ΚΟΣΜΟΣ

«Φλέγεται» η Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία

«Φλέγεται» η Ευρώπη: Ρεκόρ θερμοκρασιών και προειδοποιήσεις για τη δημόσια υγεία
AP Photo/Rafael Yaghobzadeh

Πρωτόγνωρες μέρες ζουν οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, οι οποίες το τελευταίο διάστημα είναι στη δύνη ενός κύματος καύσωνα, που σπάει το ρεκόρ θερμοκρασιών.

Στη Μεγάλη Βρετανία και συγκεκριμένα στο Κέιμπριτζ κατεγράφη νέο ιστορικό υψηλό για τον μήνα Ιούλιο: 38,1 βαθμοί Κελσίου, ενώ η θερμότερη μέρα που έχει δει το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν το 38,5 του 2003.

Οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν τους ευρωπαίους να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Δεν ήταν, όμως, μόνο η Βρετανία μάρτυρας νέων ρεκόρ, καθώς σε Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, τα θερμόμετρα «χτύπησαν κόκκινο».

Έρχονται 40αρια στην Ελλάδα το Σαββατοκύριακο

Έσπασαν ιστορικά ρεκόρ

Στις προαναφερθείσες χώρες η θερμοκρασία σκαρφάλωσε άνω των 40 βαθμών, με χαρακτηριστική περίπτωση να είναι η Γαλλία όπου σε ορισμένες περιοχές ο υδράργυρος έφτασε στους 42.6οC.

Σε περιοχές στη βόρεια Γερμανία, η ζέστη στέρεψε λίμνες και ποτάμια, με αποτέλεσμα να υπάρξει σοβαρή απειλή για τα ψάρια. Είναι χαρακτηριστικό πως στην πόλη Λίνγκεν, κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία, σημειώθηκε η υψηλότερη θερμοκρασία που αποτελεί πλέον νέο εθνικό ρεκόρ για την Γερμανία: 42.6°C.

Στην Ολλανδία, η θερμοκρασία σκαρφάλωσε χθες, Πέμπτη, στους 40 βαθμούς Κελσίου για πρώτη φορά στα χρονικά, όπως ανακοίνωσε το μετεωρολογικό ινστιτούτο της χώρας KNMI. Ο υδράργυρος ανήλθε στους 40,4 βαθμούς Κελσίου στον ολλανδικό νότο, καταρρίπτοντας το εθνικό ρεκόρ των 39,3 βαθμών μία ημέρα πριν.

Τουλάχιστον 30 μετεωρολογικοί σταθμοί σε Γαλλία, Αγγλία, Βέλγιο, Ολλανδία και Γερμανία με ιστορικό μετρήσεων άνω των 70 ετών κατέγραψαν ρεκόρ χθες.

Οι πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες έχουν θέσει σε «κόκκινο συναγερμό» μεγάλο μέρος της Γαλλίας και τις Κάτω Χώρες, όπου η θερμοκρασία παραμένει σε υψηλά επίπεδα και σήμερα.

Προειδοποιήσεις για την δημόσια υγεία

Ο Όουεν Λάντεγκ, επικεφαλής της περιβαλλοντικής υπηρεσίας δημόσιας υγείας στο Public Health England, προειδοποίησε πως οι τόσο υψηλές θερμοκρασίες βάζουν σε άμεσο κίνδυνο τους γηραιότερους, όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας αλλά και μικρά παιδιά.

«Η ακραία ζέστη σημαίνει πως τα σώματά μας, ειδικά οι καρδιές και τα πνευμόνια μας, πρέπει να δουλέψουν περισσότερο για να διατηρήσουν τη φυσιολογική θερμοκρασία (σ.σ. του σώματος)», σημείωσε σε δήλωσή του.

Στη Γαλλία, οι Αρχές εξέδωσαν εκατοντάδες προειδοποιήσεις, ελπίζοντας πως δεν θα επαναληφθεί η τραγωδία του 2003, όταν 15.000 άτομα έχασαν τη ζωή του από παράγοντες που συνδέονται με το καύσωνα.

«Όλοι κινδυνεύουν από αυτού του είδους τις θερμοκρασίες», είπε η Γαλλίδα υπουργός Υγείας, Ανιές Μπουζίν, σύμφωνα με τους New York Times.

Παράλληλα, η βρετανική υπηρεσία δημόσιας Υγείας προχώρησε σε μία πρωτοφανή κίνηση για τα δεδομένα της χώρας. Έθεσε εννέα περιοχές, μεταξύ αυτών και το Λονδίνο, σε επίπεδο κινδύνου 3 όσον αφορά την δημόσια υγεία.