Μεγάλη ήττα για Τζόνσον στη Βουλή - Άρωμα εκλογών στη Βρετανία
Μετά από πολύωρη συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας, η Βουλή των Κοινοτήτων στη Βρετανία ψήφισε υπέρ της ανάληψης του ελέγχου της από τους βουλευτές της που με πλειοψηφία 328 έναντι 301, τάχθηκαν υπέρ νόμου που θα αποτρέπει την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση δίχως συμφωνία.
Πρόκειται για την τελευταία πράξη μιας ιδιαίτερα σκληρής μέρας για τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον που νωρίτερα είχε απωλέσει την κοινοβουλευτική του πλειοψηφία.
Πλέον η πιθανότητα να μπει η χώρα σε προεκλογική περίοδο είναι αυξημένη. Μετά την αποψινή εξέλιξη ο Μπόρις Τζόνσον πήρε τον λόγο διατηρώντας τη θέση ότι τόσο εκείνος, όσο και ο λαός της χώρας δεν επιθυμούν τη διενέργεια εκλογών.
Διασαφήνισε ωστόσο ότι ότι εφόσον αύριο περάσει από το κοινοβούλιο το νομοσχέδιο που θα αναγκάζει τον πρωθυπουργό της χώρας να ζητήσει νέα παράταση, τότε ο λαός θα είναι αυτός που θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές στις 14 Οκτωβρίου ποιος θα είναι αυτός που θα πάει στις Βρυξέλλες.
«Αν αυτός που πάει είναι ο Τζέρεμι Κόρμπιν, το μόνο που θα κάνει είναι να δώσει στην Ευρώπη αυτό που εκείνη θέλει», είπε χαρακτηριστικά.
Η διενέργεια πρόωρων εκλογών δεν εξαρτάται βέβαια αποκλειστικά από τους δικούς του βουλευτές καθώς απαιτείται η σύμφωνη γνώμη των 2/3 του βουλευτικού σώματος. Αυτό τόνισε από τη μεριά του ο ηγέτης της αντιπολίτευσης, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος παράλληλα ξεκαθάρισε πως το κόμμα του θα ψηφίσει υπέρ των εκλογών, μόνο αφού υπερψηφιστεί ο νόμος που θα αποτρέπει το άτακτο Brexit.
Επί της ουσίας, όμως, και δεδομένης της δημοσκοπικής του υπεροχής αυτό το ενδεχόμενο δεν είναι βέβαιο ότι θα το ήθελαν οι αντίπαλοί του, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο τα δεδομένα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι όπως μετέδωσε αργά το βράδυ το BBC, η κυβέρνηση φαίνεται να προχωρά σε μερικό ανασχεδιασμό της ημερομηνίας διεξαγωγής των πρόωρων εκλογών, μεταφέροντάς τις για τις 15 Οκτωβρίου αντί για τις 14 καθώς θα προσέκρουε στον εβραϊκό εορτασμό του Σουκότ.
Νωρίτερα, η κυβέρνηση είχε απωλέσει την πλειοψηφία στη Βουλή κατά την συζήτηση για την πρόταση νόμου των Εργατικών, που αποσκοπούσε να μην επιτρέψει ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ, πρόταση που αργότερα τελικώς υπερψηφίστηκε από βουλευτές τόσο των Συντηρητικών όσο και των Εργατικών.
Αμέσως μετά την ξεκάθαρη δήλωση πρόθεσης του μέχρι τώρα βουλευτή των Συντηρητικών Φίλιπ Λι να ενταχθεί στους Φιλελεύθερους, ο Μπόρις Τζόνσον διαβεβαίωσε ότι δεν θέλει εκλογές, αλλά συμφωνία ενώ και ο εκπρόσωπός του κατέστησε σαφές πως αν οι βουλευτές ψήφιζαν ενάντια στην κυβέρνηση Τζόνσον, τότε ο βρετανικός λαός θα πρέπει να αποφασίσει, με εκλογές, ποιος διαπραγματεύεται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Την έκτακτη συζήτηση είχε εγκρίνει εξαρχής ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων.