Ο αγώνας για την ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα που οδήγησε στην ανεξαρτησία
Ήταν 1η Απριλίου 1955 όταν οι Έλληνες της Κύπρου «ανηφόρισαν τα σκαλοπάτια για την λευτεριά».
Εξήντα τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την έναρξη Αγώνα της ΕΟΚΑ (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) με σκοπό την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα και τον τερματισμό της Βρετανικής κατοχής που βρισκόταν η Κύπρος μετά το 1878.
Στρατιωτικός Αρχηγός του αγώνα υπήρξε ο Γεώργιος Γρίβας Διγενής και Πολιτικός Αρχηγός Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος με το τέλος του Αγώνα εκλέγηκε πρώτος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Η αρχή έγινε 30 λεπτά μετά τα μεσάνυχτα της 31ης Μαρτίου προς την 1η Απριλίου 1955 με εκρήξεις στη Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα.
Από την πρώτη μέρα του αγώνα η ΕΟΚΑ έχασε το πρώτο της αγωνιστή, τον Μόδεστο Παντελή, ο οποίος πέθανε από ηλεκτροπληξία στην προσπάθεια του ν' αποκόψει ηλεκτροφόρα σύρματα, για να επέλθει συσκότιση και να δράσουν πιο αποτελεσματικά οι ομάδες της ΕΟΚΑ.
Ήταν πλέον οριστικό οι Έλληνες της Κύπρου είχαν αποφασίσει να διεκδικήσουν την Ένωση με την Ελλάδα, δείχνοντας αποφασισμένοι να πληρώσουν το όποιο τίμημα, με τις θυσίες αγωνιστών να αποτελούν φόρο τιμής για τις επόμενες γενιές.
Ανάμεσα τους ο Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ, Γρηγόρης Αυξεντίου, ο οποίος αν και προδομένος αρνήθηκε να παραδοθεί στους Αγγλους, προτιμώντας να πεθάνει πολεμώντας για τα ιδανικά του μέσα στο κρησφύγετο του στο Μαχαιρά, με τους Βρετανούς στρατιώτες να τον καίνε ζωντανό.
Στο Πάνθεον των Αθανάτων πέρασαν μαζί με τον Υπαρχηγό της ΕΟΚΑ και άλλοι αγωνιστές. Ανάμεσα τους οι Μιχάλης Καραολής, Ανδρέας Δημητρίου, Ανδρέας Ζάκος, Ιάκωβος Πατάτσος, Χαρίλαος Μιχαήλ, Μιχαήλ Κουτσόφτας, Ανδρέας Παναγίδης, Στέλιος Μαυρομμάτης Ευαγόρας Παλληκαρίδης στους οποίους οι Βρετανοί επέβαλαν την θανατική ποινή δια μέσου της αγχόνης, όπως επίσης και οι Κυριάκος Μάτσης, ο Στυλιανός Λένας και ο Μάρκος Δράκος.
Η σπίθα και το τέλος του Αγώνα
Την σπίθα για τον αγώνα της ΕΟΚΑ άναψε το Ενωτικό δημοψήφισμα του 1950 μέσα από το οποίο οι Έλληνες της Κύπρου μέσα από την διαδικασία συλλογής υπογραφών υπέβαλαν αίτημα την Ένωση του νησιού με την Ελλάδα. Στο δημοψήφισμα υπέγραψαν συνολικά 215108 άτομα επί συνόλου 224757 Ελλήνων της Κύπρου τα οποία είχαν δικαίωμα υπογραφής ποσοστό 95,7%.
Μετά την άρνηση των Βρετανών να δεχθούν το αποτέλεσμα του Δημοψηφίσματος άρχισαν οι διαδικασίες για τον ένοπλο αγώνα ο οποίος ξεκίνησε την 1η Απρίλιο του 1955.
Ο αγώνας για την Ένωση με την Ελλάδα μπορεί να μην πέτυχε τον σκοπό του ωστόσο οδήγησε στην ανεξαρτησία και την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις συμφωνίες Ζυρίχης – Λονδίνου.
Συμφωνίες οι οποίες μόλις τρία χρόνια μετά την εφαρμογή τους οδήγησαν σε ρήξη Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, ενώ η Βρετανική παρουσία διαιωνίστηκε με την παραμονή δύο κυρίαρχων στρατιωτικών βάσεων.
Πηγή: offsite.com.cy