Αμερικανοί χάκερ κατασκόπευαν δημοσιογράφους για λογαριασμό των ΗΑΕ
Έρευνα του Reuters αποκαλύπτει ότι Αμερικανοί χάκερ βοήθησαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να κατασκοπεύσουν δημοσιογράφους, μεταξύ των οποίων μία παρουσιάστριας του BBC και τον πρόεδρο του Al Jazeera.
Η εν λόγω Αμερικανοί χάκερ, φέρονται να εργάζονταν στο παρελθόν στην Eθνική Υπηρεσία Ασφαλείας των ΗΠΑ, και εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κατασκοπείας «Raven» το 2017, κατά τη διάρκεια της έντασης μεταξύ Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και Κατάρ.
Το πρόγραμμα «Raven» κατασκόπευε αντιφρονούντες, στρατιωτικούς αλλά και πολιτικούς αντιπάλους των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και στράφηκε εναντίον και δημοσιογράφων, μετά την κρίση ανάμεσα στις χώρες του Κόλπου.
Τα ΗΑΕ δημιούργησαν το «Project Raven» το 2009, με τη βοήθεια της αμερικανικής κατασκοπείας και πρώην ανώτερων αξιωματούχων του Λευκού Οίκου από τη διοίκηση του Τζορτζ Μπους και με στόχο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο σύντομα το πρόγραμμα επεκτάθηκε, συμπεριλαμβάνοντας την παρακολούθηση και καταστολή πολιτικών αντιπάλων των ΗΑΕ.
Μετά τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των ΗΑΕ και των συμμάχων τους -μεταξύ των οποίων η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος- με το Κατάρ, το πρόγραμμα «Raven» τέθηκε σε λειτουργία και «διέρρηξε» τα iPhones τουλάχιστον 10 δημοσιογράφων και υψηλόβαθμων στελεχών των ΜΜΕ, που πιστευόταν πως διατηρούσαν σχέσεις με την κυβέρνηση του Κατάρ ή τη Μουσουλμανική Αδερφότητα, μια διακρατική οργάνωση ισλαμιστών, που πλεόν κρίνεται ως τρομοκρατική οργάνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν και άλλες χώρες.
Ο σκοπός του προγράμματος ήταν να εξακριβώσουν τις υποψίες τους ότι η βασιλική οικογένεια του Κατάρ επηρέαζε μεγάλους ειδησεογραφικούς σταθμούς όπως το Al Jazeera, παρά τις διαβεβαιώσεις της πρεσβείας του Κατάρ στην Ουάσινγκτον που υποστήριζε πως:
«Η κυβέρνηση του Κατάρ, δεν ζητά, απαιτεί ή επιβάλλεται σε κάτι στο Al Jazzera».
Από την άλλη πλευρά, η πρώην Αμερικανίδα πρέσβης στο Κατάρ, Dana Shell Smith, σχολίασε πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό πως βετεράνοι της αμερικανικής Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας ενίσχυσαν μια κυβέρνηση εναντίον ενός συμμάχου των ΗΠΑ.
Μεταξύ των 10 ατόμων, που έπεσαν θύματα των χάκερς, ήταν η Giselle Khoury, η οποία εδρεύει στη Βηρυτό και παρουσιάζει στο αραβικό BBC, το πρόγραμμα «The Scene». Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα ηγέτες της Μέσης Ανατολής εκφέρουν τις απόψεις τους σχετικά με τα τρέχοντα ζητήματα. Η Khoury μετά την αποκάλυψη, τόνισε πως:
«Πρέπει να ξοδεύουν τον χρόνο τους στο να βελτιώνουν τη χώρα τους, την οικονομία τους. όχι να χακάρουν την Giselle Khoury».
Ένας ακόμα στόχος του «Raven» ήταν ο Faisal al-Qassem, οικοδεσπότης ενός δημοφιλούς προγράμματος του Al Jazeera, με τίτλο «The Opposite Direction», στο οποίο παρουσιάζονται ζητήματα όπως η διαφθορά στις κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής. Ο ίδιος δεν φάνηκε να ξαφνιάστηκε όταν έμαθε πως έπεσε θύμα χακερ, ενώ σύμφωνα με λεγόμενα του: «Με δύο λόγια, φοβούνται την αλήθεια».
Εκτός αυτών, οι χάκερς κατάφεραν να αποκτήσουν πρόσβαση και στο κινητό του Hamad bin Thamer Al Thani, προέδρου του Al Jazeera, ο οποίος, ωστόσο, δεν θέλησε να σχολιάσει κάτι επί του θέματος.
Οι χάκερς πέτυχαν τον στόχο τους χρησιμοποιώντας ένα κυβερνο-όπλο, με την ονομασία «Karma». Οι Αμερικάνοι καταχωρούσαν τον τηλεφωνικό αριθμό ή τη διεύθυνση email στο πρόγραμμα, και αποκτούσαν πρόσβαση σε επαφές, μηνύματα, φωτογραφίες και άλλα δεδομένα. Παρ' όλα αυτά δεν μπορούσαν να καταγράψουν τηλεφωνικές κλήσεις.
Τόσο η Apple, όσο και το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας δεν έχουν σχολιάσει επίσημα σχετικά με την έρευνα.