ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση Πούτιν: Η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν θα είναι καταστροφή

Προειδοποίηση Πούτιν: Η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν θα είναι καταστροφή

Αν οι ΗΠΑ κάνουν χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν, αυτό θα καταλήξει σε καταστροφή, ενώ θα είναι πολύ δύσκολο να υπολογισθούν οι συνέπειες μιας στρατιωτικής επέμβασης. Την εκτίμηση αυτή έκανε ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης απευθείας τηλεοπτικής επικοινωνίας του με το ρωσικό λαό.

«Αυτό (η χρήση στρατιωτικής ισχύος κατά του Ιράν) θα ήταν καταστροφή για την περιοχή τουλάχιστον, επειδή θα οδηγούσε στην έξαρση της βίας και ίσως μεταξύ άλλων και στην αύξηση του αριθμού των προσφύγων από αυτή την περιοχή» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν και προσέθεσε: «Για εκείνους που θα προέβαιναν σε τέτοιους είδους απόπειρες, κάτι που είναι επίσης πιθανό, θα υπήρχαν οδυνηρές συνέπειες, γιατί είναι δύσκολο να παραγνωρίσει κάποιος αυτό που θα επακολουθήσει σε περίπτωση χρήσης στρατιωτικής ισχύος».

«Το Ιράν είναι σιιτική χώρα, ακόμα και στον ισλαμικό κόσμο θεωρούν ότι οι άνθρωποι αυτοί είναι ικανοί να προσχωρήσουν έως τα άκρα αν πρόκειται να υπερασπισθούν την χώρα τους. Όμως το πως θα εκδηλωθούν αυτές οι ακραίες αντιδράσεις, είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει και είναι δύσκολο να ειπωθεί ποιόν θα πλήξουν. Θα ήθελα πολύ τα γεγονότα να μη εξελιχθούν με βάση αυτό το σενάριο» δήλωσε ο Πούτιν.

Νωρίτερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα κατά του Ιράν, συμπεριλαμβανομένου και της χρήσης στρατιωτικής ισχύος. Ο Πομπέο είχε καταστήσει σαφές ότι η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα προσφύγει στην νομοθετική εξουσία για να έχει την εξουσιοδότηση να προβεί σε στρατιωτικές ενέργειες κατά του Ιράν, προτάσσοντας την υπεράσπιση των αμερικανικών συμφερόντων.

Τη Δευτέρα το αμερικανικό Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει την αποστολή 1000 Αμερικανών στρατιωτικών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής λόγω της κατάστασης με το Ιράν, ενώ την Πέμπτη ανακοίνωσε ότι αποστέλλει στην περιοχή συστοιχίες Patriot, και μη επανδρωμένα κατασκοπευτικά αεροσκάφη

«Θα μπορούσα να συζητήσω με τον Τραμπ τα διεθνή ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις»

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν θεωρεί επίσης ότι είναι δυνατό να συζητήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, εφόσον συναντηθούν στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G20 στην Οζάκα της Ιαπωνίας, τόσο ζητήματα που αφορούν τη διεθνή ασφάλεια, όσο και ζητήματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις.

«Έχουμε τι να πούμε και στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας, του αφοπλισμού, καθώς στο προσεχές διάστημα εκπνέει η ισχύς της Συνθήκης START-3 (για τα στρατηγικά όπλα), αλλά και από την άποψη της αποκατάστασης κανονικών διακρατικών σχέσεων σε όλους τους τομείς, μεταξύ των οποίων και της οικονομίας», δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επισήμανε ότι οι κυρώσεις που επέβαλαν οι Ηνωμένες Πολιτείες «είναι μεγάλο λάθος», αλλά εξέφρασε την ελπίδα ότι «κάποτε θα το συνειδητοποιήσουν και θα το διορθώσουν».

«Ελάχιστες οι πιθανότητες για επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση»

Ο Πούτιν ανέφερε επίσης κατά την τηλεοπτική απευθείας επικοινωνία του με το ρωσικό λαό, μέσω της καθιερωμένης «απευθείας γραμμής», ότι η επιστροφή στη Σοβιετική Ένωση είναι ελάχιστα πιθανή και δυνατή μόνο μέσω «πολύ οδυνηρών συγκρούσεων».

«Ο σοσιαλισμός να επιστρέψει στην πλήρη του μορφή, αυτή είναι η γνώμη μου, είναι ελάχιστα πιθανό. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσω πολύ οδυνηρών εσωτερικών συγκρούσεων. Αλλά χρειαζόμαστε τέτοιες συγκρούσεις;», αναρωτήθηκε ο Ρώσος πρόεδρος.

Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι θεωρητικά «οι πολιτικές δυνάμεις, οι οποίες εμφορούνται από αριστερές απόψεις, σοσιαλιστικές ιδέες, μπορούν να ελέγξουν τη χώρα και την ανώτατη πολιτική εξουσία». Διευκρινίζοντας μάλιστα περαιτέρω την άποψή του ο Ρώσος πρόεδρος είπε ότι η «όποια νόμιμη πολιτική δύναμη κατά την διάρκεια μιας ανοιχτής πολιτικής συζήτησης, απευθυνόμενη στον λαό, μπορεί να κερδίσει τη συμπάθειά του και να εδραιωθεί στα ανώτατα κλιμάκια της εξουσίας».

Αναφερόμενος, δε, στην ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία σ' ένα κράτος, είπε ότι τέτοιο ζήτημα δεν υφίσταται σήμερα και γίνεται λόγος μόνο για την δημιουργία μιας συμμαχίας.

