Το Ιράν περιορίζει τη συμμετοχή του στην πυρηνική συμφωνία και βάζει «μπουρλότο» στις σχέσεις με ΗΠΑ
Το Ιράν ανακοίνωσε σήμερα ότι μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες θα ξεπεράσει το διεθνώς συμφωνημένο όριο του αποθέματός του σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού (LEU) – μια εξέλιξη που πιθανότατα θα υποδαυλίσει την υπάρχουσα ένταση με τις ΗΠΑ.
Η ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Ιράν επιδεινώθηκε αφού η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ υπέδειξε την Τεχεράνη ως υπεύθυνη για τις επιθέσεις της περασμένης Πέμπτης εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν. Το Ιράν αρνείται τις κατηγορίες.
Παράλληλα, το Ιράν σημείωσε οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν ακόμα χρόνο για να σώσουν τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμά της.
«Τετραπλασιάσαμε τον ρυθμό εμπλουτισμού και μάλιστα τον αυξήσαμε κι άλλο πρόσφατα, έτσι σε 10 ημέρες θα ξεπεράσει το όριο των 300 κιλών», είπε ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν από την κρατική τηλεόραση. «Υπάρχει ακόμη χρόνος... αν δράσουν οι ευρωπαϊκές χώρες», πρόσθεσε.
Τον Μάιο το Ιράν είχε προειδοποιήσει ότι θα περιορίσει τη συμμόρφωσή του απέναντι στους όρους της διεθνούς συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονομερή απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από αυτήν και να επιβάλουν ξανά κυρώσεις. Στόχος της συμφωνίας αυτής ήταν να καθυστερήσει ο χρόνος που θεωρητικά θα χρειαζόταν το Ιράν ώστε να παραγάγει αρκετό σχάσιμο υλικό για να κατασκευάσει ατομική βόμβα. Με βάση τη συμφωνία αυτή, το απόθεμα του Ιράν σε εξαχλωριούχο ουράνιο εμπλουτισμένο κατά 3,67% δεν πρέπει να ξεπερνά τα 300 κιλά για διάστημα 15 ετών.
«Υπάρχει ακόμη χρόνος για τους Ευρωπαίους... Αλλά οι Ευρωπαίοι έχουν εκφράσει εμμέσως την αδυναμία τους να δράσουν. Δεν θα πρέπει να πιστεύουν ότι μετά από 60 ημέρες (σ.σ. το χρονικό περιθώριο που έδωσε τον Μάιο το Ιράν) θα έχουν άλλη μια ευκαιρία 60 ημερών», τόνισε ο Καμαλβαντί.
Το Ιράν έχει κατ' επανάληψη εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή καθυστερεί η λειτουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού που θα παρέκαμπτε τις αμερικανικές κυρώσεις, σε μια προσπάθεια να σωθεί η πυρηνική συμφωνία.
Ροχανί: Λιγοστεύει ο χρόνος που έχει η Ευρώπη
Την ίδια ώρα, ο Ιρανός πρόεδρος, Χασάν Ροχανί, τόνισε πως λιγοστεύει ο χρόνος που απομένει στην Ευρώπη για να σώσει τη διεθνή πυρηνική συμφωνία.
«Είναι μια κρίσιμη στιγμή και η Γαλλία μπορεί ακόμη να εργαστεί με τις άλλες (χώρες) που υπέγραψαν τη συμφωνία και να διαδραματίσει ιστορικό ρόλο στη διάσωσή της σε αυτό το πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», φέρεται να είπε ο Ροχανί κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον νέο πρεσβευτή της Γαλλίας στην Τεχεράνη.
Ο Ιρανός πρόεδρος τόνισε ότι η κατάρρευση της συμφωνίας δεν είναι προς το συμφέρον ούτε της περιοχής ούτε του κόσμου.
