ΚΟΣΜΟΣ

Αντιπαράθεση Πεκίνου - ΗΠΑ για "παράνομο πέρασμα" αμερικανικού πλοίου από Νότια Σινική Θάλασσα

EPA/John J. Mike /US NAVY HANDOUT

Τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στο Πεκίνο κάλεσε ο Κινέζος υφυπουργός των Εξωτερικών, Ζανγκ Γεσούι στο πλαίσιο διαμαρτυρίας για την αμερικανική ναυτική περιπολία κοντά στα τεχνητά νησιά Σπράτλι που έχει δημιουργήσει η Κίνα στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αντιτορπιλικό USS Lassen εξοπλισμένο με τηλεκατευθυνόμενους πυραύλους έπλευσε κοντά στα νησιά σε διαφιλονικούμενα ύδατα, σε απόσταση μικρότερη των 12 ναυτικών μιλίων.
Το κινεζικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι πολεμικά πλοία της χώρας απηύθυναν προειδοποιήσεις στο πολεμικό πλοίο των ΗΠΑ, ενώ τονίστηκε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας θα λάβουν όσα μέτρα κριθούν απαραίτητα για την προστασία των συμφερόντων της χώρας.

Ο υφυπουργός των Εξωτερικών της κινεζικής κυβέρνησης έκανε λόγο για "εξαιρετικά ανεύθυνη" αμερικανική περιπολία και κάλεσε την Ουάσινγκτον να σταματήσει να κάνει ενέργειες που βλάπτουν την κυριαρχία και τα συμφέροντα του Πεκίνου.

Από τη μεριά του, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου ανέφερε ότι "οι ΗΠΑ διεξάγουν διελεύσεις ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα σύμφωνα πάντα με το διεθνές δίκαιο". Η κίνηση των ΗΠΑ έγινε δεκτή με ικανοποίηση σε διάφορες χώρας στην περιοχή της ανατολικής Ασίας, συμπεριλαμβανομένων των Φιλιππίνων και της Ιαπωνίας.

Τον Αύγουστο και μιλώντας σε περιφερειακή σύνοδο στην Κουάλα Λουμπούρ, ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι κατηγόρησε την Κίνα ότι δεν επιτρέπει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τις υπερπτήσεις στη διαφιλονικούμενη Νότια Σινική Θάλασσα, έχοντας προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ δεν θα το αποδεχθούν.

Εξέφρασε μάλιστα την ελπίδα ότι η Κίνα να έχει σταματήσει τις εργασίες για την κατασκευή νησιών στα διαφιλονικούμενα ύδατα τασσόμενος κατά της "στρατιωτικοποίησης" της περιοχής.

Το χρονικό της έντασης στη Νότια Σινική Θάλασσα

Το θέμα της διεκδίκησης των νησιών ήρθε στην επιφάνεια τον Μάιο του 2014 όταν κατελήφθη ο ύφαλος Fiery Cross από την Κίνα και σε βάρος των διεκδικήσεων τόσο του Βιετνάμ όσο και των Φιλιππίνων, φέρνοντας στην επιφάνεια το ζήτημα της έντασης που δημιουργείται ανάμεσα στο Πεκίνο και στους γείτονες του.

Στόχος του Πεκίνου ήταν η δημιουργία τεχνητού νησιού που με βάση τα σχέδια θα είχε μέγεθος διπλάσιο από αυτό του Diego Garcia που βρίσκεται στην μέση του Ινδικού 44 τετραγωνικών χιλιομέτρων που φιλοξενεί την ομώνυμη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ.

Έκθεση του Πενταγώνου αναφέρει ότι τελικά η Κίνα κατασκεύασε διάδρομο μήκους 3.000 μέτρων επί του υφάλου Fiery Cross, ο οποίος εξ' αυτού του λόγου αποκαλείται από τους αναλυτές "το δεύτερο κινεζικό αεροπλανοφόρο".

Τα νησιά Σπράτλι περιλαμβάνουν συνολικά 100 ακατοίκητα νησάκια και υφάλους που διεκδικούνται όμως τόσο από το Βιετνάμ και τις Φιλιπίννες όσο και από τη Μαλαισία και το Μπρουνέι, με τις ΗΠΑ και τις χώρες της νοτιοανατολικής Ασίας να φοβούνται "πραξικόπημα" από το Πεκίνο με στόχο την απόσπαση του ελέγχου μιας εκ των πιο στρατηγικών θαλάσσιων οδών παγκοσμίως.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

× Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies. Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης