Ζάεφ: «Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας»
Τον όρο «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» χρησιμοποίησε για πρώτη φορά σήμερα Τρίτη (12/2), ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ, προκειμένου να σχολιάσει την είσοδο της χώρας του στο ΝΑΤΟ.
«Το μέλλον δεν είναι πλέον μοιραίο. Πετύχαμε η πατρίδα μας να βρίσκεται στον ορθό δρόμο. Γινόμαστε το 30ό πλήρες μέλος του ΝΑΤΟ. Γινόμαστε ασφαλής χώρα. Είναι μια νέα σελίδα στην ιστορία μας. Ζήτω η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» αναφέρει σε ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ.
Ο Ζάεφ συνοδεύει την ανάρτησή του με τέσσερις φωτογραφίες από την τελετή έπαρσης της σημαίας του ΝΑΤΟ στον προαύλιο χώρο του κτιρίου της κυβέρνησης.
Στον προαύλιο χώρο του κτηρίου της κυβέρνησης στα Σκόπια κυματίζει πλέον η σημαία του ΝΑΤΟ, με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ να αποκαλεί τη χώρα του Βόρεια Μακεδονία τρεις φορές κατά τη διάρκεια της ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα σήμερα, Τρίτη, παρουσία αξιωματούχων, πρέσβεων αλλά και στελεχών του επιτελείου της βορειοατλαντικής συμμαχίας.
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο Ζόραν Ζάεφ σημείωσε πως η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και την εκπλήρωση ενός στρατηγικού στόχου.
Ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους βουλευτές των κοινοβουλίων της πΓΔΜ και της Ελλάδας για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών –εξέλιξη που όπως είπε οδηγεί στην κύρωση του πρωτοκόλλου προσχώρησης στο ΝΑΤΟ.
Ο Ζόραν Ζάεφ υπογράμμισε ότι η ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ επηρεάζει βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενιών και πρόσθεσε πως η Βόρεια Μακεδονία, η οποία μέχρι πρότινος βαρυγκωμούσε στον παράδρομο, πλέον βρίσκεται στον αυτοκινητόδρομο.
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ΜΙΑ, ο κ. Ζάεφ δήλωσε πως η προσχώρηση της πΓΔΜ στην Συμμαχία αποδεικνύει πως βρίσκεται στον σωστό δρόμο προς την ανάπτυξη, επηρεάζοντας βαθιά το μέλλον των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών.
Από την πρόσοψη του κτίσματος έχει αφαιρεθεί η επιγραφή «Δημοκρατία της Μακεδονίας», με την προοπτική να αντικατασταθεί από το καινούργιο συνταγματικό όνομα, που προσθέτει τον προσδιορισμό «Βόρειας».