Το Ισραήλ ζητά να ενισχυθούν οι κυρώσεις σε βάρος της Τεχεράνης
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κάλεσε από την πλευρά του τις παγκόσμιες δυνάμεις να ενισχύσουν άμεσα τις κυρώσεις τους σε βάρος του Ιράν, αν η Τεχεράνη προχωρήσει στο σχέδιο της και ξεπεράσει το όριο του αποθέματός της σε ουράνιο χαμηλού βαθμού εμπλουτισμού, όπως είχε τεθεί με βάση τη συμφωνία του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμά του.
«Αν το Ιράν υλοποιήσει τις απειλές του, η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να εφαρμόσει, αμέσως, τον προκαθορισμένο μηχανισμό κυρώσεων», φέρεται να είπε ο Νετανιάχου σε μια ομιλία του μετά την ανακοίνωση στην οποία προέβη ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν.
«Σε κάθε περίπτωση, το Ισραήλ δεν θα επιτρέψει στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», πρόσθεσε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη συγκαλυμμένη απειλή ότι θα αναλάβει προληπτική στρατιωτική δράση.
Το Ιράν αρνείται ότι επιδιώκει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Πλήρη υλοποίηση της Συμφωνίας για τα πυρηνικά ζήτησε το Βερολίνο από το Ιράν
Να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την συμφωνία για τα πυρηνικά (JCPOA) κάλεσε, τέλος, το Ιράν το Βερολίνο και παρέπεμψε στη Διεθνή Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων. Τόνισε δε την σημασία της συνέχισης του διαλόγου.
«Αναμένουμε και καλούμε το Ιράν να υλοποιήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του από την Συμφωνία και βάση των αξιολογήσεων σε ό,τι αφορά την ανταπόκριση της Τεχεράνης αποτελούν οι έλεγχοι της ΙΑΕΑ», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.
Για το ίδιο θέμα, η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία 'Αντεμπαρ σημείωσε ότι «το Ιράν γνωρίζει καλά τις γερμανικές θέσεις και εναπόκειται πλέον στο ίδιο να αποφασίσει», ενώ τόνισε ότι για τη Γερμανία δεν τίθεται θέμα «περιορισμένης» συμμόρφωσής του προς τα συμφωνηθέντα ("less for less").
«Αυτή τη στιγμή το θέμα είναι - και αυτό κάνουμε - να πούμε στο Ιράν ότι ζητούμε την τήρηση της Συμφωνίας. Για ένα πιθανό "μετά", θα πρέπει ενδεχομένως να συζητήσουμε όταν έρθει η ώρα. Εναπόκειται όμως στην ΙΑΕΑ, η οποία κρίνει εάν το Ιράν τηρεί την συμφωνία ή όχι», διευκρίνισε η κυρία 'Αντεμπαρ και πρόσθεσε: «Από τη δική μας σκοπιά είναι προς το στρατηγικό μας συμφέρον, αλλά και προς το συμφέρον της πολιτικής ασφάλειας του Ιράν να τηρηθεί η Συμφωνία».
«Είναι σημαντικό», συνέχισε η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, «να παραμείνουμε στον διάλογο, να εκθέσουμε την άποψή μας, ότι πρόκειται για μια σωστή και καλή συμφωνία, προς το συμφέρον της πολιτικής ασφάλειας τόσο της Ευρώπης όσο και του Ιράν. Η γερμανική πλευρά, εξήγησε, έχει ενημερώσει την Τεχεράνη και σχετικά με τις προσπάθειες που καταβάλλει προκειμένου να υποστηριχθεί η INSTEX, το Εργαλείο για την Στήριξη των Εμπορικών Ανταλλαγών το οποίο δημιούργησαν η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία για την διευκόλυνση των εμπορικών συναλλαγών με το Ιράν, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβάλει οι ΗΠΑ. Η INSTEX ωστόσο, η οποία δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, δεν έχει ακόμα καταστεί εφικτό να εφαρμοστεί».