθέτει για τις επιθέσεις και είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα και τους συμμάχους της στη Μέση Ανατολή.

Εάν το Ιράν εξαπέλυσε αυτές τις επιθέσεις για να πιέσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να άρει τις κυρώσεις εναντίον του καθεστώτος της Τεχεράνης, θα αποτύχει, πρόσθεσε.

Το χρονικό της κρίσης

Σχεδόν τρία εικοσιτετράωρα μετά την επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της εταιρείας Aramco στο Αμπκάικ, το μεγαλύτερο διυλιστήριο του κόσμου, και στο πετρελαϊκό κοίτασμα του Χουραΐς, το χρονικό των εξελίξεων καταγράφεται ως εξής:

  • Νωρίς το πρωί του Σαββάτου (14/9), δύο επιθέσεις μη επανδρωμένων αεροσκαφών σε δύο εργοστάσια της σαουδαραβικής πετρελαϊκής εταιρείας Aramco στις επαρχίες Αμπκάικ και Χουράις προκαλούν πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
  • Λίγες ώρες μετά την επίθεση, οι αντάρτες Χούτι της Υεμένης, που πολεμούν τον σαουδαραβικό στρατιωτικό συνασπισμό αναλαμβάνουν την ευθύνη για την επίθεση.
  • Το Σάββατο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο αποκλείει την εμπλοκή της Υεμένης και κατηγορεί ευθέως το Ιράν για την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
  • Η Τεχεράνη, δια του εκπροσώπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί, απορρίπτει τις πρωινές ώρες της Κυριακής ως «παράλογες» τις κατηγορίες του Αμερικανού ΥΠΕΞ.
  • Αργότερα την Κυριακή (15/9), μετά τις κατηγορίες Πομπέο, ένας διοικητής των Ιρανών Φρουρών της Επανάστασης δηλώνει πως οι αμερικανικές βάσεις και τα αμερικανικά αεροπλανοφόρα στην περιοχή βρίσκονται εντός της εμβέλειας των ιρανικών πυραύλων.
  • Τα ξημερώματα Κυριακής προς Δευτέρα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δηλώνει ότι οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι ξέρουν ποιος κρύβεται πίσω από τις επιθέσεις, προειδοποιώντας ότι η Ουάσιγκτον είναι «με το δάκτυλο στην σκανδάλη» έτοιμη για αντίποινα για τις επιθέσεις.
  • Το πρωί της Δευτέρας (16/9), οι Χούτι της Υεμένης ανακοινώνουν πως τα εργοστάσια επεξεργασίας πετρελαίου της Aramco εξακολουθούν να αποτελούν στόχο και μπορεί να δεχθούν επίθεση «ανά πάσα στιγμή».
  • Η Βρετανία χαρακτηρίζει σοβαρό και εξοργιστικό γεγονός τις επιθέσεις, τονίζοντας ότι χρειάζεται πλήρης εξακρίβωση των στοιχείων ως προς το ποιος έχει την ευθύνη για αυτή πριν δοθεί η απάντηση. Η Γαλλία καταδικάζει τις επιθέσεις, ενώ η ΕΕ προειδοποιεί κατά μιας «πραγματικής απειλής για την περιφερειακή σταθερότητα» στη Μέση Ανατολή. Η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι, απουσία ολοκληρωμένης έρευνας, η απόδοση ευθύνης είναι πολύ ανεύθυνη πράξη.
  • Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών το μεσημέρι της Δευτέρας αναφέρει ότι είναι απαράδεκτο να τίθενται προς συζήτηση πιθανά απαντητικά μέτρα ισχύος, τονίζοντας ότι είναι αντιπαραγωγικό να χρησιμοποιηθεί το περιστατικό για κλιμάκωση των εντάσεων με το Ιράν.
  • Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στην Υεμένη, Μάρτιν Γκρίφιθς, δηλώνει στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ πως δεν είναι «απολύτως σαφές» ποιος βρίσκεται πίσω από την επίθεση αλλά πρόσθεσε πως αυτή αύξησε τις πιθανότητες μιας περιφερειακής σύγκρουσης.
  • Νωρίς το απόγευμα της Δευτέρας, ο υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας στρατιωτικός συνασπισμός που μάχεται εναντίον των σιιτών ανταρτών Χούτι στην Υεμένη ανακοινώνει πως, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά ευρήματα, η επίθεση πραγματοποιήθηκε με ιρανικά όπλα και δεν προήλθε από την Υεμένη.
  • Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου τονίζει ότι το Ισραήλ είναι έτοιμο για την πιθανότητα να εμπλακεί σε έναν αμερικανική-ιρανική σύγκρουση ως αποτέλεσμα των επιθέσεων στην Aramco.
  • Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί χαρακτηρίζει το βράδυ της Δευτέρας ότι οι επιθέσεις στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Aramco ήταν ένα «ανταποδοτικό μέτρο» του «λαού της Υεμένης» στις επιθέσεις που δέχονται καθημερινά στη χώρα τους.
  • Ο Τραμπ λέει ότι «φαίνεται πως το Ιράν» είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις. Προσθέτει ότι είναι αποφασισμένος να βοηθήσει τη Σαουδική Αραβία, αλλά θέλει να αποφύγει μια σύγκρουση με το Ιράν.
  • Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ για τον κίνδυνο κλιμάκωσης μετά τις επιθέσεις στη Σαουδική Αραβία, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι «αποσταθεροποιεί όλη τη Μέση Ανατολή».