ΚΟΣΜΟΣ

Βενεζουέλα: Ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμβουλος του Τραμπ τον πιέζει με μηνύματα

Βενεζουέλα: Ο υπουργός Άμυνας υποστηρίζει ότι σύμβουλος του Τραμπ τον πιέζει με μηνύματα

Ο υπουργός Άμυνας της Βενεζουέλας, Βλαντιμίρ Παντρίντο, δήλωσε ότι ο Τζον Μπόλτον, ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για θέματα εθνικης ασφάλειας, του στέλνει μηνύματά καλώντας τον "να κάνει το σωστό".

"Κύριε Μπόλτον, σας λέω ότι κάνουμε το σωστό", είπε ο Παντρίνο, μια δήλωση που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. "Το να κάνουμε το σωστό σημαίνει να κάνουμε αυτό που γράφει το Σύνταγμα... Σημαίνει να σεβαστούμε τη βούληση του λαού", πρόσθεσε.

Δεν είναι σαφές πάντως αν ο Παντρίνο αναφερόταν στις πρόσφατες αναρτήσεις του Μπόλτον στο Twitter, στις οποίες απευθυνόταν ονομαστικά στον υπουργό Άμυνας της Βενεζουέλας.

Βοήθεια μέσω Ερυθρού Σταυρού στέλνει η Ουάσινγκτον

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ χαιρέτισαν την ανακοίνωση του Ερυθρού Σταυρού ότι θα διανείμει βοήθεια στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι και αυτές μπορεί να στείλουν βοήθεια μέσω της διεθνούς οργάνωσης μετά την αποτυχία της προηγούμενης προσπάθειάς τους.

Η Διεθνής Ομοσπονδία των εταιριών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου ανακοίνωσε ότι θα διανείμει σε δύο εβδομάδες ανθρωπιστική βοήθεια σε 650.000 ανθρώπους στη Βενεζουέλα.

Στη χώρα αυτή που γνωρίζει σοβαρές ελλείψεις σε τρόφιμα και φάρμακα, η διανομή επείγουσας βοήθειας είναι στο κέντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου Νικολάς Μαδούρο και του αρχηγού της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, τον οποίο αναγνωρίζουν ως προσωρινό πρόεδρο 50 χώρες με πρώτες τις ΗΠΑ. Ο 'Ελιοτ 'Αμπραμς, ο αμερικανός ειδικός απεσταλμένος για την κρίση στη Βενεζουέλα, εξήρε την πρωτοβουλία του Ερυθρού Σταυρού.

"Αυτό φαίνεται να είναι μια πραγματική ευκαιρία και πιστεύουμε ότι είναι μια απάντηση στις προσπάθειες του προσωρινού προέδρου Γκουαϊδό", είπε ο 'Αμπραμς στους δημοσιογράφους.

"Τη χαιρετίζουμε λοιπόν, ελπίζουμε ότι θα λειτουργήσει και με την υπόθεση ότι θα προχωρήσει - το σκεπτόμαστε - οι ΗΠΑ θα ήταν ευτυχείς να διαθέσουν ένα μέρος της βοήθειάς τους με αυτό τον τρόπο για να φθάσει στον λαό της Βενεζουέλας", πρόσθεσε.

Η Ουάσινγκτον εργάστηκε με τον Γκουαϊδό για να επιχειρήσει να περάσει διά της βίας την ανθρωπιστική βοήθεια στις 23 Φεβρουαρίου μέσω των κολομβιανών συνόρων. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Βενεζουέλας είχαν εμποδίσει τότε τη διέλευση των φορτηγών και ο Νικολάς Μαδούρο είχε δει στην κίνηση αυτή, το προοίμιο μιας αμερικανικής εισβολής στη χώρα του.

Ο 'Αμπραμς ωστόσο δήλωσε ότι η βοήθεια του Ερυθρού Σταυρού δεν υποκαθιστά μια ανατροπή του Μαδούρο.

"Η μορφή της απαραίτητης βοήθειας για μια ανάκαμψη της οικονομίας της Βενεζουέλας δεν μπορεί να υποστηριχτεί έως ότου το καθεστώς αντικατασταθεί από μια δημοκρατική κυβέρνηση", δήλωσε.

Στο μεταξύ ένα αεροπλάνο προερχόμενο από την Κίνα με 65 τόνους φαρμάκων και ιατρικού υλικού έφθασε στη Βενεζουέλα, μια άφιξη την οποία η κυβέρνηση του σοσιαλιστή προέδρου Νικολάς Μαδούρο χαιρέτισε ως μια "νίκη" απέναντι στις αμερικανικές κυρώσεις.

ΟΗΕ: Σχεδόν το ένα τέταρτο του πληθυσμού χρειάζεται βοήθεια

Το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας - δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι - έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια, αναφέρει έκθεση του ΟΗΕ, στην οποία γίνεται λόγος για αύξηση του υποσιτισμού και των ασθενειών στη χώρα της Λατινικής Αμερικής σε κρίση.

Η έκθεση αυτή επιδόθηκε τόσο στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος επιρρίπτει την ευθύνη για την κατάσταση στη χώρα του στις αμερικανικές οικονομικές κυρώσεις, όσο και στον ηγέτη της αντιπολίτευσης Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος κατηγορεί τον πρόεδρο και απαιτεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Σύμφωνα με το έγγραφο έκτασης 45 σελίδων, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 και το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας.

Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%.

Περίπου 3,7 εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετωπίζουν υποσιτισμό, μια μάστιγα που πλήττει το 22% των παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Έχουν επανεμφανιστεί ασθένειες όπως η φυματίωση, η διφθερίτιδα, η ελονοσία και η ηπατίτιδα Α, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

Σύμφωνα με το ίδιο έγγραφο, περίπου 5.000 άνθρωποι εγκαταλείπουν τη Βενεζουέλα καθημερινά. Πάνω από 3,4 εκατομμύρια πολίτες της χώρας ζουν πλέον ως πρόσφυγες ή μετανάστες σε γειτονικές χώρες, αναφέρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Είναι απαραίτητες περισσότερες ενέργειες για να αντιμετωπιστούν οι αυξανόμενες ανάγκες του πληθυσμού της Βενεζουέλας», τονίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης του ΟΗΕ.

Ο Τραμπ πιθανότατα θα μιλήσει με τον Πούτιν για τη Βενεζουέλα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε, τέλος, ότι κατά πάσα πιθανότητα θα μιλήσει με τους ομολόγους του της Ρωσίας και της Κίνας, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ για το θέμα της Βενεζουέλας.

"Πιθανότατα θα μιλήσουμε κάποια στιγμή" είπε σε δημοσιογράφους στην έπαυλή του στο Μαρ α Λάγκο της Φλόριντας. Νωρίτερα ο Λευκός Οίκος προειδοποίησε τη Ρωσία και άλλες χώρες που στηρίζουν τον Νικολάς Μαδούρο να μην στέλνουν στρατιώτες και στρατιωτικό εξοπλισμό στη Βενεζουέλα.

"Θα μιλήσω σε πολλούς ανθρώπους, ίσως στον πρόεδρο Πούτιν, ίσως στον πρόεδρο Σι της Κίνας", πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στη Βόρεια Κορέα, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι δεν θεωρεί ότι είναι αναγκαία αυτήν την στιγμή η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη χώρα. Η Βόρεια Κορέα ήδη "υποφέρει πολύ", σχολίασε, εξηγώντας ότι είναι "πολύ σημαντικό" να διατηρηθεί η καλή σχέση με τον ηγέτη της, Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ο Τραμπ επανήλθε και στο θέμα των συνόρων με το Μεξικό, επαναλαμβάνοντας ότι "υπάρχει μεγάλη πιθανότητα" να τα κλείσει την επόμενη εβδομάδα για να σταματήσει το κύμα της παράνομης μετανάστευσης στις ΗΠΑ.