ΚΟΣΜΟΣ

Υπόθεση του ενός τα ΜΜΕ στη Τουρκία

Υπόθεση του ενός τα ΜΜΕ στη Τουρκία
EPA/ERDEM SAHIN

Κυβερνητικά είναι στην πλειοψηφία τους τα ΜΜΕ στην Τουρκία σύμφωνα με καταγγελία της αντιπολίτευσης αλλά και των ενώσεων των δημοσιογράφων που υποστηρίζουν πως πάνω από το 90% ελέγχονται πλέον από τον Ερντογάν.

Σύμφωνα με το dw.com, «το ΑΚΡ ως κυβερνών κόμμα ελέγχει το 95% των ΜΜΕ στην Τουρκία. Στερεί τον λαό από την αλήθεια. Συγχρόνως αυξάνεται ο αριθμός των ειδήσεων που υπόκεινται σε απαγόρευση μετάδοση». Τα στοιχεία επικαλείται το κεμαλικό CHP, το μεγαλύτερο τουρκικό αντιπολιτευόμενο κόμμα σε έκθεση που γνωστοποίησε στο τουρκικό κοινοβούλιο ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ο τίτλος της είναι: «Η αυταρχική Τουρκία και η καταστροφή των ΜΜΕ». Αμέσως μετά τη δημοσίευσή της ξεκίνησε μεγάλος δημόσιος διάλογος στην Τουρκία για την ανεξαρτησία των τουρκικών ΜΜΕ με αφορμή τη δημοσιογραφική κάλυψη των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών. Δημοσιογραφικές ενώσεις επιβεβαιώνουν ότι η τουρκική κυβέρνηση έχει αυξήσει την πίεση στον τουρκικό Τύπο ενόψει των εκλογών της 31ης Μαρτίου.

Η έκθεση του CHP περιλαμβάνει στοιχεία προγενέστερης μελέτης του Πανεπιστημίου Kadir Has του 2018, σύμφωνα με την οποία τρεις στους πέντε ερωτηθέντες εκτιμούν ότι δεν υπάρχει ελευθερία του τύπου στην Τουρκία. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται και από τον Δείκτη του Ινστιτούτου Reuters του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αναφορικά με την Τουρκία. Από τη θέση 99, στην οποία βρισκόταν από το 2002 έως το 2018, η Τουρκία πλέον βρίσκεται στη θέση 157 σε σύνολο 181 χωρών.

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα του dw.com, από το καλοκαίρι του 2016 και την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ερντογάν η τουρκική κυβέρνηση επιβάλλει κάθε τόσο απαγόρευση ειδήσεων για «λόγους προστασίας της εθνικής ασφάλειας». Το AKP βρίσκεται στην εξουσία 17 χρόνια ήδη, ενώ από το 2011 έως το 2018 καταγράφηκαν 468 σχετικές απαγορεύσεις. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι στους δύο πρώτους μήνες του 2019 καταγράφηκαν 34 απαγορεύσεις.

Από την πλευρά της η Ένωση Δημοσιογράφων ΤCG και ο επικεφαλής της Ναζλί Μπιλγκίν ανησυχεί ιδιαίτερα για τους περιορισμούς στα ΜΜΕ ενόψει των αναμενόμενων εκλογών, δεδομένου ότι περιορίζουν το δικαίωμα των πολιτών για πληροφόρηση. Όπως δήλωσε στη DW: «Τα τουρκικά ΜΜΕ βρίσκονται στα χέρια ενός. Έχουμε ένα σύστημα πληροφόρησης, όπου το 90% των ΜΜΕ είναι υπέρ της κυβέρνησης. Οι αντιπολιτευόμενες φωνές είναι ελάχιστες. Παρατηρούμε δεκάδες εφημερίδες να κλείνουν η μια μετά την άλλη. Η εμπιστοσύνη των πολιτών στα ΜΜΕ έχει κλονιστεί». Σύμφωνα με τον Μπιλγκίν δεν υπάρχει καμία πιθανότητα οι Τούρκοι πολίτες να έχουν αντικειμενική ενημέρωση για τις τοπικές εκλογές. Ο ίδιος υπενθυμίζει επίσης ότι από το 2014 πάνω από 150 δημοσιογράφοι βρίσκονται στη φυλακή λόγω «προσβολής του προέδρου».

Την ίδια ώρα τα ελάχιστα ΜΜΕ που παραμένουν ανεξάρτητα, όπως το FOX TV και το Halk TV, πέφτουν διαρκώς θύματα μιας προσπάθειας φίμωσης ενώ η ποικιλομορφία στο τουρκικό μιντιακό τοπίο, όπως εκτιμά ο Μπιλγκίν, δεν υπάρχει πια. Aπό τη δική του πλευρά ο Γκεκάν Ντουρμούς, επικεφαλής του Συνδικάτου Τούρκων Δημοσιογράφων TGS αναφέρει ότι τα τελευταία χρόνια η δουλειά των δημοσιογράφων έχει γίνει εξαιρετικά δύσκολη. «Δεν λαμβάνουμε αντικειμενικές πληροφορίες. Δεν γνωρίζουμε τι πραγματικά συμβαίνει στη χώρα» λέει χαρακτηριστικά.

Εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης αναφέρει ότι «όλα είναι ψέματα!», τονίζοντας ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει στην Τουρκία από το καλοκαίρι του 2016 και ότι έκτοτε η τουρκική κυβέρνηση μάχεται κατά των γκιουλενιστών, που φέρονται ως υποκινητές της απόπειρας πραξικοπήματος. «Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα με την ελευθερία του Τύπου. Το πρόβλημά μας είναι η τρομοκρατία». Αυτό είναι, όπως φαίνεται, το βασικό μότο της κυβέρνησης αλλά και των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών.