ΚΟΣΜΟΣ

Οργανώσεις καταναλωτών διατυπώνουν επιφυλάξεις στην πρόταση της Ε.Ε

Οργανώσεις καταναλωτών διατυπώνουν επιφυλάξεις στην πρόταση της Ε.Ε
Πόσο ασφαλές γίνεται με τα χημικά το φαγητό μας; Nathan Hoyt/Forktales

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε, πρόσφατα, να εξολοθρεύονται τα βακτήρια, από τα κοτόπουλα, που πωλούνται, στην Ευρώπη, με εμβάπτιση των κοτόπουλων, σε χημικές ουσίες.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ενώσεων Καταναλωτών (BEUC) και το ΚΕ.Π.ΚΑ. - Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών, δηλώνουν αντίθετοι, σε αυτήν την πρόταση.

Όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση του ΚΕΠΚΑ, το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελεί την πιο συχνή αιτία τροφοδηλητηριάσεων, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τις οποίες εκτιμάται ότι παθαίνουν 200.000 άνθρωποι, το χρόνο.

Προσπαθώντας να αντιμετωπίσει αυτό το βακτήριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα όριο υγιεινής, για το καμπυλοβακτηρίδιο και θέλει να διασφαλίσει ότι τα κράτη-μέλη ελέγχουν ότι οι επιχειρήσεις ανταποκρίνονται σε αυτό.

Η στρατηγική, επίσης, όπως αναφέρει το ΚΕΠΚΑ, στοχεύει να επιτρέψει στα σφαγεία, να πλένονται τα σφαγμένα πουλερικά, με τη χημική ουσία υπεροξικό οξύ (PAA). "Αυτή η επιλογή ακολουθεί το αίτημα του υπουργείου Γεωργίας των Η.Π.Α., το οποίο έχει ζητήσει να εγκρίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη χρήση της πλύσης, με χημικά, η οποία χρησιμοποιείται, ευρέως, στις Η.Π.Α." όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Η BEUC και το ΚΕ.Π.ΚΑ., επικροτούν την προσπάθεια ελέγχου του καμπυλοβακτηρίδιου, αλλά δηλώνουν αντίθετοι, στο να δοθεί δυνατότητα τα κοτόπουλα να εμβαπτίζονται, σε χημικές ουσίες όπως το ΡΑΑ ζητούν να εφαρμοστεί η πολιτική, από το «χωράφι στο πιρούνι» για ασφαλή προϊόντα και να δοθεί προτεραιότητα στην αποτροπή της μόλυνσης των πουλερικών από επιβλαβή μικρόβια στη φάρμα.

"Τα μέτρα περιλαμβάνουν κατάλληλα ρούχα και παπούτσια, για το προσωπικό, στις φάρμες, ώστε να μη μεταφέρονται βακτήρια, στα πτηνοτροφεία. Το "πλύσιμο" των πουλερικών είναι μια άκρως αναποτελεσματική μέθοδος και εάν βασιστούμε σε αυτήν, για την ασφάλεια των πουλερικών, θα αποπροσανατολίσουμε τους πτηνοτρόφους και το προσωπικό, από τα πραγματικά μέτρα αποφυγής των επιμολύνσεων" όπως αναφέρει η οργάνωση των καταναλωτών.

Η γενική διευθύντρια της BEUC, Μονίκ Γκόγιενς, σχολίασε:

«Το καμπυλοβακτηρίδιο απειλεί την ανθρώπινη υγεία και πρέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει τα κοτόπουλα, που καταναλώνουμε οι καταναλωτές, ασφαλέστερα. Η θεσμοθέτηση ορίων, για τη μείωση του μικροβίου αυτού, στα σφαγμένα κοτόπουλα είναι θετικό βήμα, καθώς οι πτηνοτρόφοι θα πρέπει να βελτιώσουν τις πρακτικές τους.
Ευρωπαίοι καταναλωτές (85% των Δανών, 67% των Βρετανών και 90% των Φιλανδών) έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν έχουν καμιά διάθεση να φάνε κρέας, με χημικές ουσίες.

Το πράσινο φως, για τη χρήση PAA θα οδηγήσει τους πτηνοτρόφους και το προσωπικό των πτηνοτροφείων να υποβαθμίσουν τα επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας. Δεν είναι αυτός ο σωστός δρόμος να ακολουθήσουμε, ειδικά όταν η αποτελεσματικότητα του ΡΑΑ έχει αμφισβητηθεί από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων. Είναι αυταπάτη να πιστεύουμε ότι η έκπλυση, με χημικές ουσίες, του καμπυλοβακτηρίου, στα σφαγεία, θα λύσει το πρόβλημα. 50% έως και 80% των περιπτώσεων καμπυλοβακτηρίωσης ανιχνεύονται, στα ζωντανά πουλερικά και μεταδίδονται, στον άνθρωπο, μέσω του αέρα, του νερού ή της άμεσης επαφής. Το καμπυλοβακτηρίδιο αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και για αυτό το λόγο, οι προσπάθειες περιορισμού του καμπυλοβακτηρίδιου πρέπει να αρχίζουν, στα πτηνοτροφεία.

Το γεγονός ότι οι Η.Π.Α. ζήτησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιτρέψει τη χρήση ΠΡΑΑ, στα πουλερικά, δεν πρέπει να διαλύσει την ευρωπαϊκή φιλοσοφία, "από το χωράφι στο πιάτο", για την πολιτική ασφάλειας τροφίμων. Περιμένουμε και ζητούμε από τα κράτη μέλη να σταθούν δίπλα στους ευρωπαίους καταναλωτές και να απαιτήσουν, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, να κάνει τα πουλερικά μας ασφαλέστερα, χωρίς χημικές ουσίες».

Πηγή: ΑΠΕ