ΚΟΣΜΟΣ

Προσαγωγές ακαδημαϊκών για διακήρυξη τερματισμού βίας στην Τουρκία

Προσαγωγές ακαδημαϊκών για διακήρυξη τερματισμού βίας στην Τουρκία
REUTERS/Sertac Kayar

Οι τουρκικές αρχές ασφαλείας προσήγαγαν 12 ακαδημαϊκούς με την κατηγορία ότι υπέγραψαν μια διακήρυξη που καλεί σε τερματισμό της βίας μεταξύ της κυβέρνησης και των Κούρδων αυτονομιστών

Η διακήρυξη, η οποία ασκούσε κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς, την άσκηση βίας στον κουρδικό πληθυσμό της νοτιοανατολικής Τουρκίας και καλούσε σε τερματισμό της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχει συγκεντρώσει πάνω από 1.000 υπογραφές, μεταξύ αυτών και του αμερικανού φιλοσόφου, Νόαμ Τσόμσκι.

Η αστυνομία αναζητά άλλους επτά, στην ευρύτερη περιοχή της Κωνσταντινούπολης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο NTV.

Οι εισαγγελείς διέταξαν έρευνα για την διακήρυξη την Πέμπτη έπειτα από τη σφοδρή κριτική των υπογραφόντων τόσο προς τον πρόεδρο της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, όσο και προς τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.

"Αυτή η ορδή των πανεπιστημιακών έχει καταφανώς ευθυγραμμιστεί με την τρομοκρατική οργάνωση (σ.σ. το PKK) και έβγαλε το μίσος της στον τουρκικό λαό", σημείωσε ο πρόεδρος Ερντογάν σε ομιλία του στην Άγκυρα.

"Αυτοί οι αυτοαποκαλούμενοι διανοούμενοι (...) είναι σκοτεινά πρόσωπα που δεν έχουν κανέναν σεβασμό για την πατρίδα τους", συνέχισε, κατηγορώντας τους για "προδοσία".

Στο ίδιο πνεύμα, ο πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου χαρακτήρισε "πραγματικά πολύ θλιβερό ότι ορισμένοι διανοούμενοι υπέγραψαν μια τέτοια διακήρυξη την ώρα που εμείς μαχόμαστε εναντίον της τρομοκρατίας".

"Αν και είναι και ο ίδιος διανοούμενος, ο Τούρκος πρωθυπουργός προφανώς δεν αναγνωρίζει το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης και την ακαδημαϊκή ελευθερία", σχολίασε μέσω του Twitter η εκπρόσωπος του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) Έμμα Σινκλέρ.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Dogan, το πανεπιστήμιο του Ντούζτσε, στη βορειοδυτική Τουρκία, αποφάσισε να απολύσει μια καθηγήτρια κοινωνιολογίας, την Λατιφέ Άκγιουζ, που είχε υπογράψει το κείμενο.

Ο τουρκικός στρατός και η αστυνομία έχουν επιβάλει εδώ και έναν μήνα απαγόρευση κυκλοφορίας στις πόλεις Τσίζρε και Σιλώπη, στη νοτιοανατολική Τουρκία, για να εκδιώξουν τους υποστηρικτές του PKK. Οι μάχες εκεί έχουν προκαλέσει το θάνατο πολλών πολιτών και τη φυγή μέρους του πληθυσμού.

Ο Ερντογάν έχει δεσμευτεί να "εξαλείψει" το PKK, το οποίο πολεμάει τις τουρκικές δυνάμεις από το 1984.
Οι επικριτές του ισχυρού άνδρα της χώρας, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2003, τον κατηγορούν τακτικά για αυταρχική παρεκτροπή.

Πολλαπλή επίθεση σε αστυνομικό τμήμα στη νοτιονατολική Τουρκία