ΚΟΣΜΟΣ

Η «εβδομάδα της κόλασης» στην Ευρώπη - Εφιαλτικό σενάριο για πρωτοφανή καύσωνα

Η «εβδομάδα της κόλασης» στην Ευρώπη - Εφιαλτικό σενάριο για πρωτοφανή καύσωνα
AP Photo

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν το κλείσιμο σχολείων και περιορισμούς στην κυκλοφορία την Τετάρτη, καθώς μεγάλα τμήμα της Γηραιάς Ηπείρου συνεχίζουν να ασφυκτιούν από το πρωτοφανές κύμα καύσωνα.

Οι κάτοικοι και οι τουρίστες αναζήτησαν δροσιά στα σιντριβάνια, τους ποταμούς και τις λίμνες από το Παρίσι έως το Μόναχο, καθώς ο υδράργυρος παραμένει κολλημένος άνω των 35 βαθμών Κελσίου. Μάλιστα, σε περιοχές της νότιας Γαλλίας και της Ισπανίας τα θερμόμετρα δείχνουν πάνω από 40 βαθμούς.

Στον ζωολογικό κήπο του Βερολίνου, οι υπεύθυνοι προσέφεραν στα πρωτεύοντα θηλαστικά παγωμένες μπανάνες και στους βουλευτές στο κρατίδιο της Έσσης επετράπη να φορέσουν βερμούδες στο τοπικό κοινοβούλιο.

Στο Βατικανό, οι πιο ηλικιωμένοι πιστοί παρακολούθησαν την εβδομαδιαία ομιλία του Πάπα Φραγκίσκου από τις μεγάλες οθόνες που είχαν εγκατασταθεί σε μια κλιματιζόμενη αίθουσα προκειμένου να αποφύγουν τις υψηλές θερμοκρασίες που σαρώνουν τη Ρώμη.

Όσοι παρέμειναν στην πλατεία του Αγίου Πέτρου προστατεύτηκαν από τον καυτό ήλιο κρατώντας ομπρέλες.

«Όλα είναι θέμα πίστης. Νομίζω ότι είναι υπέροχο που τόσοι πολλοί άνθρωποι ήρθαν εδώ με αυτόν τον ήλιο, αυτήν την ώρα, για να δουν από κοντά τον Άγιο Πατέρα. Είναι μια επίδειξη πίστης» υποστήριξε ο Ισπανός φοιτητής Φρανθίσκο Κούκα.

Πίσω στη Γερμανία, η Bild προσέφερε, στον ιστότοπό της, στους αναγνώστες της συμβουλές για το πώς να παραμείνουν δροσεροί. Μεταξύ άλλων, τους συνέστησε να βάλουν το πάπλωμά τους στον καταψύκτη προτού πέσουν για ύπνο, να κοιμούνται με μια θερμοφόρα, που θα την έχουν γεμίσει με παγωμένο νερό και να αποφεύγουν το αλκοόλ.

Τη στιγμή που οι γαλλικές και γερμανικές Αρχές προειδοποιούν για διακοπές στο δίκτυο υδροδότησης, εθελοντές διένειμαν μπουκάλια νερό σε άστεγους στο Βέλγιο και την Πολωνία, η οποία κατέγραψε σήμερα την υψηλότερη ποτέ θερμοκρασία για τον μήνα Ιούνιο, στους 38,2 βαθμούς Κελσίου.

Στην Ισπανία, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι ο υδράργυρος μπορεί να ξεπεράσει τους 42 βαθμούς Κελσίου τις επόμενες ημέρες, οι υψηλότερες θερμοκρασίες από το 1975. Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο TVE μιλάει για την «εβδομάδα της κόλασης».

Στο Παρίσι και τη Λιόν, οι γαλλικές αρχές εφάρμοσαν έκτακτες ρυθμίσεις στην κυκλοφορία των οχημάτων για να περιορίσουν τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του καύσωνα.

Σύμφωνα μάλιστα με τα διεθνή μέσα τρεις κολυμβητές έχασαν τη ζωή τους στη Γαλλία, σε διαφορετικά περιστατικά που σημειώθηκαν στις νότιες παραλίες της χώρας.

Ένας 70χρονος υπέστη καρδιακή προσβολή ενώ βρισκόταν σε ήρεμα νερά και πιστεύεται ότι υπήρξε θύμα ενός «θερμικού» σοκ μόλις ήρθε σε επαφή με το νερό.

Δύο ακόμη άτομα πέθαναν υπό παρόμοιες συνθήκες. Μια 62χρονη γυναίκα άφησε την τελευταία της πνοή σε παραλία κοντά στο Μονπελιέ κι ένας 75χρονος άνδρας σε μια επίσης κοντινή παραλία.

Ο δημόσιος μετεωρολογικός οργανισμός Meteo France κάνει λόγο για έναν καύσωνα «χωρίς προηγούμενο από το 1947 όσον αφορά στην ένταση και την πρόωρη εμφάνισή του». Εκτιμά πως η θερμοκρασία «θα φθάσει πιθανόν σε διάφορα σημεία τους 40 βαθμούς, ενώ είναι πιθανόν να καταρριφθούν μηνιαία, ακόμα και απόλυτα ρεκόρ θερμοκρασιών».

Στην Ισπανία, η μετεωρολογική υπηρεσία Aemet έθεσε χθες, Τετάρτη σε πορτοκαλί συναγερμό (σημαντικός κίνδυνος) πέντε βόρειες επαρχίες, με 42 βαθμούς Κελσίου να αναμένονται στην κοιλάδα του Έβρου (βορειοανατολική Ισπανία). Ο πορτοκαλί συναγερμός θα επεκταθεί αύριο, Πέμπτη, σε συνολικά δέκα επαρχίες της κεντρικής και της βορειοανατολικής Ισπανίας. Το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο TVE έχει επονομάσει τον καύσωνα αυτόν «η εβδομάδα της κόλασης».

