ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Ενισχύουμε την άμυνα λόγω απειλών» - Ο νέος του «κατάσκοπος» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

Ερντογάν: «Ενισχύουμε την άμυνα λόγω απειλών» - Ο νέος του «κατάσκοπος» σε Αιγαίο και Μεσόγειο
Τουρκική Προεδρία

Πανηγυρικό κλίμα επικράτησε κατά την τελευτή καθέλκυσης του Δοκιμαστικού και Εκπαιδευτικού πλοίου UFUK στην Τουρκία.

Το σκάφος αναμένεται να τεθεί σε υπηρεσία το 2020 ή το 2021 αλλά ο πρόεδρος Ερντογάν έχει επενδύσει πολλά σε αυτό. Το «TCG Ufuk» μοιάζει εξωτερικά με τις κορβέτες κλάσης Ada, από τις οποίες δανείζεται τη σχεδίαση, αλλά στερείται όπλων. Τα ηλεκτρονικά συστήματα και τα συστήματα δοκιμής και εκπαίδευσης της κορβέτας κατασκευάζονται από την ASELSAN. Σύμφωνα με το «Bosphorus Naval News», θα αναπτύσσει μικρότερη ταχύτητα από ότι οι ADA και θα έχει αυτονομία 45 ημερών.

Για τον Ταγίπ Ερντογάν θα είναι «τα αυτιά και τα μάτια της Τουρκίας στη θάλασσα» όπως ο ίδιος είπε. Υποστήριξε πως η ανάγκη για ανάπτυξη της αμυντικής βιομηχανίας στην Τουρκία έγινε πιο κρίσιμη και πιο επείγουσα λόγω και των εξελίξεων στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Ο ναυτιλιακός τομέας έχει καταγράψει αξιοθαύμαστη πρόοδο τα τελευταία 16 χρόνια. Την επόμενη περίοδο θα ανεβάσουμε τον πήχη της επιτυχίας ακόμη πιο ψηλά. Ένας από τους πιο σημαντικούς κρίκους του έργου μας “MİLGEM” (σ.σ. Εθνικά Πλοία) υλοποιήθηκε. Είναι το πρώτο πλοίο πληροφοριών της χώρας μας» ανέφερε στην ομιλία του συμπληρώνοντας πως «η γεωγραφική θέση της χώρας μας δεν επιβάλλει να είμαστε ισχυροί μόνο στην οικονομία, στο εμπόριο, στη βιομηχανία αλλά πρέπει να είμαστε και σε επίπεδο πληροφοριών. Μετά τις απειλές που ήρθαν από τη Συρία και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τη Μαύρη Θάλασσα αυτή η ανάγκη έγινε πιο επείγουσα και πιο κρίσιμη».

Τουρκία: Αυξήθηκε ο αριθμός των νεκρών από την κατάρρευσης πολυκατοικίας

Σημαντικές αποκαλύψεις: Εκατοντάδες κατάσκοποι στην Ευρώπη

Μπαγίς: Εφικτή η επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης

Λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο Σουλτάνος επιστρέφει στις συνήθειες του υποστηρίζοντας πως «έχουμε κάνει τις μονάδες ασφαλείας και πληροφοριών μας πολύ ισχυρές, ενισχύοντάς τες τόσο με ανθρώπινο δυναμικό όσο και με τεχνολογική υποδομή. Η Τουρκία είναι μια χώρα που υπέφερε από την εξωτερική εξάρτηση που είχε σε όπλα, πυρομαχικά και στρατιωτικό εξοπλισμό».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, υπογράμμισε πως πρόκειται για ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία, υπογράμμισε ο υπουργός. «Το κράτος μας έχει ξεκινήσει ένα μεγάλο άλμα στην αμυντική βιομηχανία που οικοδομείται πάνω στις εθνικές αξίες και στα εθνικά συμφέροντα μας. Πλέον έγινε αντιληπτό ότι με κουβαλητό νερό δε γυρίζει ο μύλος και ευτυχώς η νοοτροπία αυτή έχει πια τερματιστεί. Με αυτήν την προσέγγιση, από μια χώρα που έμεινε αντιμέτωπη με εμπάργκο όπλων το 1974 έχουμε φτάσει σε μια χώρα η οποία σήμερα πραγματοποιεί εξαγωγές πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ελικοπτέρων».

Τα αμυντικά προγράμματα από περίπου 60 που ήταν το 2002 δεκαπλασιάστηκαν και τώρα έχουν φτάσει γύρω στα 650 δήλωσε ο Ακάρ.