ΚΟΣΜΟΣ

Θρίλερ με 42χρονη από τα ΗΑΕ που ζήτησε άσυλο από την πΓΔΜ

Θρίλερ με 42χρονη από τα ΗΑΕ που ζήτησε άσυλο από την πΓΔΜ
Capture/YouTube/ Petar Pan

Hind Mohammad Albolooki, μία μητέρα από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το έσκασε από το σπίτι της και κατέφυγε στην πΓΔΜ, θέλοντας να ξεφύγει από την οικογένειά της. Η 42χρονη κατέθεσε αίτηση ασύλου στη γείτονα χώρα, το οποίο, όμως, απερρίφθη. Η γυναίκα σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά της ζητά προστασία, φοβούμενη πως θα απελαθεί. 

Η Albolooki κρατούνταν από τις 7 Δεκεμβρίου στην πΓΔΜ, αναμένοντας την απόφαση για το αίτημά της. Στις 4 Φεβρουαρίου το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας το απέρριψε και πλέον η 42χρονη είναι αντιμέτωπη με έκδοση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πριν το σκάσει από το Ντουμπάι, όπου ζούσε με τον σύζυγο της και τα τέσσερα παιδιά τους, ήθελε να καταθέσει αίτηση διαζυγίου. Η οικογένειά της αντέδρασε εντόνως και της ζήτησε να παραδώσει το διαβατήριό της.

«Δεν θέλουν να χαλάσει η φήμη τους», σημείωσε η 42χρονη, εξηγώντας την αντίδραση της οικογένειας, και τόνισε πως παρότι ήταν πολύ δύσκολο να εγκαταλείψει τα παιδιά της ήξερε ότι δεν υπήρχε άλλος τρόπος να σωθεί.

«Είμαι μητέρα τεσσάρων παιδιών. Καμία μητέρα δεν θα άφηνε έτσι τα παιδιά της, αλλά έπρεπε να το κάνω. Δεν είχα άλλη επιλογή».

Το έσκασε από το Ντουμπάι μέσω Τουρκίας

Ένας φίλος της Albolooki, ο Nenad Dimitrov, έχει δημιουργήσει ένα προφίλ για την 42χρονη στο Twitter και ενημερώνει για τις εξελίξεις στην υπόθεσή της.

Όπως έγραψε σε κάποιο από τα tweet του, η 42χρονη το έσκασε στις 2 Οκτωβρίου του 2018. Ζήτησε άδεια και πάει στην τουαλέτα και κατάφερε να δραπετεύσει. Από εκεί έτρεξε και κρύφτηκε σε μία οικοδομή, επιβιβάστηκε σε ένα ταξί και πήγε στο σπίτι μίας φίλης της, πριν τελικά ταξιδέψει για το Μπαχρέιν.

Ο Dimitrov είπε πως η Albolooki επικοινώνησε μαζί του, ζητώντας βοήθεια. Ήθελε να της κλείσει εκείνος εισιτήρια για να ταξιδέψει στην πΓΔΜ, καθώς φοβόταν να τα κλείσει με τη δική της πιστωτική κάρτα.

«Όταν μου ζήτησε βοήθεια ήταν στο Μπαχρέιν και μου είπε "δεν έχω που να πάω, μπορείς να με βοηθήσεις να κλείσω εισιτήρια"», είπε ο Dimitrov, μιλώντας στο CNNi.

Διαβάστε επίσης:
Φονική πυρκαγιά σε ξενοδοχείο στην Ινδία
Ιβάνοφ: «Ο Κεμάλ Ατατούρκ ήταν Μακεδόνας»
Γιατί το Λονδίνο δημιουργεί «στρατό» από drones λόγω Brexit

Τελικώς, η Albolooki πέταξε από την Τουρκία στην Σερβία και πέρασε τα σύνορα της πΓΔΜ στις 4 Οκτωβρίου. Δύο εβδομάδες αργότερα κατέθεσε αίτημα για παροχή ασύλου.

Σε δήλωσή του το αρμόδιο υπουργείο τόνισε πως το αίτημα της 42χρονης απερρίφθη καθώς «δεν υπήρχαν στοιχεία για δίωξή της… είτε φυλετική, είτε θρησκευτική, είτε λόγω εθνικότητας ή πολιτικών πιστεύω». Μάλιστα, το υπουργείο Εσωτερικών της πΓΔΜ σημείωσε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις πως «θα κινδυνεύσει η ζωή της αν επιστρέψει στη χώρα της».

Ο φόβος για την τιμωρία

Η Albolooki έλαβε μία προθεσμία 15 ημερών για να εγκαταλείψει την πΓΔΜ, όμως, όπως δήλωσε ο Dimitrov, όντας κρατούμενη, της είναι εξαιρετικά δύσκολο να ζητήσει άσυλο από κάποια άλλη χώρα.

Η γυναίκα φοβάται πως αν επιστρέψει στο Ντουμπάι ή τα Εμιράτα θα της επιβληθεί παραδειγματική τιμωρία.

Η Radha Stirling ιδρύτρια της Ομάδας Υπεράσπισης «Detained in Dubai» (Κρατούμενοι στο Ντουμπάι) δήλωσε πως αν επιστρέψει «η τιμωρία θα είναι αυστηρή». Όπως εξήγησε, τα Εμιράτα έχουν δουλέψει πολύ για να προβάλλουν μία πιο φιλελεύθερη εικόνα από άλλες χώρες του Περσικού Κόλπου, η πραγματικότητά, όμως, είναι πως είναι εξίσου συντηρητικά.

«Έχουμε δει θύματα βιασμού και συλλαμβάνονται και να κατηγορούνται για προγαμιαίο σεξ, να μην επιτρέπεται σε μητέρες να δουν τα παιδιά τους μετά από διαζύγια…».

Η Stirling έκρινε ως βιαστική την απόφαση της πΓΔΜ να αρνηθεί το αίτημα για άσυλο και άφησε αιχμές για την ισχύ που μπορεί να ασκούν τα Εμιράτα στη γειτονική μας χώρα μέσω επενδύσεων.

Στα Σκόπια δεν υπάρχει διπλωματική αποστολή των Εμιράτων και η υπόθεση έχει διαβιβαστεί στην πρεσβεία τους στη Ρώμη.

Σε ανακοίνωσή της η εν λόγω πρεσβεία σημείωσε πως παρακολουθεί τις αναρτήσεις αναφορικά με την Albolooki και «θα συγκεντρώσει οποιοδήποτε στοιχείο σχετικά με απειλές στο πρόσωπό της και θα ενημερώσει την αστυνομία ώστε να τις διερευνήσει. Η πρεσβεία μας και το προσωπικό της είναι έτοιμοι να βοηθήσουν την κ. Albolooki κατά οποιονδήποτε τρόπο».

«Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα σοβαρό έγκλημα που δεν έχει καμία θέση στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι γυναίκες της χώρας προστατεύονται από τη νομοθεσία. Οι καταγγελίες της (σ.σ. Albolooki)θα εξεταστούν σοβαρά».

Emirati woman begs for asylum in Macedonia after fleeing family, by Bianca Britton, CNN