Η Γερμανία πλήττεται επίσης από τον καύσωνα και το θερμόμετρο μπορεί να φθάσει εκεί τους 39 βαθμούς Κελσίου στις νοτιοδυτικές περιοχές της χώρας.

Γυμνός άνδρας στο Βραδεμβούργο

Μολονότι δεν αναμένεται να καταρριφθεί το ρεκόρ των 40,3 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε τον Αύγουστο 2015 σε μια μικρή πόλη της Βαυαρίας, το ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Ιούνιο, που χρονολογείται από το 1947, κινδυνεύει να καταρριφθεί, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Στο Βραδεμβούργο, ένας άνδρας που οδηγούσε εντελώς γυμνός ένα σκούτερ τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία, η οποία ανέβασε μάλιστα φωτογραφίες του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ερχόμενο από τη Σαχάρα, αυτό το άνευ προηγουμένου για τον μήνα Ιούνιο κύμα καύσωνα πρόκειται να επιδεινωθεί αύριο, Πέμπτη, και μεθαύριο, Παρασκευή. Χαρακτηριστικό του καύσωνα είναι ότι οι νύκτες είναι επίσης πολύ ζεστές σε σχέση με το σύνηθες.

Χθες, Τρίτη, ένα ρεκόρ κατερρίφθη στην Αυστρία, στην περιφέρεια του Τιρόλου, καθώς στο Ίνσμπρουκ καταγράφηκε θερμοκρασία 36,7 βαθμών Κελσίου, με αποτέλεσμα να μην δουλέψουν τα διάσημα άλογα που σέρνουν τις άμαξες στην πόλη.

Η ανατολική Ευρώπη πλήττεται επίσης: καταιγίδες και σφοδροί άνεμοι αναμένονται στη γειτονική Λιθουανία. Είκοσι επτά άνθρωποι έχουν πνιγεί μέχρι σήμερα αυτόν τον μήνα στο κράτος αυτό της Βαλτικής, όπου οι θερμοκρασίες έφθασαν στο ασυνήθιστο επίπεδο των 35,7 βαθμών.

«Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες αυξάνονται εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και μαζί μ' αυτές αυξάνεται και η πιθανότητα ενός ακραίου κύματος καύσωνα», υπογραμμίζει ο Λεν Σάφρεϊ, καθηγητής επιστημών του κλίματος στο πανεπιστήμιο του Ρίντινγκ.

Σύμφωνα με το εξειδικευμένο Κλιματολογικό Ινστιτούτο του Πότσδαμ, τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην Ευρώπη από το έτος 1500 έχουν καταγραφεί όλα τον 21ο αιώνα. Από το θερμότερο στο λιγότερο θερμό, σημειώθηκαν τα έτη 2018, 2010, 2003, 2016 και 2002.

Καθώς η Γαλλία διατηρεί τη μνήμη του καύσωνα του 2003, που είχε αυξήσει κατά 15.000 τους θανάτους, η τηλεόραση και το ραδιόφωνο μεταδίδουν μηνύματα προς τους πολίτες να επιδείξουν σύνεση, τα οποία αναμεταδίδονται στα μέσα μεταφοράς και από τις διαφημιστικές πινακίδες. Οι υπουργοί καλούνται να δώσουν το παράδειγμα μη φορώντας γραβάτα.

Το γυναικείο Μουντιάλ

Στα γήπεδα της Γαλλίας όπου διεξάγεται αυτή την περίοδο το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών, μηνύματα μεταδίδονται από τα μεγάφωνα στη διάρκεια των αγώνων, τα οποία καλούν τους θεατές να καταναλώνουν υγρά και να προστατεύονται από τον ήλιο.

Οι μεγάλες πόλεις υποφέρουν ιδιαίτερα εξαιτίας του μπετόν, της έλλειψης δένδρων και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Στο Παρίσι και τη Λιόν (νοτιοανατολική Γαλλία), από σήμερα τα χαράματα επιτρέπεται να κυκλοφορούν μόνο τα λιγότερα ρυπογόνα οχήματα.

Ο Ερυθρός Σταυρός, ο οποίος διανέμει νερό στους δρόμους της Γαλλίας και επισκέπτεται ανθρώπους που ζουν απομονωμένοι, κάλεσε τον πληθυσμό να προσέχει τα πιο ευάλωτα πρόσωπα στο περιβάλλον του.

Εφιαλτικά σενάρια για το μέλλον

Εάν οι εκπομπές διοξειδίου άνθρακα δεν μειωθούν άμεσα, τότε θα πρέπει να περιμένουμε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 50 βαθμούς προς το τέλος του αιώνα, προειδοποιεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Monde» ο κλιματολόγος Ρομπέρ Βοτάρ.

Ο Γάλλος επιστήμονας από το Εργαστήριο Κλιματικών και Περιβαλλοντικών Επιστημών του Ινστιτούτου Pierre-Simon-Laplace, ο οποίος ειδικεύεται σε ακραίες καιρικές συνθήκες, εξηγεί γιατί τα κύματα καύσωνα θα επαναλαμβάνονται στο μέλλον.

Ο ίδιος επισημαίνει μάλιστα ότι το κύμα καύσωνα που έπληξε τη νότια Ευρώπη το καλοκαίρι του 2017 θα επαναλαμβάνεται κάθε δέκα χρόνια.

«Σε ένα κλίμα χωρίς ανθρώπινη δραστηριότητα, αυτό θα συνέβαινε κάθε εκατό χρόνια. Αλλά σε έναν θερμότερο κόσμο κατά δύο Βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή - αυτό θα γίνει ο κανόνας», προσθέτει.