Ρωσία: Οργή για τη δίωξη των κοριτσιών που σκότωσαν τον πατέρα τους μετά από συστηματική κακοποίηση
Η δίωξη τριών εφήβων κοριτσιών, των αδερφών Κατσατούριαν, για φόνο εκ προ μελέτης του πατέρα τους, ο οποίος για χρόνια τις κακοποιούσε σωματικά αλλά και σεξουαλικά, έχει προκαλέσει την οργή της κοινής γνώμης στη Ρωσία, αναφορικά με τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από τη δικαιοσύνη και το κράτος τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Η υπόθεση έχει δημιουργήσει παράλληλα κι ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης για τα κορίτσια, που βρίσκονται αντιμέτωπες ακόμα και με φυλάκιση είκοσι ετών.
Το καλοκαίρι του 2018, ο Μίκαελ Κατσατούριαν αποφάσισε ότι το δωμάτιό του δεν ήταν αρκετά τακτοποιημένο και κάλεσε τις τρεις έφηβες κόρες του, τις οποίες ξυλοκόπησε και κλείδωσε σε ένα δωμάτιο, όπου στη συνέχεια τους επιτέθηκε με σπρέι πιπεριού.
Σύμφωνα με τα αρχεία του δικαστηρίου, δεν συνέβη κάτι ασυνήθιστο για την οικογένεια Κατσατούριαν, με εξαίρεση το γεγονός ότι οι τρεις αδερφές αποφάσισαν ότι δεν μπορούσαν να ανεχτούν άλλο το καθεστώς βίας και κακοποίησης στο οποίο ζούσαν. Περίμεναν μέχρι ο πατέρας τους να αποκοιμηθεί στην πολυθρόνα του και του επιτέθηκαν με ένα κουζινομάχαιρο και ένα σφυρί. Εκείνος, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Associated Press, αντιστάθηκε, αλλά πέθανε μέσα σε λίγα λεπτά.
Οι αδερφές Κατσατούριαν, σήμερα είναι 18, 19 και 20 ετών, και τον προηγούμενο μήνα κατηγορήθηκαν για φόνο εκ προ μελέτης, υπόθεση που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων, ενώ αρκετοί δίνουν έμφαση στον τρόπο με τον οποίο η ρωσική δικαιοσύνη αντιμετωπίζει υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας και σεξουαλικής κακοποίησης.
Περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν υπογράψει μια ηλεκτρονική αίτηση που προτρέπει τους εισαγγελείς να αθωώσουν τα κορίτσια, οι οποίες κινδυνεύουν με φυλάκιση ακόμα και είκοσι ετών. Οι υποστηρικτές των νεαρών έχουν πραγματοποιήσει διαμαρτυρίες στις ρωσικές πρεσβείες δεκάδων πόλεων στο εξωτερικό ενώ θεατρικές ομάδες έχουν πραγματοποιήσει παραστάσεις αλληλεγγύης.
Στη Μόσχα το Σάββατο θα πραγματοποιούνταν και μια πορεία αλληλεγγύης για τα κορίτσια, η οποία όμως ακυρώθηκε γιατί η τοπική αυτοδιοίκηση δεν ήταν διατεθειμένη να παράσχει ασφάλεια στη συγκέντρωση.
«Η υπόθεση Κατσατούριαν είναι ιδιαιτέρως ενδεικτική του γενικότερου φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας και του τρόπου με τον οποίο το ρωσικό κράτος ανταποκρίνεται στο πρόβλημα», δηλώνει η Γιούλα Γκορμπουνόβα, συντάκτρια μιας εκτενούς έκθεσης σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία για το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).
Η αστυνομική έρευνα έδειξε ότι οι τρεις αδερφές ήταν θύματα καθημερινής φυσικής κακοποίησης από τον πατέρα τους, ο οποίος τις εξανάγκαζε επίσης σε σεξουαλικές πράξεις.
Όπως έγινε επίσης γνωστό, θύμα κακοποίησης είχε πέσει και η μητέρα των τριών κοριτσιών, η οποία ανέφερε σε τοπικά μέσα ότι τη χτυπούσε καθημερινά, ακόμα και με ρόπαλο, μέχρι που την πέταξε έξω από το σπίτι το 2016. Όπως κατήγγειλε η ίδια, η αστυνομία αρνήθηκε να απαγγείλει κατηγορίες σε βάρος του πρώην συζύγου της, ο οποίος απειλούσε να τη σκοτώσει αν επέστρεφε στο διαμέρισμα.
Υπό την πίεση συντηρητικών κύκλων, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, υπέγραψε το 2017 ένα νόμο που αποποινικοποιεί ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας, χωρίς παράλληλα να υπάρχει συγκεκριμένος νομικός ορισμός στο ρωσικό δίκαιο για το εν λόγω ζήτημα. Η ρωσική αστυνομία συστηματικά αγνοεί υποθέσεις ενδοοικογενειακής κακοποίησης, ενώ προληπτικές κινήσεις όπως περιοριστικά μέτρα, δεν χρησιμοποιούνται ευρέως.
Σύμφωνα με τις έρευνες, οι αδερφές Κατσατούριαν ήταν κατ’ επανάληψη θύματα ξυλοδαρμού, σωματικής και σεξουαλικής κακοποίησης από τον πατέρα τους, πρώην βετεράνος πολέμου. Ο Μίκαελ Κατσατούριαν, διατηρούσε ένα μίνι οπλοστάσιο στο σπίτι της οικογένειας, παρόλο που είχε διαγνωσθεί με νευρολογική διαταραχή, ενώ ήταν γνωστός στις αρχές για περιστατικά πυροβολισμών μέσα στο σπίτι και είχε επανειλημμένως απειλήσει τόσο τους γείτονες όσο και την οικογένειά τους.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των αδερφών Κατσατούριαν υποστηρίζουν ότι τα κορίτσια «οδηγήθηκαν στα άκρα». «Την πρώτη μέρα που συναντηθήκαμε, μου είπε ότι είναι καλύτερα να ζει στη φυλακή από ότι στο σπίτι», δήλωσε η δικηγόρος της Κρεστίνα Κατσατούριαν.
Οι εισαγγελείς αναγνώρισαν την εκτεταμένη βία που τα τρία κορίτσια έχουν υποστεί και τις συνθήκες που τις οδήγησαν στο να επιτεθούν και τελικά να σκοτώσουν τον πατέρα τους, ωστόσο επέμειναν ότι η Μαρία, η Αντζελίνα και η Κρεστίνα πρέπει να δικαστούν για δολοφονία.
Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, είναι πολυάριθμες οι υποθέσεις ξεκάθαρης αυτοάμυνας, οι οποίες όμως δεν αναγνωρίστηκαν ως τέτοιες, και οδήγησαν στη φυλάκιση των θυμάτων.