«Οι φυλακισμένες φάλαινες στη ρωσική Άπω Ανατολή θα αφεθούν ελεύθερες»

Αναφερόμενος στο θέμα των ορκών και φαλαινών μπελούγκα που βρίσκονται φυλακισμένες σε «καταφύγιο» θαλάσσιων θηλαστικών, ο Πούτιν είπε ότι σήμερα προγραμματίζεται να αφεθούν ελεύθερες δύο όρκες, αλλά η απελευθέρωση τους θα διαρκέσει τέσσερις μήνες.¨

Ο Ρώσος πρόεδρος επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή διοργανώνεται η μεταφορά τους στην περιοχή των νήσων Σαντάρσκιχ όπου και τις είχαν αιχμαλωτίσει.

Το πρόβλημα που έχει ανακύψει με την απελευθέρωση των θαλάσσιων θηλαστικών που βρίσκονται στο καταφύγιο στον κόλπο Σρέντναγια στο Πριμόριε έχει σχέση και με τη μεγάλη αξία που έχουν τα θηλαστικά αυτά, είπε ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της απευθείας επικοινωνίας του με το ρωσικό λαό.

Το πρόβλημα είναι γνωστό και γενικά είναι κατανοητό και γι' αυτό το λόγο δημιουργούνται προβλήματα. Μόνο οι όρκες, απ' ό,τι αντιλαμβάνομαι, αξίζουν 100 εκατομμύρια δολάρια. Γι' αυτό και οι ενδιαφερόμενοι είναι παρά πολλοί και γι' αυτό το λόγο το πρόβλημα δεν λύνεται τόσο εύκολα. Εκεί όπου υπάρχουν πολλά λεφτά, πάντα δημιουργούνται προβλήματα με τις αποφάσεις», δήλωσε ο Πούτιν προσθέτοντας ότι η λύση του προβλήματος άρχισε.

Στο μεταξύ η ρωσική κυβέρνηση πήρε την απόφαση να απαγορευθεί η αλίευση ορκών για πολιτιστικούς και μορφωτικούς λόγους, αλλά θα επιτρέπεται μόνο για επιστημονικούς λόγους. Την απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης κοινοποίησε κατά τη διάρκεια της απευθείας επικοινωνίας του Ρώσου προέδρου με τον ρωσικό λαό ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνηση Αλεξέι Γκορντέγεφ.

Ο Γκορντέγεφ δήλωσε ότι η μετακίνηση των θαλάσσιων θηλαστικών από το καταφύγιο στο οποίο βρίσκονται θα διαρκέσει «περίπου τέσσερις μήνες», θα γίνει υπό τον έλεγχο του Επιστημονικού-ερευνητικού ινστιτούτου αλιευτικής οικονομίας και ωκεανογραφίας και οι επιστήμονες θα συνεχίσουν να έχουν την επίβλεψη τους μόλις ολοκληρωθεί η μεταφορά τους.

Από το περασμένο καλοκαίρι στον κόλπο Σρέντναγια, στην περιοχή του Πριμόριε, βρίσκονται σε καταφύγιο θαλάσσιων θηλαστικών 90 φάλαινες μπελούγκα και 11 όρκες, οι οποίες είχαν αλιευθεί για να πωληθούν στην Κίνα.

Ο περιορισμός τους σε συνθήκες ενός υποτυπώδους καταφυγίου θηλαστικών, που δεν πληροί τις προϋποθέσεις για τη φύλαξη τόσων θαλάσσιων θηλαστικών, όπως και οι αποκαλύψεις ότι τα θαλάσσια αυτά θηλαστικά αλιεύθηκαν για να πωληθούν, είχαν προκαλέσει διεθνείς αντιδράσεις. Μεταξύ των ακτιβιστών για την προστασία των ζώων ήταν η γνωστή ακτιβίστρια και ηθοποιός Πάμελα Άντερσον και ο Αμερικανός ηθοποιός Λεονάρντο Ντι Κάπριο. Οι διεθνείς αυτές αντιδράσεις είχαν προκαλέσει την παρέμβαση του προέδρου Πούτιν, αλλά και την πρωτοβουλία της ρωσικής κυβέρνησης να καλέσει στην Ρωσία τον γιο του διάσημου ωκεανολόγου Ζακ Κουστό, τον Ζαν Μισέλ Κουστό, ώστε να αναζητήσουν από κοινού λύσεις για την διάσωση των θαλάσσιων αυτών θηλαστικών.

«Το ζήτημα της απελευθέρωσης των 24 Ουκρανών ναυτών πρέπει να λυθεί σε αμοιβαία βάση»

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των 24 Ουκρανών ναυτών που κρατούνται στη Ρωσία από τον περασμένο χρόνο, θα πρέπει να συσχετισθεί με την τύχη των Ρώσων που κρατούνται στην Ουκρανία, δήλωσε, τέλος, ο Ρώσος πρόεδρος κατά τη διάρκεια της σημερινής απευθείας επικοινωνίας του με τον ρωσικό λαό, μέσω της καθιερωμένης «απευθείας γραμμής».

«Θέματα σαν κι αυτό δεν μπορούν να λύνονται σε απομόνωση» τόνισε χαρακτηριστικά ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό είχε συλλάβει τους Ουκρανούς ναύτες και τρία ουκρανικά πολεμικά πλοία, στον πορθμό του Κέρτς, που ενώνει τη Μαύρη Θάλασσα με την Αζοφική Θάλασσα στις 25 Νοεμβρίου του 2018.