ΚΟΣΜΟΣ

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Δεν φοβόμαστε το Δικαστήριο της Χάγης για τις πολεμικές αποζημιώσεις

ΥΠΕΞ Γερμανίας: Δεν φοβόμαστε το Δικαστήριο της Χάγης για τις πολεμικές αποζημιώσεις
Wolfgang Kumm/dpa via AP

Η κυβέρνηση της Γερμανίας και μέρος της αντιπολίτευσης δεν αποδέχονται τη γνωμοδότηση επιτροπής του Κοινοβουλίου της χώρας (Bundestag) που αμφισβητεί το γερμανικό «όχι» στις ελληνικές απαιτήσεις για τις πολεμικές αποζημιώσεις του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου.

Ενδεικτικό της θέσης που τηρεί η κυβέρνηση της Γερμανίας είναι οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της ΚΟ των Φιλελευθέρων Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ, ο οποίος τόνισε πως η επιστημονική επιτροπή «κάνει λάθος».

Μιλώντας στην Deutsche Welle, ο ίδιος επικαλέστηκε τη «Συνθήκη δύο συν τέσσερις» του 1990. Η συνθήκη είχε υπογραφεί ανάμεσα στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και την τότε Λαοκρατική Δημοκρατία της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, Σοβιετική Ένωση, Μεγάλη Βρετανία και Γαλλία.

«Η συμφωνία δεν φέρει τυχαία τον τίτλο ‘Συνθήκη για την τελική ρύθμιση όσον τη αφορά τη Γερμανία’», είπε ο Λάμπσντορφ, ο οποίος τόνισε ότι αφού οι συμφωνία αναγνωρίζει την πλήρη κυριαρχία μιας ενοποιημένης Γερμανίας και δεν υπάρχει καμία αναφορά σε αποζημιώσεις, άρα έχει κλείσει οριστικά η πόρτα για τέτοιες επιδιώξεις.

Από την άλλη, η αντιπρόεδρος της ΚΟ του κόμματος Η Αριστερά, Χάικε Χένσελ, η οποία είχε κάνει την επερώτηση στην Επιστημονική Υπηρεσία της βουλής, τόνισε πως η Ελλάδα δεν ζητά μόνο επανορθώσεις και αποζημιώσεις για θύματα, αλλά και την αποπληρωμή του κατοχικού δανείου.

«Πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο που θα πρέπει να διαπραγματευτούν διμερώς η γερμανική και η ελληνική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των οργανώσεων των θυμάτων της κατοχής», είπε κ. Χένσελ στο ίδιο μέσο. Εκτός από απ’ ευθείας διαπραγματεύσεις η κ. Χένσελ προτείνει Ελλάδα και Γερμανία να αποταθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, προκειμένου να δώσει μία λύση η δικαιοσύνη.

Την άποψη αυτή στηρίζει και η Επιστημονική Υπηρεσία της γερμανικής βουλής. Στη γνωμοδότηση της προτείνει Αθήνα και Βερολίνο να προσφύγουν από κοινού στο Διεθνές Δικαστήριο, προκειμένου να επιτευχθεί «νομική σαφήνεια».

Η αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Ουλρίκε Ντέμερ, σε ερώτηση επί του ζητήματος αρκέστηκε να επαναλάβει τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ράινερ Μπρόιλ, απέφυγε να απαντήσει σαφώς στο ερώτημα σχετικά με την πιθανότητα εκδίκασης των ελληνικών αξιώσεων στη Χάγη.

Όπως είπε, «προς το παρόν καμία πλευρά δεν σκοπεύει να υποβάλει αυτό το ζήτημα στην κρίση του Διεθνούς Δικαστηρίου» και τόνισε πως η Γερμανία δεν φοβάται μία τέτοια εξέλιξη.