ΚΟΣΜΟΣ

Ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ

Ξεκινά η συζήτηση για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην πΓΔΜ
EPA/GEORGI LICOVSKI

Το μεσημέρι ξεκινά στην ολομέλεια της Βουλής της πΓΔΜ η συζήτηση επί τεσσάρων άρθρων τελικών τροπολογιών του Συντάγματος, που κατατέθηκε από την κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ με βάση τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Οι τελικές τροπολογίες αφορούν στην αλλαγή του ονόματος της χώρας, το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

Στις εν λόγω τροπολογίες μεταξύ άλλων διευκρινίζεται ότι από τη στιγμή που τεθεί σε ισχύ η αλλαγή της ονομασίας της χώρας, «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες».

Ο κανονισμός της Βουλής της χώρας προβλέπει πως η συζήτηση για κάθε μια από τις τροπολογίες μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Το ενδεχόμενο αυτό, ωστόσο, είναι μάλλον απίθανο καθώς οι βουλευτές του VMRO-DPMNE -που συνεχίζει να αντιτίθεται σθεναρά στη Συμφωνία των Πρεσπών- έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα δώσουν το «παρών» στη συζήτηση.

Όπως έχει γίνει γνωστό, όμως, δύο αλβανικά κόμματα της αντιπολίτευσης (BASA, Συμμαχία για τους Αλβανούς) που διαθέτουν συνολικά τέσσερις βουλευτές ζητούν να ενσωματωθούν στο Σύνταγμα διατάξεις σχετικά με τη βελτίωση των δικαιωμάτων των Αλβανών της πΓΔΜ.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης αναμένεται να πραγματοποιηθεί ψηφοφορία για την αναθεώρηση του Συντάγματος και τον σχετικό εφαρμοστικό νόμο. Για να εγκριθούν οι συνταγματικές αλλαγές απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων -δηλαδή 80 από τους 120 βουλευτές.

Ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίζεται αισιόδοξος για την εν λόγω ψηφοφορία, ισχυριζόμενος πρόσφατα ότι υπάρχουν τουλάχιστον 76 βουλευτές που τάσσονται υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι θα βρεθούν και οι υπόλοιποι τέσσερις.