ΚΟΣΜΟΣ

Brexit: Και τώρα τι; Τα σενάρια μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων με τους Εργατικούς

Brexit: Και τώρα τι; Τα σενάρια μετά το «ναυάγιο» των συζητήσεων με τους Εργατικούς
AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Συζητήσεις πολλών εβδομάδων, μαραθώνιες διαπραγματεύσεις και αποτέλεσμα… μηδέν. Στο «κενό» φαίνεται ότι έπεσαν οι προσπάθειες της Τερέζα Μέι να καταλήξει σε μια συμβιβαστική… φόρμουλα για το Brexit, με τον επικεφαλής των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν, να ενημερώνει μέσω επιστολής την πρωθυπουργό της Βρετανίας ότι τα περιθώρια συζήτησης έχουν πλέον εξαντληθεί.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε έντονη ανησυχία στη βρετανική πολιτική σκηνή, με πηγή από το γραφείο της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να υποστηρίζει πως εάν οι Βρετανοί βουλευτές δεν εγκρίνουν τη νομοθεσία που επικυρώνει το Brexit πριν από τη διακοπή των εργασιών του κοινοβουλίου για το καλοκαίρι, τότε οι διαθέσιμες επιλογές θα καταστούν «σημαντικά πιο δυσάρεστες».

Η βρετανική κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προς συζήτηση και ψήφιση στο κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για το «διαζύγιο» με την Ευρωπαϊκή Ένωση στις αρχές Ιουνίου.

Ωστόσο, το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι «αντάρτες» συντηρητικοί έχουν ξεκαθαρίσει πως θα καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου.

Και τώρα, τι;

Ποιο είναι, όμως, το επόμενο βήμα για το Brexit; Και τι θα πράξει η Βρετανίδα πρωθυπουργός; Η Τερέζα Μέι έχει δεσμευτεί πως σκοπεύει να θέσει προς ψήφιση το νομοσχέδιο την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Παρόλα αυτά, παραμένει ασαφές εάν θα υπάρξουν άλλες ψηφοφορίες πριν από τη διαδικασία αυτή.

Όπως εξηγεί η βρετανική εφημερίδα The Guardian, που σε άρθρο της διερευνά το μέλλον της εξόδου από την Ευρωπαϊκή ένωση, μια από τις κυβερνητικές προτάσεις που παρουσιάστηκαν στους Εργατικούς -και δεν έγινε αποδεκτή- προέβλεπε σειρά ενδεικτικών ψηφοφοριών την επόμενη εβδομάδα.

Μια τέτοια ψηφοφορία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να έχει και ως θέμα τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την κύρωση της όποιας απόφασης των νομοθετών για το Brexit από το λαό.

Θα μπορούσε αυτό να λύσει τον «γόρδιο δεσμό»;

Δύσκολα, απαντά η εφημερίδα Guardian. Και αυτό γιατί οι πρώτες δύο απόπειρες να υιοθετηθεί ένα τέτοιο σχέδιο «ναυάγησαν». Γνωρίζουμε δε, πως η Τερέζα Μέι ετοιμάζεται να αποχωρήσει από τη Ντάουνινγκ Στριτ τον επόμενο μήνα.

Θα θέλει ο διάδοχός της, ο οποίος ενδεχομένως να έχει εντελώς διαφορετική άποψη για το Brexit, να περάσει το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ με τα χέρια του αλυσοδεμένα;

Ωστόσο, η γενική ιδέα ήταν οποιαδήποτε πρόταση υιοθετούσαν οι νομοθέτες να ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο για το Brexit -κάτι που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να ενδυναμώσει τη θέση της.

Πώς αλλιώς θα μπορούσε η Μέι να περάσει τη συμφωνία της από τη Βουλή;

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ λένε ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να ενσωματώσει στο νομοσχέδιο για την αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση ορισμένα από τα στοιχεία «προόδου» που διαφάνηκαν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων με τους Εργατικούς.

Με αυτό τον τρόπο, η Τερέζα Μέι ελπίζει ότι θα καταφέρει να… κερδίσει ορισμένους Εργατικούς βουλευτές. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανοίγει νέο κύκλο συζητήσεων με το βορειοϊρλανδικό Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP). Η Μέι θα διερευνήσει τους τρόπους με τους οποίους θα μπορούσε να καθησυχάσει το κόμμα για το λεγόμενο backstop – τον μηχανισμό μηχανισμό ασφαλείας που διασφαλίζει την αποφυγή των σκληρών συνόρων.

Και εάν αυτά δεν είναι αρκετά για να εξασφαλιστεί η πλειοψηφία στην ψηφοφορία του Ιουνίου;

Σε περίπτωση που η Μέι ηττηθεί για ακόμη μια φορά στη Βουλή, τότε η πολιτική συζήτηση θα στραφεί στην κούρσα διαδοχής της πρωθυπουργού στο κόμμα των συντηρητικών. Οι πιθανότητες να αναδειχτεί ηγέτης των συντηρητικών κάποιος σκληροπυρηνικός του Brexit, όπως ο Μπόρις Τζόνσον, έχουν αρχίσει να μειώνονται, αλλά παρόλα αυτά το ενδεχόμενο δεν μπορεί να αποκλειστεί. Οποιοσδήποτε και αν αναλάβει τα «ηνία» του κόμματος και της χώρας θα προσπαθήσει να σχεδιάσει μια νέα πρόταση για την έξοδο της χώρας από την Ε.Ε. και να διαπραγματευτεί εκ νέου με τις Βρυξέλλες.

Ένας σκληροπυρηνικός Brexiteer, όμως, θα μπορούσε εύκολα να παραδώσει τα όπλα και να αποφασίσει να οδηγήσει τη χώρα εκτός Ένωσης χωρίς συμφωνία.

Θα βοηθήσει η αλλαγή ηγεσίας στους συντηρητικούς;

Μάλλον όχι. Η θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δύσκολα θα αλλάξει ενώ η «αριθμητική» στη Βουλή θα είναι η ίδια είτε βρίσκεται στη Ντάουνινγκ Στριτ η Μέι είτε κάποιος άλλος.

Πώς θα μπορούσε να αρθεί το αδιέξοδο;

Ενδεχομένως με τη διενέργεια πρόωρων εκλογών, ένα σενάριο που πολλοί θεωρούν πιθανό, ιδιαίτερα όταν -και εάν- φτάσει στο ίδιο αδιέξοδο με τη Μέι και ο διάδοχός της.

Πότε θα τελειώσει όλο αυτό;

Στην πραγματικότητα κανένας δεν είναι σε θέση να γνωρίζει με σιγουριά. Το deadline αυτή τη στιγμή είναι η 31η Οκτωβρίου -μια ημερομηνία που συμφώνησε η Ευρωπαϊκή Ένωση με τη Μέι τον Απρίλιο. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι, ή η χώρα δεν λάβει νέα παράταση, τότε η Βρετανία θα βρεθεί εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τέλος Οκτωβρίου -έχει δεν έχει καταλήξει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.

Ωστόσο, πολλά μπορούν να συμβούν μέχρι τότε…