Κυπριακό: Ραντεβού Αναστασιάδη - Ακιντζί στα τέλη Φεβρουαρίου
Την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση Αναστασιάδη - Ακιντζί, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μπαρίς Μπουρτζιού.
Σε γραπτή του δήλωση ο Μπαρίς Μπουρτζιού αναφέρει ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης αναμένει σε αυτή τη συνάντηση «απτά παραδείγματα για την αποκεντρωμένη Ομοσπονδία».
Επίσης, στη δήλωση αναφέρεται ότι οι κύριοι Αναστασιάδης και Ακιντζί συμφώνησαν οι δύο πλευρές να βρίσκονται σε επικοινωνία για διευθέτηση της συνάντησης, με οικοδέσποινα την ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Σύμφωνα με τον Μπαρίς Μπουρτζιού, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά πως «εάν υπάρχει ή όχι κοινό έδαφος για επανέναρξη των συνομιλιών, θα διαφανεί μετά την ολοκλήρωση των επαφών της απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Λουτ, ενώ θεωρεί σημαντικό στοιχείο να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά την πολιτική ισότητα και την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στη λήψη αποφάσεων».
H κυπριακή Προεδρεία
Αναμένουμε, αυτά, τα οποία η Τουρκία θα καταθέσει μέσα στον κύκλο των επαφών με την Ειδική Σύμβουλο του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ, είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Πρόδρομος Προδρόμου σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το philenews, προσθέτοντας ότι «σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση».
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Προδρόμου ερωτηθείς σχετικά με τη συνάντηση Τσίπρα - Ερντογάν είπε ότι «παρά το γεγονός ότι, όπως είναι καλά γνωστό υπάρχουν μεγάλα ζητήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, είναι θετικό το να υπάρχει διάλογος.
Όσον αφορά τη συζήτηση που θα έχει κάνει ο κ. Τσίπρας με τον κ. Ερντογάν για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επικοινωνία με τον κ. Τσίπρα μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης και θα τύχει ενημέρωσης.
Οι αναφορές που έγιναν δείχνουν ακριβώς ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού. όπως ακριβώς και η ελληνοκυπριακή πλευρά, στη βάση των αποφάσεων και των ψηφισμάτων των ΗΕ και επιθυμούμε – και αυτό μετέφερε ο Έλληνας Πρωθυπουργός – την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο δυνατόν.
Ακούσαμε και τα σχόλια του Τούρκου Προέδρου και, όπως η Ελλάδα στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων πρόσφατα έχει προσφερθεί και έχει κάνει ξεκάθαρη τη θέση της ότι δεν θεωρεί πως χρειάζεται να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια μετά τη λύση, αναμένουμε ότι κάτι ανάλογο θα πρέπει να πράξει και η Τουρκία.»
Ερωτηθείς αν βλέπει να υπάρχει αλλαγή στάσης της τουρκικής πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η κα Λουτ θα συνεχίσει τις προσπάθειες για συνομολόγηση των όρων αναφοράς με επαφές με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αναμένουμε, λοιπόν, αυτά, τα οποία η Τουρκία μέσα στον κύκλο των επαφών με την κα Λουτ, θα καταθέσει».
Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «αυτή την ώρα δεν είναι προτεραιότητα μας να σχολιάσουμε δημόσιες δηλώσεις. Σημασία έχει η Τουρκία να καταθέσει θετική πρόταση και πολιτική βούληση στην προσπάθεια που γίνεται μέσω της κας Λουτ».
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Έλληνα Πρωθυπουργού προς τον Τούρκο Πρόεδρο για πραγματοποίηση προπαρασκευαστικού διαλόγου για το Κυπριακό, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «η Ελλάδα, ήδη, από τις διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά έχει πάρει μια ξεκάθαρη θέση. Με δεδομένη μάλιστα και τη θέση που πήρε το Ηνωμένο Βασίλειο ως προς τις εγγυήσεις, αναμένουμε ότι και η Τουρκία σε κάποια στιγμή θα διαμορφώσει μια ανάλογη εποικοδομητική θέση, διότι οι διαπραγματεύσεις στο Κραν Μοντανά είχαν προσκρούσει στο εμπόδιο αυτό, της τουρκικής στάσης».