ΚΟΣΜΟΣ

Ελπίδες μετά από 10 εφιαλτικά χρόνια στον «άνθρωπο – δέντρο»

Ελπίδες μετά από 10 εφιαλτικά χρόνια στον «άνθρωπο – δέντρο»
Hadassah Medical Center

Μετά από περισσότερα από 10 χρόνια που δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του, ο «άνθρωπος - δέντρο» Mahmoud Taluli, είναι κοντά στο να ζήσει μία «φυσιολογική» ζωή.

Ο Taluli ετοιμάζεται για την πέμπτη κατά σειρά χειρουργική επέμβαση και ήδη θεωρεί τον εαυτό του «νικητή».

«Μετά από χρόνια πόνου και απομόνωσης, μπορώ επιτέλους να έχω μία κανονική ζωή» αναφέρει ο 44χρονος που ζει στη Γάζα και υποφέρει από ακροχορδονοειδή επιδερμοδυσπλασία, γνωστή ως ασθένεια του «ανθρώπου - δέντρου», με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται συνεχώς στο δέρμα του κάτι σαν όγκοι με όψη φλοιού δέντρου.

Τον περασμένο μήνα, ένας άνδρας από το Μπαγκλαντές που βιώνει κάτι παρόμοιο με τον Mahmoud, παρακαλούσε τους γιατρούς να τον ακρωτηριάσουν, μετά από μία σειρά πολλών αποτυχημένων χειρουργείων, καθώς οι αλλοιώσεις στα άκρα του που έχουν όψη δέντρου, μεγάλωναν ξανά και ξανά.

Ο «άνθρωπος – δέντρο» εκλιπαρεί τους γιατρούς να τον ακρωτηριάσουν για να λυτρωθεί απ' τον πόνο

Ο χειρουργός, Michael Chernofsky, που έχει αναλάβει τον Taluli ωστόσο, τονίζει πως ο ακρωτηριασμός δεν είναι σωστή λύση. Μάλιστα, πριν ο 44χρονος υποβληθεί στην πρώτη του επέμβαση, οι γιατροί στην Αίγυπτο και στην Ιορδανία τού είχαν παρουσιάσει τον ακρωτηριασμό ως λύση, αλλά εκείνος δεν είχε δεχθεί.

«Ο ακρωτηριασμός είναι κάτι που δεν θα φέρει αποτελέσματα. Αντιθέτως, θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα» αναφέρει ο Chernofsky, σύμφωνα με το δημοσίευμα του npr.

Όσον αφορά στη θεραπεία του δικού του ασθενή, την περιγράφει ως μία αρκετά μακροχρόνια διαδικασία, που δεν έχει τελειώσει ακόμα. Στις τέσσερις επεμβάσεις που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2017 έως και σήμερα, οι γιατροί έχουν αφαιρέσει χιλιάδες όγκους από τα χέρια του, αλλά και από όλο το σώμα του. Ενώ, η αφαίρεσή τους ήταν επιτυχής και ο Mahmoud μπορούσε να χρησιμοποιεί τα χέρια του, λίγο μετά οι όγκοι εμφανίζονταν ξανά και επέστρεφαν ξανά στο μηδέν.

Αυτό συμβαίνει, σύμφωνα με τους γιατρούς, διότι αν οι όγκοι αυτοί δεν αφαιρεθούν από τη ρίζα, η ανάπτυξή τους συνεχίζεται. Οπότε τώρα προσπαθούν να χαρτογραφήσουν το γονιδίωμά του, ώστε έπειτα να εντοπίσουν τη γενετική ανωμαλία που εμποδίσει το ανοσοποιητικό του σύστημα να καταπολεμά τον HPV, ο οποίος προκαλεί πολλά εξογκώματα στο δέρμα του και μπορεί να προκαλέσει ακόμη και πολλά είδη καρκίνου.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ο Taluli, δυστυχώς, δεν έχει το ίδιο γονιδίωμα που έχουν οι περισσότεροι που πάσχουν από τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Ιδανικά, οι γιατροί θα αναπτύξουν κάποιο είδος προσαρμοσμένης ανοσολογικής θεραπείας για τον Taluli, ώστε το σώμα του να μπορεί να καταπολεμήσει καλύτερα τον HPV. Ελπίζουν ακόμη να μάθουν περισσότερα για τον μυστηριώδη ιό καθώς και για τον λόγο που επηρεάζει διαφορετικούς ανθρώπους με διαφορετικούς τρόπους.

Μία άλλη πρόκληση που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν είναι η έλλειψη ολοκληρωμένης ιατρικής περίθαλψης στη Γάζα, όπου ζει ο 44χρονος, καθώς το σύστημα υγείας δεν μπορεί να του προσφέρει φυσικοθεραπεία, ώστε να μάθει να χρησιμοποιεί καλύτερα τα χέρια του στο μέλλον.

«Η επέμβαση μού άλλαξε πλήρως τη ζωή. Μπορώ να παίζω με τα παιδιά μου και να πηγαίνω σε οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δεν χρειάζεται πλέον να καλύπτω τα χέρια μου όταν βγαίνω έξω» δήλωσε ο Mahmoud Taluli.