ΚΟΣΜΟΣ

Διχασμένη η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις

Διχασμένη η Γαλλία μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις
O Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό στην τελετή μνήμης των θυμάτων των επιθέσεων στο Charlie Hebdo και στο εβραϊκό παντοπωλείο REUTERS/Benoit Tessier

Ένα χρόνο μετά, η ταραγμένη Γαλλία τιμά τα θύματα της επίθεσης στο σατιρικό περιοδικό Charlie Hebdo, με τις παλιές αντιδικίες να αναζωπυρώνονται κατά τη διάρκεια της χρονιάς, της "χειρότερης" όπως την περιέγραψε ο ίδιος ο Φρανσουά Ολάντ.

Μετά τις επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στις 7 και 9 Ιανουαρίου, που σκότωσαν 17 ανθρώπους στο σατιρικό εβδομαδιαίο περιοδικό και σε ένα εβραϊκό σούπερ μάρκετ, η Γαλλία συσπειρώθηκε, βάδισε μαζί και άναψε κεριά σε συναισθηματικά φορτισμένες συγκεντρώσεις.

Όμως σύντομα εμφανίστηκαν ρωγμές σε αυτή την ενότητα, κι ένα χρόνο μετά, με ένα χειρότερο μακελειό να λαμβάνει χώρα στο Παρίσι τον Νοέμβριο, οι πολιτικοί της χώρας επιδίδονται σε μια σκληρή διαμάχη σχετικά με την ασφάλεια, ενώ το αντιμεταναστευτικό Εθνικό Μέτωπο είναι ισχυρότερο από ποτέ.

Η φράση "Je suis Charlie," αποτυπώνει την αλληλεγγύη που εμφανίστηκε παντού, αμέσως μετά τις επιθέσεις, ωστόσο τώρα λίγοι τη θυμούνται.

"Γεγονότα όπως αυτά του Ιανουαρίου ή του Νοεμβρίου προκαλούν στιγμές ενότητας, ως αντίδραση. Όμως δεν μπορούν να σταθούν αρκετά ώστε να παραμερίσουν τον βαθύ διχασμό," δήλωσε ο Μπράις Τεντουριέ, επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων Ipsos.

Η κοινωνία είναι διχασμένη. Υπάρχουν πολλές Γαλλίες και συγκρούονται μεταξύ τους, λέει ο ίδιος περιγράφοντας μια Γαλλία των μεγάλων πόλεων που κοιτάζει στο μέλλον, μια αποβιομηχανοποιημένη Γαλλία που συνθλίβεται από την παγκοσμιοποίηση και μια Γαλλία της επαρχίας που νιώθει ξεχασμένη.

Οι περιφερειακές εκλογές του περασμένου μήνα ανέδειξαν τις αντιθέσεις με τον δραματικότερο τρόπο.

Κατά τον πρώτο γύρο των περιφερειακών εκλογών, το Εθνικό Μέτωπο ήρθε πρώτο κερδίζοντας τις ορεινές και επαρχιακές περιφέρειες. Στο δεύτερο γύρο, οι ψηφοφόροι των μεγάλων πόλεων βοήθησαν στην ενίσχυση των παραδοσιακών κομμάτων και περιόρισαν την εκλογική δύναμη του Εθνικού Μετώπου, φέρνοντας στο φως άλλη μια βαθιά διάσπαση, αυτή τη φορά μεταξύ εκείνων που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην ακροδεξιά και αυτών που την απορρίπτουν.

Άλλη μια ένδειξη έντασης αποτελεί ο βανδαλισμός ενός μουσουλμανικού τεμένους εν μέσω κραυγών "έξω οι Άραβες" κατά τη διάρκεια μαζικής διαμαρτυρίας στην Κορσική.

Μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, με 130 νεκρούς, το Σοσιαλιστικό Κόμμα αποφάσισε την αφαίρεση της διπλής υπηκοότητας στους πολίτες που εμπλέκονται σε υποθέσεις τρομοκρατίας, μια πρόταση που υποστηρίχθηκε από το Εθνικό Μέτωπο και απορρίφθηκε από την Αριστερά.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το σχέδιο έχει τη συντριπτική υποστήριξη από τους ψηφοφόρους, αλλά προκάλεσε την κατακραυγή στο εσωτερικό του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού κόμματος και των συμμάχων του. Ακόμα και ο υπουργός δικαιοσύνης του Ολάντ και πρώην πρωθυπουργός το επέκρινε.

Οι διαφωνούντες λένε ότι το σχέδιο θα διαιρέσει περαιτέρω μια κατακερματισμένη κοινωνία, κάνοντας διάκριση μεταξύ των Γάλλων πολιτών. Ο Ολάντ καλεί τους διαφωνούντες να συσπειρωθούν μαζί του, στο όνομα της εθνικής ενότητας.

Περίπου 5% των Γάλλων ηλικίας μεταξύ 18 και 50 διαθέτουν δύο διαβατήρια. Αυτό ισχύει για τα δύο τρίτα των βορειοαφρικανών που έχουν πάρει την γαλλική υπηκοότητα. Αυτοί αποτελούν την πλειοψηφία του μουσουλμανικού πληθυσμού της Γαλλίας, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης.

"Αντί να αντιμετωπίζει τα πραγματικά ζητήματα για την ενίσχυση της συνοχής, (η κυβέρνηση) προσποιείται ότι η απειλή προέρχεται από το εξωτερικό και θέλει να τους απωθήσει," δήλωσε ο Ντομινίκ Σοπό, ο επικεφαλής της αντιρατσιστικής ομάδας SOS Racisme.

Η SOS Racisme έχει λάβει κλήσεις από ανθρώπους που για πρώτη φορά αισθάνθηκαν διακρίσεις λόγω εθνοτικής καταγωγής ή το χρώμα του δέρματος τους, είπε ο ίδιος.

"Υπάρχει μεγάλη ένταση γύρω από ό, τι έχει να κάνει με τη θρησκεία και την εκκοσμίκευση," δήλωσε ο Νίκολας Καντέν, ένας ανώτερος αξιωματούχος του Παρατηρητηρίου της Γαλλίας του κοσμικού κράτους, ενός κρατικού φορέα που προωθεί τις κοσμικές αξίες.

"Είναι που συνδέονται με την κοινωνική, πολιτική, οικονομική και κρίσης ταυτότητας που η Γαλλία περνάει, η οποία οδηγεί κάποιους να απομονώνονται ή να αναζητούν νόημα μέσα από την πολιτική ταυτότητα."